Glavobolja u trudnoći – 5 prirodnih načina kako da je ublažite

Najbolje godine za porodicu
Najbolje godine za stvaranje porodice
17/04/2018
Sta nam bebe porucuju pomeranjem u stomaku
Šta nam bebe poručuju pomeranjem u stomaku
29/08/2018
Pokaži sve

Glavobolja u trudnoći – 5 prirodnih načina kako da je ublažite

Glavobolja u trudnoci

Glavobolje u trudnoći su učestali problem, a korišćenje lekova koji sadrže paracetamol smatra se sigurnim, dok se ne preporučuje korišćenje onih koji sadrže ibuprofen i aspirin. Mnogi od nas posegnu za paracetamolom ne razmišljajući, bilo da je reč o glavobolji ili povišenoj telesnoj temperaturi, a smatra se sigurnim za lečenje istog i za vreme trudnoće, stoga je prvi izbor trudnica širom sveta (po istraživanjima u Zapadnoj Europi koristi ga, barem povremeno, 50 – 60% trudnica). Ali, istraživanja pokazuju da ni učestalo korišćenje paracetamola tokom trudnoće nije najsrećnije “rešenje” jer može imati značajan uticaj na neurološki i endokrinološki razvoj deteta. Stoga, ako je moguće i delotvorno, preporučuje se korišćenje prirodnih lekova i metoda.

Istraživanje koje je sprovedeno na životinjama pokazuje povezanost učestalog korišćenja paracetamola u trudnoći s 37% povećanjem nastanka hiperkinetskog poremećaja (težeg oblika ADHD-a) i 30% mogućnosti nastanka ADHD-a.

Osim toga, sprovedena je i studija na više od 64 000 majki u Danskoj koje su uzimale lek tokom trudnoće. Rizik nastanka poremećaja se povećavao za 50% kod trudnica koje su lek uzimale više od 20 nedelja u trudnoći. Osim ove, sprovedena je još jedna veća studija koja potvrđuje spomenute rezultate i ističe povezanost rizika nastanka različitih neobjašnjivih problema s ponašanjem i socijalizacijom.

Ono što je važno znati da povremeno uzimanje lekova koji sadrže paracetamol tokom trudnoće neće naškoditi razvoju deteta i nije potvrđeno u istraživanjima. Istraživanje se fokusiralo na učestalo korišćenje leka u dužem periodu trudnoće. Ukoliko je moguće bilo kakve lekove tokom trudnoće najbolje je izbegavati, pa vam donosimo pregled prirodnih lekova za ublažavanje dosadnih glavobolja u trudnoći.

Prirodni lekovi protiv glavobolje u trudnoći

  1. Nanesite nekoliko kapi ulja lavande, nane ili tigrove masti na slepoočnice. Ovi trikovi se već godinama pokazuju uspešnim za sigurno otklanjanje glavobolja.
  2. Većina glavobolja rezultat je napetosti u vratu i ramenima, stoga ne podcenjujte vrednost masaže.
  3. Uzimajte redovno magnezijum! Magnezijum redukuje glavobolje, a preporučuje se da se uzima 400 – 800 mg dnevno.
  4. Redovno konzumirajte đumbir – bilo u svežem, sušenom obliku ili kapsulama. Đumbir je prirodni lek protiv bolova i upala svih vrsta.
  5. Napravite sebi mirišljavu kupku. Dodajte 5- 7 kapi lavandinog ulja i započnite s opuštanjem.

Osim toga, bilje poput kamilice i već spomenute lavande smatra se izrazito korisnim u otklanjanju tegoba poput glavobolje i napetosti u trudnoći.

Ako patite od izrazito jakih glavobolja kojih ne uspevate da se rešite, preporučuje se da potražite prvenstveno uzrok njihovog nastajanja. Važno je obratiti pažnju na to da li spavate dovoljno, redukovanje stresa i negativnosti ako vas okružuju, obratiti pažnju na ishranu i dovoljan unos nutritivno bogatih sastojaka, uključujući esencijalno važno masne kiseline i proteine koji su od visoke važnost za optimalan rast i razvoj bebe i trudnoći.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest