Nega prvih zubića vaše bebe: prevencije, simptomi, karijes

Da li ste znali da mlečni zubi kod bebe počinju da se razvijaju dok je ona još u materici. Kada dođe na svet, ispod desni “skriva” dvedeset zubića, koji će kod većine mališana početi da se pojavljuju u periodu između 6 i 10 meseci.

Kod neke dece zubi se pojavljuju već u 3. mesecu života, ali ima i onih koji zube ne dobiju u prvih godinu dana.

Uvek prvo niču srednji donji sekutići. Prate ih srednji gornji, a onda izbijaju i ostali. Vrlo je retko da se dete rodi sa jednim ili dva zuba. Negde oko 6. godine, mlečne zube počinju da zamenjuju stalni zubi. Na kraju, kada se taj proces završi, umesto 20 mlečnih imamo 32 stalna zuba.

Izbijanje zuba

Najprepoznatljiviji znak izbijanja zuba je pojačano lučenje pljuvačke. Osim toga, bebe često stavljaju prstiće, pa čak i cele šake u usta kako bi ublažile tegobe koje osećaju u predelu desni.

Međutim, roditelji ponekad sa razlogom pobrkaju simptome koji su vrlo sličnim onim vezanim za izbijanje zuba:

  • dete mnogo plače
  • deluje nervozno
  • nema apetit
  • grize predmete
  • loše spava
  • svrbe je desni
  • ima blago povišenu temperaturu

I tačno je da ovi znaci mogu biti uzrokovani izbijanjem zuba, ali isto tako mogu biti samo normalan deo razvoja ili rezultat manjih infekcija i bolesti, ili stomačnih grčeva.

Ako primetite da se vaša beba ne oseća dobro, najbolje je da je odvedete lekaru opšte prakse, posebno ukoliko ima temperaturu ili dijareju.

Kako  možete da pomognete  svojoj bebi

Kako biste bebi umanjili tegobe probajte da joj nežno masirate desni.

Možete potopiti čistu krpu u čaj od kamilice i dobro je ohladiti u frižideru. Beba će je grickati i na taj način hladiti i umiriti desni. Kuvajte kašastu hranu i dajte joj predmete koje može da grize (uglavnom igračke od tvrđe gume).

Treba napomenuti da se gelovi za zube generalno ne preporučuju, jer ne pomažu u ublažavanju bolova, a mogu imati štetne neželjene efekte.

Nega zubića

Sa negom desni i mlečnih zuba možete početi i pre nego što prvi zubić izbije na površinu. Već oko 3. meseca života probajte da čistite bebine desni koristeći vlažne maramice za pranje lica ili gazu, i to dva puta dnevno.

Čim se pojave prvi zubi, čistite ih mekom četkicom, namenjenu deci mlađoj od 2 godine. Zubiće im perite samo vodom, sve dok ne napune 18 meseci, osim ako vam stomatolog ne kaže drugačije. Nakon čišćenja zuba i desni, četkicu obavezno isperite toplom vodom i menjajte je na svaka 3-4 meseca.

Prevencija i ishrana

Ipak, samo čisćenje nije garancija da se karijes neće pojaviti, zato povedite računa i o bebinoj ishrani.

Mališanima do 6 meseci potrebno je samo majčino mleko ili zamena u prahu. Bebe koje se hrane adaptiranim mlekom, a starije su od 6 meseci mogu piti male količine vode. Izbegavajte da detetu dajete slatke napitke. Kada uvedete čvrstu hranu trudite se da im ne dajete hranu bogatu šećerom.

Bebu nikako ne ostavljajte da spava sa flašicom. Tako će u ustima imati manje pljuvačke, a pljuvačka štiti njene zube. Takođe imajte na umu da spavanje sa flašicom predstavlja rizik od gušenja.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest