Sve što treba da znate o stomačnim grčevima kod beba

Zašto nastaju stomačni grčevi kod beba, da li su opasni i kako možete pomoći svojoj bebi?

Bebe plaču često i iz različitih razloga. Plaču kada su gladne, umorne, plaču kada im je hladno ili kada je vreme da im promenite pelene.

Međutim, beba može da plače čak i kada je potpuno suva, čista i namirena. Ukoliko vaša beba često plače bez nekog, naizgled očiglednog razloga, najverovatnije ima dečije kolike, odnosno stomačne grčeve. U ovom tekstu ćemo objasniti sve ono što biste trebali da znate o tome.

Šta su kolike ili stomačni grčevi kod beba?

Stomačni grčevi se obično javljalju nekoliko nedelja nakon rođenja i traju do trećeg, četvrtog meseca života. Iako bebe zbog njih uglavnom dosta plaču, znajte da nema razloga za strah, jer su kolike potpuno bezopasne.

Stručnjaci kažu da ne ostavljaju dugoročne posledice, da ne utiču na bebinu ishranu kao ni na dobijanje na težini.

Koji su simptomi stomačnih grčeva kod beba?

Intenzivan plač: Beba intezivno plače i sva se zarumeni. Epizode plača se obično javljaju svakoga dana u isto vreme, kasno popodne ili uveče. Uglavnom počinje iznenada, bez očiglednog razloga. Mogu trajati nekoliko minuta ili znatno duže.

Neuobičajen položaj: Prsti mogu biti stisnuti u pesnice, trbušni mišići napeti, kolena podignuta i leđa savijena.

Loš san: San može biti nepravilan i isprekidan epizodama plača.

Otežano hranjenje: Hranjenje može biti otežano usled naleta grčeva i intenzivnog plača. Ipak, ne brinite jer se usled kolika ne smanjuje količina hrane koju beba treba da unese na svakodnevnom nivou.

Ako mislite da je bebin plač posledica eventualne povrede ili pada, potražite medicinsku pomoć. Ukoliko primetite bilo kakvu promenu u opštem ponašanju bebe, navikama u ishrani ili obrascima spavanja koja vas brine, obratite se pedijatru.

Koji su sve uzroci nastanka kolika?

Intolerancija na laktozu kod beba je uglavnom prolazna, zbog smanjenog stvaranja laktaze tokom prvih nekoliko meseci života. Pod uticajem postojećih bakterija dolazi do povećane fermentacije u crevima koja rezultira proizvodnjom gasova i samim tim povećanim nadimanjem, napetošću i tvrdoćom trbuha. Ova pojačana fermentaciona aktivnost može dovesti do poremećaja peristaltičkih pokreta creva što uzrokuje bolne grčeve.

Povećani pritisak u crevima zbog nesvarene laktoze i mlečne kiseline izaziva refluks i dovodi do nadutosti stomaka i dijareje. Promene osmotskog pritiska u crevima dalje izazivaju gubitak vode i ako se voda ne nadoknađuje, može doći do dehidracije dečjeg organizma.

Istraživanja su pokazala da može uticati i sledeće:

Pušenje za vreme trudnoće: Dvostruko više odojčadi ima kolike ukoliko je njihova majka pušila tokom trudnoće.

Progutan vazduh u toku hranjenja: Vazduh u želucu ili vazdušastih mehurići koji prolaze kroz creva mogu da muče bebu.

Antibiotici: Upotreba antibiotika može nekada biti uzročnik kolika, bez obzira na to da li se antibiotici daju bebi ili ih koristi mama koja doji.

Postavljanje dijagnoze.

Lekar može obaviti pregled kako bi ustanovio da li bebu muči crevna opstrukcija. Ukoliko ustanovi da je beba zdrava, biće joj dijagnostikovane kolike. Laboratorijski testovi ili skeneri u većini slučajeva nisu potrebni osim ako lekar ne posumnja da je bebina uznemirenost posledica nekog ozbiljnijeg problema.

Kako tretirati kolike?

Pošto su stomačni grčevi normalan deo života kod većine odojčadi i nisu štetne, obično se za njihovo saniranje ne preporučuje davanje lekova.

Ipak postoje prirodni načini i preparati koji mogu pomoći. Ovo su neki od njih:

Izbacite iz ishrane protein kravljeg mleka.

Ukoliko bebu hranite flašicom, pokušajte da joj umesto kravljeg mleka date mleko sa hipoalergijskom formulom. U slučaju da je još uvek dojite, onda vi iz svoje ishrane izbacite mlečne proizvode.

Nakon sedam dana biste trebali da primetite da li dete i dalje ima kolike. Ukoliko su se grčevi povukli, slobodno nastavite sa ovakvim hranjenjem.

Probajte ColiPrev.

ColiPrev® se sastoji samo od prirodnih sastojaka, enzim laktaza je njegova glavna komponenta. Laktaza je prirodni enzim koji se nalazi u tankom crevu. Ovaj enzim pomaže varenje laktoze koja je glavni šećer u svakom mleku. Laktaza vrši hidrolizu laktoze – deli je na dva prosta šećera – glukozu i galaktozu, i ovi prosti ugljeni hidrati se zatim lako apsorbuju u crevima. Pošto je mleko fundamentalni deo ishrane beba i mnogo beba privremeno pati od nedovoljne proizvodnje enzima laktaze, javlja se pomenuta intolerancija na laktozu, koja je povezana sa infantilnim kolikama, tj. grčevima beba. Nesvarena laktoza koja prolazi kroz creva izaziva nadimanje, napetost, grčeve u stomaku i proliv. Dodavanje enzima laktaze u mleko sprečava ove simptome, pa ako su grčevi kod bebe uzrokovani nedovoljnim stvaranjem laktaze oni će se znatno smanjiti ili prestati odmah nakon dodavanja dijetetskog proizvoda ColiPrev® mleku ili mlečnoj formuli.

Na ovaj način, ColiPrev® se može se koristiti uz majčino mleko ili uz adaptiranu formulu ukoliko majka ne doji iz bilo kog razloga. Kada majka doji – pred samo dojenje se adekvatna količina kapi ukapava u unapred sterilisanu kašičicu i daje direktno u usta deteta (pratite uputstva iz tabele za doziranje u pakovanju). Kada se koristi adaptirana formula – adekvatnu količinu kapi (prema uputstvu iz tabele za doziranje) ukapajte u pripremljenu mlečnu formulu.

Šta još možete učiniti kako biste bebi ublažili tegobe usled kolika?

Promena položaja: Kada nosite bebu u naručju isprobajte nekoliko različitih pozicija dok ne pronađete onu na koju beba najbolje reaguje.

Tople kupke: Topla kupka za vreme kolika može opustiti bebu i odvratiti joj pažnju od tegoba.

Masaža trbuščića: Nežnom masažom stomaka možete ublažiti grčeve, zatvor i gasove kod bebe. Izbegavajte masažu neposredno nakon hranjena ili u slučaju da bebin pupak nije sasvim formiran.

Tople obloge: Napunite termofor toplom ili mlakom vodom, umotajte u peškir i stavite na svoj stomak, a zatim stavite bebu da legne na vas.

Umotavanje u ćebe: Ova jednostavna tehnika ugrejaće vašu bebu, dati joj osećaj sigurnosti, te je umiriti i skrenuti pažnji od grčeva.

Zvučna stimulacija: Rezultati jednog istraživanja pokazala su da bebu mogu umiriti zvuci poput onih koje proizvode fen ili usisivač. Takvi zvuci ih podsećaju na otkucaje srca i period koji su proveli u maminom stomaku.

Tišina: Neke bebe vole buku, dok nekima prija apsolutni mir. Ukoliko je vaša beba ljubitelj tišine lezite sa njom u mračnu sobu i mazite je.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest