Zašto se bebe ne znoje i nemaju suze?

Dolaskom na svet novorođenče se oglašava specifičnim, glasnim plačem, koji je znak zdravlja i energičnosti. Na ovaj zvuk će se roditelji brzo navići u narednim danima i nedeljama.

Ali ukoliko obratite pažnju, videćete da je plač novorođenčića drugačiji od plača nešto starijih beba, zbog toga što novorođenčići nemaju suze.

Funkcija suza

Suze su neophodne kako bi zaštitile oči i održavale ih vlažnim. Mi plačemo kada se suočavamo sa jakim emocijama kao što su na primer: tuga, sreća ili ljutnja, rekla je Sage Timberline, pedijatar dečije univerzitetske bolnice Davis, Univerziteta u Sacramentu u Kaliforniji.

Takav privremeni stres pokreće odgovor “bori se ili beži” i stvara suze kako bi se dodatno zaštitile oči. Ove suze mogu pomoći u oslobađanju hormona stresa, koji su se sakupljali tokom teškog, stresnog perioda. Kada se dobro isplačemo osećamo veliko olakšanje.

Zašto beba nema suze

Iako se beba rađa sa suznim kanalima, ti kanali nisu odmah u potpunosti razvijeni. Proizvode dovoljno suza kako bi premazivale oči i održavale ih vlažnim ali nedovoljno da bi formirale kapi suze.

Nakon tri ili četire nedelje suzni kanali su dovoljno zreli da stvaraju suze koje prate jake emocije.

Zašto se beba ne znoji

Koža beba teži suvoći. Ma koliko toplo bilo, novorođene bebe se ne znoje u prvih par nedelja života, jer znojne žlezde još uvek nisu u potpunosti funkcionalne.

Ljudi imaju dve vrste znojnih žlezda: ekrine i apokrine žlezde, koje se formiraju kod novorođenčadi, uprkos tome što u početku ne proizvode znoj. Apokrine žlezde luče znoj kroz folikule dlake, ali se ne aktiviraju sve dok osoba ne stupi u pubertet, odnosno dok ne dođe do hormonalnih promena.

Apokrini znoj se u početku ne oseća, ali vremenom može dobiti određeni miris. Puni se vodom i elektrolitima, kao i steroidima, lipidima i proteinima, koje bakterije mogu preraditi tako da proizvode mirise.

Ekrine žlezde počinju da se formiraju tokom četvrtog meseca trudnoće, prvo se pojavljuju na dlanovima fetusa i na površini njegovih stopala. Do petog meseca, ekrine žlezde pokrivaju skoro čitavo telo fetusa. Kada se beba rodi, najaktivnije ekrine žlezde su one na čelu, rekla je doktorka. Ubrzo nakon toga počinje da se znoji na torzou i kukovima.

Budući da se novorođenčad ne mogu u potpunosti znojiti, oslanjaju se na negovatelje odnosno na svoje roditelje kako bi ih oni rashladili. Pazite na znakove pregrevanja, kao što su preterano znojenje, topla koža, brzo disanje i smanjena aktivnost ruku i nogu, rekla je Timberline.  Ako primetite da je vaša beba pretopla, skinite joj neki sloj odeće.

Ali nakon što te žlezde počnu da proizvode  znoj, neki roditelji brinu da se njihove bebe znoje previše tokom hranjenja ili spavanja, rekla je Katie Ellgass, pedijatar u Stanford Children Health Altos Pediatric Associates iz Los Altosa u Kaliforniji.

Dok se hrani, beba je jako blizu svog negovatelja, pa se tako toplota sa jednog tela prenosi  na drugo, rekla je Katie Ellgass.

Na svu sreću, znojenje kod beba ne treba da brine roditelje. Novorđenčići se testiraju na metaboličke bolesti i srčane probleme, tako da sve dok dobijaju na težini, nisu ni u kakvoj opasnosti.

 

Članak preveden sa www.livescience.com

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

1 Comment

  1. Lejla kaže:

    Jako pametan tekst i stvari o kojima se toliko malo govori da novi roditelji cesto i ne znaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest