Sa dolaskom novorođenčeta dolaze nove navike u vešem svakodnevnom životu, nesvakidašnji raspored, brige, ali  i nova učenja. Danas se saveti i načini za negu beba umnogome razlikuju od onih nekada. Ipak, nema sumnje da su  i jedni i drugi tu da bi nam obezbedili neophodno znanje i veštine za pravilnu negu i zdravlje naših najmlađih.

Prepovijanje bebe

Pelene su među prvim stvarima neophodnim za odgoj vaše za bebe. Većina roditelja nije sigurna da li su bolje pamučne ili pelene za jednokratnu upotrebu. Koji god tip da izaberete, nećete pogrešiti, jer je bitno samo da prepovijanje bude pravilno izvedeno.

Ukoliko koristite pamučne pelene, one trebaju biti široke onoliko koliko beba drži raširene nožice.  Stavite dve tetra pelene, presavijene na polovinu dužine i četvrtinu širine, preko toga švedsku pelenu i posao je završen.

Nakon svakog pranja i menjanja pelena, bebinu guzu treba namazati odgovarajućom kremom u kojoj se nalaze sastojci koji neguju ovu regiju dečjeg tela i ne sprečavaju da produkti iz fekalija i urina nadraže njenu kožu.

Šta dati bebi da pije

Pored majčinog mleka, bebi možete davati dohranu u vidu mleka u prahu koji se meša sa vodom.

Kravlje mleko kao ni sojino, bademovo i druge alternative nisu poželjne u prvih godinu dana.

Kada novorođenčetu dajete vodu sa česme neka obavezno bude prokuvana. U obzir dolaze i negazirane flaširane i niskominaralne vode

Sokovi, zaslađena pića ili ona koja imaju oznaku „bez šećera“, su zapravo prepuni istog. Njihovo konzumiranje se ne preporučuje ni odraslim osobama, a kamoli bebama, kod kojih mogu izazvati grčeve, dijareru i karijes.

Nega prvih zubića

Čim se bebi pojavi prvi zub, počinje dentalna nega. Koristite meku četkicu namenjenu deci mlađoj od dve godine. Ukoliko beba odbija četkicu, upotrebiti čistu navlaženu gazu. Četkajte vodom, bez kaladonta nakon prvog i poslednjeg hranjenja. Nemojte davati bebi da spava sa flašicom u ustima, jer tada u ustima bebe ima manje pljuvačke, koja štiti zubiće od karijesa.

Krmeljive oči

Ukoliko se vašoj bebi stvaraju krmelji u okicama, ne mora značiti da se radi o infekciji. Upale suznih kanala su česta pojava kod novorođenčeta, a kako biste ih u što većoj meri izbegli, predlažemo sledeće.

Kada kupate bebu u kadici, lice i oči umivajte polivanjem iz bokala. Nakon toga okice brišite gazicama, uvek od spoljnog ugla ka nosu. Ako oči ipak krmeljaju, tretirajte ih tropostotnim rastvorom borne kiseline i očistite sterilnom gazom. Ukoliko se krmelji budu stvaralii posle dva, tri dana, javite se lekaru.

Kupanje bebe

Dva do tri kupanja nedeljno su sasvim dovoljna da novorođenče bude čisto. Ali ako je potrebno više od toga i ako beba voli kupke, možete je kupati i jednom dnevno, ali ne duže od pet do deset minuta. Više od toga nije preporučljivo, jer joj preterano kupanje može isušiti kožu.

Koristite nežne sapune ili ulja bez mirisa. Pomoću tople vode i pamučne vune možete održati čiste genitalije vaše bebe između kupki.

Oblačenje bebe tokom spavanja

Obucite bebu u dovoljno toplu odeću kako bi joj i bez pokrivača bilo prijatno da spava. Neke bebe se u toku noći dosta prevruću, a kada sa sebe zbace prekrivač mogu se lako prehladiti. Ukoliko je slojevito obučete, lako ćete manipulisati suvišnim slojevima u slučuju da joj bude vruće i obratno.

Bebe se hlade oslobađajući toplotu iz glave i lica. Vaša beba se može brzo pregrejati ako zaspi noseći šešir ili kapu. Najbolji savet jeste da obučete bebu onoliko toplo koliko biste se i sami obukli.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest