Pravilna higijena već sa prvim zubićima

Čim se pojavi prvi zubić, dobro ga je očistiti gazom ili mekanom krpicom namočenom u vodu. S godinu dana svakako već treba postojati pravilo da se zubi peru ujutro i uveče.

Higijena bebinih zubića treba da počne dosta pre nego što samostalno nauče ispljunuti pastu za zube i pravilno ih očetkati. Čim se pojavi prvi zubić, dobro ga je gazom ili mekanom krpicom namočenom u vodu prebrisati. S godinu dana svakako već treba da postoji pravilo da se zubi peru ujutro i pred spavanje. Prva dečija četkica mora biti nežna i mekana, a pasta za zube nije potrebna.

Od početka perite zube nežnom četkicom

Prvi zubići mogu da se čiste i gazom namotanom na prst, ali se uvek preporučuje roditeljima da od početka detetu peru zube nežnom četkicom jer je iskustvo pokazalo da se s maramicom ili gazom omotanom oko prsta zubići ipak ne očiste tako dobro. Danas postoje veoma mekane četkice za bebe od 0 do 24 meseci. Male su i široke, tako da dete ne oseća nelagodnost.

Pastu za zube u maloj količini, ne većoj od zrna graška, treba početi koristiti od druge godine. Velika je verovatnoća da će pastu progutati. Dečije paste sadrže vrlo male količine fluora koji jača zubnu caklinu i pomaže u sprečavanju stvaranja karijesa. Takođe je važno svaka tri do četiri meseca promeniti četkicu za zube, ali i ranije ako se dlačice na četkici “raščupaju”.

Kako da zubi ostanu zdravi?

  • Detetu od godinu dana piće umesto u flašici dajte u čaši ili šoljici
  • U dečijoj ishrani koristite što manje kiselog i slatkog, pri čemu nije važna količina već učestalost. Dakle, ako se već gricka slatkiš i piju slatki sokovi, neka to barem bude samo ponekad
  • Ne stavljajte u usta detetovu cuclu i pribor za jelo da bi se sprečio prenos bakterija karijesa u bebina usta

Potrebna je vešta roditeljska ruka

Kako bi se dete priviklo na pranje zuba, može mu se dati u ruke četkica da se igra i da samo pokuša da opere zubiće. Za kvalitetno čišćenje zuba u prvim godinama života potrebna je vešta roditeljska ruka. Roditelji često puste dete da samo pere zube već od 4. ili 5. godine, ali sve do osme ono ne može pravilno da reguliše pokrete za pranje zuba. Stoga bi roditelji ipak trebali da asistiraju ili barem nadgledaju pranje zuba.

  • Treba četkati malim kružnim pokretima svih spoljnih strana, pa unutrašnjih, najmanje dva puta na dan
  • Četkica mora biti dovoljno mala i mekana da može da dopre do svih zubića. Električne četkice smanjuju vreme pranja, ali tek od treće godine
  • Četkice u veselim bojama ili s omiljenim likovima iz crtanih filmova mogu doprineti da deca što pre steknu naviku pranja
  • Deca bi trebala da počnu da koriste pastu za zube oko druge godine, ali briga o higijeni počinje s prvim zubićem

Budite dobar primer, deca uče oponašajući Vas. Od pranja zuba napravite lep ritual – neka pranje zuba bude igra. I ponekad  se poslužite trikovima – kada dete ne želi otvoriti usta vi recite: „Aaaa“, tada se ustašca bebe često automatski otvore.  Ili zasmejavajte dete i pri tome brzo četkicom istrljajte zubiće. Budite maštoviti i sigurno ćete uspeti.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest