Mama i beba
Saveti za prve dane majčinstva
11/03/2015
Pokaži sve

Stomačni grčevi kod beba

Beba place sta raditi

Sve bebe plaču, ali bebe koje plaču više od tri sata dnevno uzastopno više dana u nedelji imaju grčeve (kolike). Bebe sa grčevima će plakati nekontrolisano i neutešno, uprkost tome da su zdrave i da dobro napreduju. Grčevi su bezopasno stanje, mada mogu biti vrlo uznemirujući za roditelje.

Svaka peta beba ima grčeve. i jednako pogađaju i dečake i devojčice. Generalno se pojavljuju oko druge do četvrte nedelje života i traju do kraja trećeg meseca, a u nekim slučajevima i duže.

Uzroci

Čim se rodi, beba uvlači vazduh u svoja majušna creva sisajući. Gasovi su nus-proizvod tokom varenja laktoze, proteina i drugih hranljivih materija iz majčinog mleka. Neki stručnjaci navode, da gasovi mogu biti izazvani i zbog hrane koju unosi majka kao što su mahunarke i drugo povrće. Drugi stručnjaci kažu da prekomrena unos kiseline od strane majke može uticati na varenje njene bebe. Ipak mehurići vazduha najviše dopiru do bebinog stomaka gutanjem, odnosno usisavanjem tokom dojenja. Iz tog razloga, veoma je važno da beba podrigne posle svakog obroka.

Nekoliko kliničkih studija je opravdalo upotrebu enzima laktaze kod beba gde se smatra da je upravo prolazni nedostatak laktaze i nemogućnost varenja laktoze uzrok nastajanja grčeva kod beba.

Kako prepoznati simptome

Glavni simptom grčeva je konstantno plakanje neko određeno tj. duže vreme. Mada se ovakvo plakanje može javiti bilo kada, obično se pogoršava uveče. Iako grčevi nisu  povezani sa bolovima, bebe sa grčevima mogu izgledati kao da im je  neugodno ili da su u bolovima. Bebe mogu podizati glavu, uvlačiti noge  prema stomaku, pocrveneti u licu i mogu puštati gasove. Neke bebe  odbijaju da jedu. Teškoće pri spavanju i česta buđenja su takođe česti  kod grčeva.

Nema razloga za paniku

Normalno, grčevi nisu ozbiljno i zabrinjavajuće stanje, mada ne deluju tako. Istraživanja su pokazala da bebe sa  grčevima nastavljaju normalno da jedu i dobro napreduju, uprkos  plakanju. Glavni problem ovog stanja je stres i nervoza koju stvaraju u  kući. Roditelji i drugi članovi porodice se mogu teško nositi sa  konstantnim plakanjem, pa je izuzetno važno da imate bilo kakvu podršku i da se odmarate kad god imate prilike.

Pomozite svojoj bebi

ColiPrev® kapi će pomoći da beba kroz ovaj period prođe što uspešnije i sa što manje tegoba.
To su kapi u čiji sastav ulaze isključivo prirodne komponente, biljne i mineralne. Na prirodan način ColiPrev® rešava grčeve kod beba, bez obzira koji je uzrok njihovog nastanka.

  • Postoje položaji i postupci koji umirujuće deluju na bebu sa grčevima:
    držite bebu uspravno ili na trbuhu
  • nosite je u „kengur“ nosiljci
  • provozajte bebu u kolima, jer vibracije i kretanje mogu da je umire
  • pustite tihu muziku u zamračenoj sobi i sedite sa bebom u stolici koja se ljulja
  • duže kupajte bebu jer joj topla voda može prijati
  • lagano masirajte bebin stomačić

Imati bebu sa grčevima može biti izuzetno stresno, frustrirajuće i izazovno  za svakog roditelja, posebno ako vam je prvo dete. Preterana briga za bebom može pogoršati grčeve. Važno je da se prema bebi ophodite normalno i opušteno da beba ne bi osetila vašu zabrinutost. Kad god imate mogućnosti iskoristite vreme za odmor makar sat ili dva, prijaće vam.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest