Topli letnji dani: Šta sve treba znati pre polaska u šetnju sa bebom

Kada krenete u šetnju, važno je da bebu obučete u skladu sa vremenskim prilikama, da je zaštitite od sunca i da ponesete sve što eventualno može da vam zatreba.

Sunčani dani prosto nas mame da izađemo na ulice, a šetnje su posebno korisne za bebe. Svež vazduh i promena sredine učiniće da vaša prinova uživa.

Prve šetnje treba da su kratke, da bi se beba postepeno prilagođavala novim uslovima.
Kada ćete krenuti napolje u šetnju sa Vašom bebom, najviše zavisi od godišnjeg doba. Ako su vremenski uslovi lepi, temperatura prijatna, nema kiše ili jakog vetra, zdrava beba, rodjena na vreme, može se izvesti napolje već sa 15 dana starosti.

Opšte preporuke

Kako vaša beba bude odrastala, tako će sve više da je zanima spoljašnji svet. Opažaće predele, zvuke i mirise u okruženju. Da biste joj omogućili upoznavanje sa svetom, nastojte da u šetnju idete kada se beba probudi, nakon što je nahranjena i presvučena, odnosno kada su zadovoljene njene fiziološke potrebe. Tada su bebe dobro raspoložene i uživaće u svetu koji ih okružuje.

Izbegavajte susrete sa prehlađenim ljudima i pobrinite se da svako ko želi da pomazi ili drži vašu bebu ima čiste ruke (zgodno je da uz sebe uvek imate gel za dezinfekciju ruku ili vlažne maramice).

Čim krene toplo vreme, često nudite bebi vodu tokom čitavog dana, kako ne bi došlo do dehidratacije.

Slojevito oblačenje

Generalno, bebu oblačite kao i sebe, odnosno za nijansu toplije (za razliku od vas, bebe se ne kreću, pa im je samim tim hladnije). Ako je vama vruće, vruće je i bebi – u tom slučaju je raskomotite. Kada vam je hladno, bebi obucite dodatni sloj odeće. Uvek se držite pravila da beba ima jedan (tanak) sloj odeće više nego vi. Takođe, uvek pri ruci treba da imate lagani pokrivač kako biste mogli da je utoplite u slučaju potrebe.

Šta sve poneti u šetnju?

Da bi i vama i bebi bilo podjednako lepo, osim dobrog raspoloženja, u šetnju treba da ponesete i neke stvarčice koje je zgodno da imate pri ruci. Zato je veoma važna i priprema za šetnju.

Odvojite jednu torbu koju ćete stalno nositi u šetnju. U njoj uvek treba da imate rezervne pelene, vlažne maramice, kremu za negu bebine kože, kremu za sunčanje, sredstvo za zaštitu od komaraca, kapicu, rezervno ćebence, kompletnu presvlaku, a ako beba ne sisa, uvek sa sobom nosite čistu flašicu, formulu i termos sa mlakom sterilisanom vodom. A ako beba koristi cuclu, uvek imajte bar jednu u rezervi.

U zavisnosti od spoljne temperature i vremenskih uslova procenite da li bebi treba kapica ili ne. Ako je vetrovito, svakako joj glavicu i uši zaštitite kapom.

Važno je da odeća bude udobna i funkcionalna i da može lako da se presvlači. Bodići su jako zgodni, ne morate da brinete da li će bebi da se prehladi stomačić. Ipak, najvažnije je da bebu oblačite slojevito. Ma koliko se vama činilo da je vreme napolju lepo i da neće biti zahlađenja, uprkos prognozama često nas iznenade vetar ili kiša. Zato uvek pri ruci imajte dodatni sloj odeće za bebu.

Zaštitite bebinu kožu

Koža novorođenčeta je barijera između unutrašnje i spoljašnje sredine i između ostalog ima značajnu ulogu u termoregulaciji organizma. S obzirom na to da je jako osetljiva, treba je zaštititi od spoljašnjih uticaja, ali pritom vodite računa o tome koje i kakve preparate koristite.
Što se tiče preparata za zaštitu kože od sunčanja, najbolji su oni prilagođeni deci. Na njima mora da bude naveden sastav, a nastojte da birate one koji imaju najmanje emulgatora. Mleko za sunčanje najlakše se nanosi, ali ga koža brzo upija pa ga treba češće stavljati. Bez obzira na visok faktor zaštite antisolarnih preparata, potrebno je dete mazati svaka dva sata, naročito ako se kvasi.

Umereno sunčanje

Kao što nas svake godine iznova opominju, izbegavajte izlazak sa bebom kada je velika vrućina. Uskladite svoje obaveze pa izađite sa bebom u jutarnjim i u večernjim časovima. Beba treba da je što manje izložena direktnom suncu. Ranije je sunčanje bilo preporučljivo zbog stvaranja D vitamina, ali su sada indeksi zračenja više puta pojačani pa je sunčanje štetno. Vodite računa o tome da bebu ne izlažete suncu u periodu od 10 do 17 časova, kada je sunce izrazito jako.

Bebu do mesec dana ne treba direktno izlagati suncu. Tek posle tog perioda preporučljivo je da se predveče, kada je sunce slabije, kratko izloži sunčevim zracima. Od drugog meseca bebe mogu na malo duže da se izlože suncu. Bebe i deca uvek treba da imaju šeširić i tanku pamučnu majicu, a suncobran na kolicima je obavezan.

Ipak, najsigurniji način zaštite je boravak u hladovini!

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest