Kako da pomognete vašoj bebi kada ima stomačne grčeve

Vaša beba je zdrava, dobro uhranjena i nosi čistu pelenu, a ipak plače satima.  Sve bebe plaču, ali bebe koje imaju stomačne grčeve plaču mnogo više, što može biti jako frustrirajuće za roditelje.

Pre svega, znajte da su stomačni grčevi kod beba česta pojava. Smatra se da bar jedna od pet beba ima problem sa njima. Obično se javljalju nekoliko nedelja nakon rođenja i traju do trećeg, četvrtog meseca života.

No, to ne treba da vas brine, jer su stomačni grčevi kod beba samo privremeni. Stručnjaci kažu da ne ostavljaju dugoročne posledice, da ne utiču na bebinu ishranu kao ni na dobijanje na težini. Ali naravno ni jedan roditelj ne voli da vidi da se njegovo čedo muči.

Zbog toga vam predstavljamo kako da prirodnim putem pomognete bebi i ublažite stomačne grčeve kod beba.

Nosite je

Bebe koje muče stomačni grčevi dobro reaguju na nošenje i majčinu blizinu. Pokušajte da je držite jednom rukom okrenutu na stomaku dok joj drugom masirate leđa.

Pripremite joj šećernu vodicu

Istraživanja su dokazala da male doze šećernog rastvora mogu povoljno da utiču na smirivanje bola. Kašičicu šećera rastvorite u šolji proključale vode i ostavite da se ohladi. Potom špricem sipajte po 2ml ove tečnostiu ugao bebinih usta. Ponavljajte postupak dva puta dnevno, ali nikako duže od tri dana.

Umotajte je u ćebe

Ova jednostavna tehnika ugrejaće vašu bebu, dati joj osećaj sigurnosti, te je umiriti i skrenuti pažnji od grčeva.

Spremite joj toplu kupku 

Toplo kupanje je prirodni lek za grčeve kod beba, koji se praktikuje vekovima. Topla voda ublažava bol. Takođe, možete nežno masirati stomak vaše bebe dok je kupate.

Masirajte joj stomak

Uzmite malo ulja za bebe i pravite kružne pokrete u smeru kazaljke na satu preko bebinog stomaka.

Posle svakog jela beba mora da podrigne

Nakon što nahranite bebu, stavite je na rame. Podržavajući njen vrat i ramena, nežno je trljajte ili tapšajte po leđima dok ne čujete podrigivanje.

Ne polažite bebu u krevet odmah nakon dojenja

Ako bebu uspavate odmah nakon dojenja, mleko može da se vrati u jednjak i izazove žgaravicu. Držite bebu uspravno da sprečite simptome refluksa kiseline.

Isprobajte ovu vežbu

Stavite bebu na njena leđa. Pažljivo držite njene članke zajedno i lagano gurajte jednu po jednu nogu prema njenom stomaku. Držite svaku nogu u blizini stomaka nekoliko sekundi. Ponavljajte vežbu pedaliranja nekoliko minuta. Međutim, ako se beba opire, odmah prekinite sa vežbom.

Ljuljajte je

Čim počne da plače, podignite je, privijte uza svoje telo i nežno je ljuljajte. Vaša blizina i toplina umiriće je.

Stavite topli peškir na njen stomačić

Još jedan način za prirodno olakšavanje tegoba je topli peškir stavljen na bebin stomak.Ovo može pomoći u oslobađanju gasova.

Nemojte menjati dojke prilikom dojenja

Mleko koje izlazi na početku procesa dojenja nije upola hranljivo kao ono koje dolazi posle.

Probajte ColiPrev

ColiPrev se sastoji samo od prirodnih sastojaka, enzim laktaza je njegova glavna komponenta. Laktaza je prirodni enzim koji se nalazi u tankom crevu. Ovaj enzim pomaže varenje laktoze koja je glavni šećer u svakom mleku. Laktaza vrši hidrolizu laktoze – deli je na dva prosta šećera – glukozu i galaktozu, i ovi prosti ugljeni hidrati se zatim lako apsorbuju u crevima. Pošto je mleko fundamentalni deo ishrane beba i mnogo beba privremeno pati od nedovoljne proizvodnje enzima laktaze, javlja se pomenuta intolerancija na laktozu, koja je povezana sa infantilnim kolikama, tj. grčevima beba. Nesvarena laktoza koja prolazi kroz creva izaziva nadimanje, napetost, grčeve u stomaku i proliv. Dodavanje enzima laktaze u mleko sprečava ove simptome, pa ako su grčevi kod bebe uzrokovani nedovoljnim stvaranjem laktaze oni će se znatno smanjiti ili prestati odmah nakon dodavanja dijetetskog proizvoda ColiPrev® mleku ili mlečnoj formuli.

Na ovaj način, ColiPrev® se može se koristiti uz majčino mleko ili uz adaptiranu formulu ukoliko majka ne doji iz bilo kog razloga. Kada majka doji – pred samo dojenje se adekvatna količina kapi ukapava u unapred sterilisanu kašičicu i daje direktno u usta deteta (pratite uputstva iz tabele za doziranje u pakovanju). Kada se koristi adaptirana formula – adekvatnu količinu kapi (prema uputstvu iz tabele za doziranje) ukapajte u pripremljenu mlečnu formulu.

I na kraju ne zaboravite, grčevi su pojava koja se ne smatra bolešću.

No, kao i kod svih pojava i grčevi nekada mogu zahtevati konsultaciju sa pedijatrom ili neku terapiju.

U nekim slučajevima će lekar odraditi  analize kako bi se otklonile sumnje na postojanje drugih uzroka koji nisu kolike.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

1 Comment

  1. Goca kaže:

    Kao i kod zenskih problema, pretpostavila sam da toplota moze da pomogne, i evo vidim da ste i vi predlozili

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest