Uputstvo za upotrebu

ColiPrev®

Dodatak ishrani
Dodatak enzima laktaze, 15 ml u kapima

Bezbedan za upotrebu od prvog dana života bebe

√   MANJE PLAKANJA…
√   VIŠE MIRA

INFANTILNE KOLIKE – PROBLEM

Oko 20-25% beba ima jako izražene grčeve u trbuhu. Infantilne kolike, tj. grčeve obično karakterišu epizode iritabilnosti, agitacije i plača. Beba sa kolikama plače intenzivno, postaje crvena i zajapurena, sa tendencijom da savija noge ka stomačiću. Sve bebe plaču, ali one koje plaču više od tri sata dnevno, tri ili četiri dana u nedelji verovatno imaju infantilne kolike.
Infantilne kolike u potpunosti menjaju rutinu porodičnog života, situacija poštaje izuzetno mučna i roditeljima jer beba plače satima i ništa ne može da je smiri.

DIJAGNOZA

• Kolike se javljaju kod beba od 15 dana do 3-4 meseci starosti.
• Beba obično intenzivno plače 2 do 3 sata i nemoguće je smiriti je.
• Beba plače skoro uvek u isto doba dana, jednom ili dva puta dnevno, obično u kasno popodne i predveče.
• Beba savija nogice ka telu i steže pesnice.

Po pravilu, često ima gasove a, ponekad, ima i zatvor.

GLAVNI UZROCI

Izgleda da do kolika dovodi, u velikoj meri, crevna „nezrelost“, a dodatno ih pogoršava gutanje vazduha tokom sisanja, određena vrsta hrane koju konzumira majka, uznemirenost i stres.

LAKTOZNA INTOLERANCIJA

Laktoza je glavni šećer u svakom mleku i sastavljena je od dva molekula: glukoze i galaktoze. Da bi se ovi molekuli mogli apsorbovati u tankom crevu moraju da budu prethodno razdvojeni (hidrolizovani) enzimom poznatim kao laktaza, koji se stvara u crevnim resicama.

Kada ovaj enzim nedostaje ili je njegova proizvodnja nedovoljna, nema hidroloze laktoze što rezultira intolerancijom laktoze.

Intolerancija na laktozu je čest problem i obično je prolazan kod beba, zbog smanjene proizvodnje laktaze tokom prvih nekoliko meseci života. Tokom rasta i razvoja organizam počinje da proizvodi dovoljno laktaze kako bi se efikasnije varila unešena laktoza, i to se obično javlja od 3-4 meseca starosti.
Nedovoljna proizvodnja laktaze koja se normalno javlja tokom prvih nekoliko nedelja života dovodi do neadekvatnog varenja laktoze. Pod dejstvom postojećih bakterija u crevima nesvarena laktoza počinje da se fermentiše rezultujući stvaranjem gasova. Ovo dalje dovodi do povećanja nadutosti trbuha i flatulencije, što se može zaključiti kada beba ima veoma tvrd stomak.

Ova pojačana fermentativna aktivnost može da izazove poremećaje peristaltičkih pokreta u crevima, uzrokujući grčeve. Često je moguće čuti zvuke proizvedene u trbuhu bebe.

Konačno, pritisak generisan od laktoze i mlečne kiseline dovodi do refluksa vode, rezultira nadutošću u trbuhu i kiselom dijarejom. U crevima, promene u osmotskom pritisku dovode do gubitka tečnosti. Ukoliko se tečnost ne nadoknađuje može doći do dehidracije organizma odojčeta.

REŠENJE

Ako majka doji svoju bebu, ona mora da smanji ili čak eliminiše iz svoje ishrane namirnice koje mogu da izazovu ili pogoršaju infantilne kolike, kao što su: karfiol, brokoli, prokelj, krastavac, luk, crvene paprike, kafa i jako začinjena hrana.

Majka mora da doji svoje dete pravilno, u mirnom i prijatnom okruženju.
Ukoliko su infantilne kolike izazvane nedovoljnim stvaranjem laktaze, nelagodnost nestaje ili se znatno smanji nakon upotrebe pomenutog enzima u mleku.

Prevremeno rođene bebe sa malom porođajnom težinom su sklonije ovakvim grčevima i kod njih može proći više vremena dok ne budu u stanju da tolerišu laktozu, s obzirom da ova pojava zavisi, u velikoj meri, od razvoja creva i crevne flore.

KARAKTERISTIKE COLIPREV®-a
• Visoko aktivni enzim laktaza, ekstrahovan iz gljivice Aspergillus orizae;
• Aspergillus Orizae je stabilan i biološki aktivan izvor laktaze;
• Sa 15ml je moguće pripremiti oko 38 obroka sa preporučenom prosečnom dozom od 8 kapi u obroku.

ZAŠTO COLIPREV®?

Zato što enzim laktaza olakšava hidrolizu laktoze u mleku. Na ovaj način, COLIPREV® se može se koristiti uz majčino mleko ili uz adaptiranu formulu ukoliko majka ne doji iz bilo kog razloga.

STANDARDI PRAVILNE UPOTREBE

Kada koristiti COLIPREV® ?

COLIPREV® se koristi kad god hranite bebu, tokom prvih 3-4 meseci starosti, sve do vremena kada laktaza proizvedena u crevima u dovoljnim količinama počinje da deluju na laktozu. Nakon ovog perioda, COLIPREV® se mora isključivati postepeno.

Predlaže se da naznačena doza po obroku u početku bude smanjena na pola, onda naizmenično između obroka, dok se ne svede na jednom dnevno, pre nego što se COLIPREV® potpuno isključi iz upotrebe. Ako se u toku perioda u kojem se COLIPREV® isključuje iz obroka bebe infantilne kolike nastave ili vrate, preporučuje se da se početna šema upotrebe ponovi.

KAKO KORISTITI COLIPREV®?

Sa majčinim mlekom:
• Stavite adekvatan broj kapi u prethodno sterilisanu kašičicu i ubacite ih direktno u usta bebe, prateći uputstvo iz tabele za doziranje o broju kapi po obroku, u zavisnosti od uzrasta bebe.
• Nastavite dojenje kao i obično.

Sa adaptiranom formulom:
• Pažljivo pripremite adaptiranu mlečnu formulu prema uputstvima proizvođača.
• Dodajte COLIPREV® kapi u umereno zagrejanu formulu prema tabeli za doziranje.
• Bacite formulu koja je ostala posle hranjenja.

U slučaju da se priprema obroka za bebu vrši unapred, dodajte 4 kapi COLIPREV®-a u mlečnu formulu i čuvajte je u frižideru 4 sata.

Tabela za doziranje je indikativna. U izuzetnim slučajevima, u kojima beba ima jake grčeve, upotreba COLIPREV®-a može postepeno povećavati, kap po kap, do maksimuma od 12 kapi po obroku.

PREPORUČENI DNEVNI UNOS PO OBROKU

Uzrast Količina mleka po obroku Broj kapi po obroku Količina laktaze po obroku
0 do 2 nedelje 60 do 90 ml 5 kapi 750 ALU
3 do 4 nedelje 120 ml 6 kapi 900 ALU
1 do 2 meseci 150 ml 8 kapi 1200 ALU
3 do 4 meseca 180 ml 9 kapi 1350 ALU

1 ALU = 0.333 µL

SASTAV
Laktaza 56,9%; Glicerin; Voda; Kalijum hlorid.

VAŽNA NAPOMENA

COLIPREV® je enzim, i kao takav može biti uništen toplotom.
Preporučuje se da se dodavanje COLIPREV® mleku vrši kad je mleko umereno toplo ili na sobnoj temperaturi.
Uvek pažljivo pratite uputstva za upotrebu sadržana u ovom letku.
Nemojte dodavati COLIPREV® u mleko koje je previše toplo ili previše hladno;
Ako se grčevi nastavljaju i pored upotrebe COLIPREV®-a , obratite se lekaru.

ČUVANJE

Čuvati COLIPREV® na suvom mestu, u originalnom pakovanju, na temperaturi ispod 25º C.
Izbegavajte izlaganje proizvoda svetlosti i toploti.
Čuvati van domašaja dece.
Otvoreno pakovanje, ukoliko se ne koristi u međuvremenu, baciti nakon 3 nedelje.
Nemojte koristiti nakon isteka roka naznačenog na pakovanju proizvoda.

 

Proizvođač:
Neosanté Health Solutions S.A., Avenida Tomas Ribeiro 43, Edificio Neopark, OB, 2790-221, Carnaxide, Portugalija u saradnji sa Labial farma-Laboratorio de Produtos Farmaceuticos e Nutraceuticos, S.A., Felgueira, Sobral Mortdgua, 3450-336, Portugalija.
Proizvedeno u Portugaliji.
Uvezeno iz Slovačke.
Uvoznik za Srbiju: Phoenix Pharma d.o.o. Beograd, Bore Stankovića 2, 11250 Beograd.

Broj i datum upisa u bazu Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 6181/2014 od 25.12.2014.

 

Pin It on Pinterest