Iako rad na bebi može biti vrlo stresno razdoblje, zdrav život i izbacivanje loših navika pomoći će vam da poboljšate šanse za začeće.

Rad na bebi može biti vrlo stresno razdoblje, a stres sigurno može uticati na ovulaciju. Hormoni stresa po svom sastavu su vrlo slični polnim hormonima i mogu uticati na rad hipofize, žlezde koja reguliše dinamiku menstrualnog ciklusa i tako posredno deluje na stvaranje i rast jajne ćelije.

Umereno sa vežbanjem

Vežbanje je odlična stvar, ali kada pokušavate da zatrudnite trebali bi malo da usporite tempo, makar u tom periodu. Intenzivni treninzi mogu negativno uticati na ovulaciju. Preterano vežbanje može zaustaviti hipofizu koja prenosi jajnicima ‘naredbu’ da ovuliraju. Dok je ovo sve individualno za svaku ženu, ipak vežbanje svakodnevno u trajanju od 45 do 50 minuta može uzrokovati probleme kod većine žena.

To ne mora značiti da treba prestati sa vežbanjem onog trenutka kada odlučite da zatrudnite. Ako ste rekreativni tip i imate redovan menstrualni ciklus, vaš režim rekreacije verovatno neće napraviti nikakve probleme. Ali, menstruacija nije prva stvar na koju treba obratiti pažnju ako vežbate previše. Prva stvar je da će vam drugi deo mesečnog ciklusa biti kraći. Trebali biste nakon 14 dana od ovulacije dobiti menstruaciju, ali prekomerne vežbe skraćuju ovaj period. Ovo će biti prvi znak kada treba usporiti malo s vežbama. Praćenje koliko dana nakon ovulacije dobijate mesečnicu  pokazaće vam tačno kako vežbe utiču na vas.

Izbacite nezdrave navike

Najbolji način da povećate šansu, sa svim prednostima fizičkih aktivnosti je uključiti umerene vežbe, kao što je brza šetnja tri puta nedeljno po pola sata.

Dijete mogu biti mač sa dve oštrice za žene koje pokušavaju da ostanu trudne. Ako ste punije i izgubite težinu, imaćete možda redovan ciklus ili ako ga niste imali vratiće vam se, ali ako ste premršavi i ne dobijate menstruaciju, morali biste da se ugojite da biste ostali trudni.

Prestanite da pušite kako biste povećali šanse da ostanete trudni. Osim ostalih negativnih efekata nikotina i pušenja, ova loša navika takođe utiče na plodnost. Utiče na nivo estrogena i ovulaciju.

85% žena će ostati trudne u roku od godinu dana od početka aktivnog pokušavanja da ostanu trudne. Ako i nakon godinu dana niste zatrudneli, obratite se lekaru da biste učinili sve analize vezane za plodnost. Za neke žene starije od 35 godina, lekari preporučuju da se prekontrolišu nakon 6 meseci pokušavanja.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest