Saznanje da ćete postati tata je trenutak koji zauvek menja život. Uz uzbuđenje verovatno osećate strah i zbunjenost. Mi imamo odgovore za Vas kako se možete pripremiti za dolazak deteta.

Razmišljajte o bebi

Tokom trudnoće zajedno s partnerkom vodite brigu o zdravlju bebe. Budite podrška partnerki u svim promenama navika koje mora da napravi.

Sarađujte što više i radite što više toga zajedno. Ako idete na trudnički kurs, nemojte nijedan da propustite. Takođe nemojte propuštati ultrazvuke. Osim što će vašoj partnerki biti lakše, osećaćete se spremnijim za ono što sledi.

Suočite se s porodom

Kada je sam porod u pitanju, hoćete li biti prisutni ili ne, to je odluka koju treba da donesete zajedno. Većina muškaraca želi da bude uključena u porod.

Ali, imajte na umu da je muškarcima to ujedno najbolji, ali i najgori trenutak u životu. Neki ih ne bi propustili nikada, a neki ih smatraju traumatičnim. To je trenutak koji će vama i partnerki promeniti život.

Uključite se što pre

Nakon poroda trebate što pre da se prilagodite novoj situaciji. Što se muškarci pre uključe u odgoj, to bolje. Majka i otac su jednako važni za odgoj deteta. Ako ćete u tome biti zajedno, biće vam oboma lakše, naročito ako je to vaše prvo dete.

Ako otac uči o detetu u isto vreme kad i majka, neće se osećati izostavljeno. Neće se smatrati sporednim roditeljem. Takođe, rizik od nastanka postporođajne depresije je značajno manji ako je otac uključen od samog početka.

Već ćete u prvih nekoliko nedelja puno toga naučiti o dojenju, pranju, presvlačenju, uspavljivanju i prepoznavanju onoga što vaše dete treba. Otac treba biti uključen u sve ovo jednako kao i majka.

Vaša životna uloga se promenila

Novi očevi će možda imati poteškoća s time što će se njihova uloga promeniti dolaskom bebe. Sada ćete uvek stavljati bebu i partnerku na prvo mesto. Promenićete način razmišljanja. Osećaćete da treba da budete zaštitnik.

Dobra vest je da se već nakon nekoliko nedelja sve vraća u normalu. Shvatićete da je briga o detetu nešto potpuno prirodno i da dolazi spontano. Primetićete da vam briga o bebi ne predstavlja problem i da uz to možete da nastavite da budete onakvi kakvi ste bili pre.

Tražite podršku

Razgovarajte s drugim očevima. Muškarci koji razmenjuju iskustva s drugim muškarcima se puno bolje snalaze u novonastaloj situaciji.

Ako primetite da ste počeli da se udaljavate od partnerke, napravite prvi korak. Ovo razdoblje je jednako stresno za vas i nju, ali uvek treba da imate na umu da je ona upravo prošla kroz nekoliko meseci trudnoće, porod i da se trenutno nalazi u situaciji u kojoj treba svu vašu podršku i pomoć.

Najveća stvar koju svaki otac može da učini za svoje dete, je da voli njihovu mamu.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest