Majčino mleko je nezamenjiva hrana. Sadrži hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela i druge elemente koji štite bebu od razvoja hroničnih bolesti.

U njemu je zapisana formula za sve ono što je odojčetu potrebno u prvih šest meseci života – bukvalno sve. Prednosti dojenja su toliko brojne da ga većina lekara preporučuje što je duže moguće.

Međutim, osim za bebu, dojenje ima brojne benefiti i za mamu.

Ovo su neke od njih.

Dojenje pomaže kontrakciju materice

Tokom trudnoće, materica raste i zauzima gotovo čitav prostor abdomena. Nakon porođaja, prolazi kroz proces involucije koji joj pomaže da se vrati na prirodnu veličinu. Bitan faktor u pokretanju ovog procesa ima hormon oksitocin koji se pojačano luči u trudnoći. Telo ga otpušta i za vreme samog porođaja, što porođaj čini lakšim, opuštenijim i smanjuje količinu krvarenja.

Ovaj blagotovorni hormon se povećava i tokom dojenja, a studije su pokazale da majke koje doje, zahvaljuju pojačanom lučenju oksitocina, imaju bržu involuciju materice.

Majke koje doje su u manjem riziku od razvoja depresije

Postporođajna depresija (PPD) je vrsta depresije koja se može razviti ubrzo nakon porođaja. U jednom istraživanju dokazano je da su mame koje doje, manje sklone depresivnim raspoloženjima u odnosu na one koje bebu hrane na flašicu. Čak i majke koje su dojile, a osećale su se umorno, tužno i depresivno svedočile su da im je dojenje pomoglo da se osećaju bolje, jer je dorinelo ostvarivanju jake emotivne veze sa bebom, u čemu je ležao ključ bržeg oporavka.

Ako imate bilo kakve simptome PPD, obavestite svog lekara što je pre moguće.

Dojenje smanjuje rizik od nastanka bolesti 

Dojenje smanjuje rizik od karcinoma grudi, materice i jajnika. Jedna studija je pokazala da je kod majki koje su dojile u razdoblju od 6 do 24 meseci rizik od karcinoma grudi smanjen za 11 do 25 procenata. Kod žena koje doje jednu godinu i duže smanjuje se rizik i od drugih oboljenja kao što su: visok krvni pritisak, osteoporoza, dijabetes, masnoća u krvi, kardiovaskularne bolesti, artritisa.

Poboljšava san

Jedna od najvećih psiholoških prednosti dojenja je to što pozitivno utiče na san. U sprovednoj studiji, dokazano je da majke koje doje imaju bolji san.

Lakše se uspavljuju, duže i dublje spavaju.

Štedi i vreme i novac

Majčino mleko je najjeftinija i najzdravija hrana za bebu. Ono je uvek pri ruci, uvek je toplo i sveže, spermno za konzumiranje jer ne zahteva nikakvu pripremu.

I ono najvažnije..

Dojenje je najbitnija funkcija koju jedna majka može da obavlja, jer se u tim, rečima neopisivim trenutcima, plete nit koja nju i njenu bebu povezuje za čitav život.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

1 Comment

  1. Simona kaže:

    Jeste jako korisno ali mame prvenstveno doje zbog dece i nismo same sebi na prvom mestu 😀

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest