Ishrana vaše bebe: Kada uvoditi čvrstu hranu?

U dobi od 6 meseci, majčino mleko je i dalje vitalni izvor ishrane; ali nije dovoljno samo po sebi. Sada treba da svoju bebu upoznate sa čvrstom hranom, pored majčinog mleka, kako bi išla u korak sa njenim rastućim potrebama.

Obavezno dajte svojoj bebi prvu hranu nakon što je dojila ili između sesija, kako bi beba nastavila da doji što je više moguće.

Kada počnete da hranite bebu čvrstom hranom, vodite računa da se ona ne razboli. Dok puzi i istražuje, klice se mogu širiti iz njenih ruku u usta. Zaštitite bebu da se ne razboli tako što ćete umivati ruke i sapun pre pripremanja hrane i pre svakog hranjenja.

Prva hrana vaše bebe

Kada vaša beba navrši 6 meseci, ona tek uči da žvaće. Njene prve namirnice moraju biti mekane, tako da ih je vrlo lako progutati, poput kaše ili dobro pasiranog voća i povrća. Da li ste znali da kada je kaša previše vodenasta, nema toliko hranljivih sastojaka? Da bi bilo hranljivije, kuvajte ga dok ne postane dovoljno gusto da ne odlazi sa kašike.

Nahranite bebu kad je vidite da daje znake da je gladna – na primer kada stavlja ruku na usta. Nakon pranja ruku, započnite davanjem bebi samo dve do tri kašike meke hrane, dva puta dnevno. U ovom dobu njen stomak je mali pa može da jede samo male količine pri svakom obroku.

Ukus nove hrane može iznenaditi vašu bebu. Dajte joj vremena da se navikne na ovu novu hranu i arome. Budite strpljivi i ne prisiljavajte bebu da jede. Obratite pažnju da li je sita, ukoliko primetite da jeste, prestanite sa hranjenjem.

Kako vaša beba raste, raste i njen želudac i ona može da jede više hrane uz svaki obrok.

Ishrana bebe od 6-8 meseci

Od 6-8 meseci hranite bebu dva do tri puta dnevno po pola šolje meke hrane. Vaša beba može da jede sve osim meda koji ne bi smela da jede dok ne napuni godinu dana. Možete početi da dodajete zdravu grickalicu, poput voćnog pirea, između obroka. Kako vaša beba dobija sve veću količinu čvrste hrane, trebalo bi da nastavi da dobija istu količinu majčinog mleka.

Ishrana bebe od 9 do 11 meseci

Od 9-11 meseci, vaša beba može da uzme pola šolje hrane tri do četiri puta dnevno, plus zdravu grickalicu. Sada možete početi da seckate mekanu hranu na male komade, umesto da je gnječite. Vaša beba može čak i sama početi da jede sa rukicama.  Nastavite da dojite kad god je vaša beba gladna.

Hrana mora biti bogata energijom i hranjivim sastojcima. Pored žitarica i krompira, obezbedite da vaša beba svakodnevno ima povrće i voće, mahunarke i seme, malo energetski bogatog ulja ili masti i – posebno – životinjsku hranu (mlečni proizvodi, jaja, meso, riba i živina). Svakodnevno konzumiranje raznovrsne hrane daje bebi najbolje šanse da dobije sve hranljive sastojke koji su joj potrebni.

Ako beba odbija novu hranu ili je ispljune, nemojte je forsirati. Pokušajte ponovo nekoliko dana kasnije. Takođe možete pokušati da ga pomešate sa drugom hranom koja se sviđa vašoj bebi ili da na nju iscedite malo majčinog mleka.

Ishrana beba koje su pile adaptirano mleko

Počnite da dajete bebi čvrstu hranu sa 6 meseci starosti, baš onako kako bi trebala dojena beba. Započnite sa dve do tri kašike meke i pasirane hrane četiri puta dnevno, što će joj dati hranljive sastojke potrebne bez majčinog mleka.

Od 6–8 meseci trebaće joj pola šolje meke hrane četiri puta dnevno, plus zdrava užina.

Od 9-11 meseci, trebaće joj pola šolje hrane četiri do pet puta dnevno, plus dve zdrave grickalice.

 

Izvor: www.unicef.org

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

1 Comment

  1. Simona kaže:

    Ovo su neki okviri po mesecima ali je svako dete prica za sebe i ne sazrevaju sva deca isto, zato vi kao roditelji, posmatrajte sopstveno dete i primetite njegove potrebe. A lekar je tu sam da vam nesto potvrdi, predlozi….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest