Uopšte je suvišno komentarisati koliko majke vole svoju decu i koliko su opčinjene njima kada su bebe. Na hiljade i hiljade načina mame iskazuju ljubav prema svojoj deci. Iako mališani još nemaju sposobnost izreći čarobne reči “mama, volim te”, mame jako dobro osećaju uzvraćenu ljubav svojih beba koje im na razne neverbalne načine kažu “mama, volim te”.

Kako mame prepoznaju da ih njihova beba voli?

1. Beba prestane sa plakanjem čim je mama podigne.

Čak i u mraku i pre nego što mame počnu da hrane bebu, beba se umiri i prestane da plače. Bebe osećaju majčinu prisutnost kada su stare tek nekoliko nedelja. Majčina blizina ih smiruje, a maženje obrazom o obraz smiruje i najplačljivije i najtužnije.

2. Bebe vole čuti mamin glas i pevanje.

Možda odraslima i nije uvek drago kad čuju da pevate, ali vaša beba sigurno voli i ne samo to, čim prestanete s pesmicama, tepanjem i pričicama, beba će plačem tražiti još.

3. Uvek se smeje vašim šalama i igrama.

Igre s vašom bebom su neograničene i sigurno inovativne. Bilo da je u igri vaša beba postala aviončić ili se samo golicate po stomaku, beba vam svojim glasnim smehom daje odobravanje i pokazuje koliko zapravo uživa u zajedničkim aktivnostima.

4. Beba vam uzvraća poljupce.

Nakon što ste u prvih nekoliko meseci života izljubili bebicu 10 000 puta, beba je zapamtila vaš postupak i počela je da ga ponavlja, pa sad ona ljubi i vas. Doduše, nije to pravi poljubac, već bebasto slinava varijanta poljubca široko otvorenih usta. Ali, vi cvetate.

5. Priča s vama.

Iako ne priča s vama rečima i rečenicama, na svom dečijem jeziku gugutanja pokušava s vama da komunicira i dati vam do znanja koliko zapravo voli svoju mamu.

6. Traži vas po prostoriji.

Još pre nego što je vaše dete uopšte znalo da izrazi šta želi, već se moglo primetiti da čim bi se pomerili, beba bi vas okretanjem tela tražila po prostoriji.

7. Bebino lice jednostavno “procveta” kad vas ugleda.

Nezavisno da li ste mu blizu ili u drugom kutku prostorije, čim uspostavite komunikaciju pogledom i približite joj se, vaša beba jednostavno se ozari, vi “procvetate”, a vaša majčinska ljubav premaši sve granice.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest