Istraživači koji proučavaju razvoj beba, trude se da otkriju jednu od najintrigantnijih svetskih priča: Kako funkcioniše  i kako se razvija bebin um?

Otkrića su sama po sebi fascinantna.

Hranjenje beba

Uvođenje čvrstih supstanci u ishranu može biti pomalo teško. Zbog toga pokušajte da da bebi ponudite, odnosno da je izložite različitim ukusima pre nego što počnete da je odvikavate od mleka. Takođe, tokom dojenja jako je bitna i ishrana majke.

Saznajte više o ishrani beba u sledećim člancima:

Kada bebe izgovore prve reči?

Većina beba prve reči izgovori do prvog rođendana. Ali eksperimenti sugerišu da neke bebe počinju da razgovaraju već sa 6 meseci.

Međukulturne studije pokazuju da neke bebe mogu naučiti jezik na prilično pasivan način – pukim slušanjem odraslih. Druga istraživanja pokazuju da bebe imaju koristi od toga što su uključene u dvosmerne „razgovore“ sa svojim negovateljima.

Neke bebe počinju da razumeju značenje reči već sa 6 meseci. To su uglavnom neki blebetavi slogovi, poput „ba-ba“, pokušaji izgovaranja određenih reči poput „bočice“.

Šta je sa bebinim znakovnim jezikom?

Neki ljudi tvrde da razvoj bebe možemo da podstaknemo tako što ćemo je naučiti da gestikulira. Najnovije istraživanje ne podržava ove tvrdnje. Međutim, postoje dokazi da pomažemo bebama da dešifruju nove reči kada koristimo izražajne gestove, poput pokazivanja na predmet o kojem govorimo. I verovatno je da „bebin jezik znakova“ poboljšava komunikaciju između roditelja i novorođenčadi, a ovo može imati koristi od odnosa roditelja i deteta.

Da li se vaš glas menja kada se obraćate bebi?

Spori, ponavljajući, muzički stil govora naziva se „govor usmeren na dojenčad“ i čini se da pomaže bebama da razumeju naše emocije. Postoje i dokazi koji pomažu bebama da nauče kako da razgovaraju.

Važno je kako se odnosimo prema svojoj bebi. Studije sugerišu da kontakt očima tokom razgovora pomaže bebama da se „prilagode“. To je signal koji govori bebama da pokušavamo da prenesemo nešto značajno. I ono o čemu razgovaramo takođe o stvarima. Kada tačno označimo emocije i misli – deleći svoje uvide o tome kako se osećaju naša deca, kao i o tome kako se osećaju drugi – deca teže da razvijaju sigurnije odnose i jače socijalne veštine.

Učenje, svest i pamćenje

Ranije je zapadna medicina tvrdila da je um novorođenčeta kao prazan list. Danas se pak misli drugačije.  Bebe se rađaju sa jakim predrasudama prema socijalnoj interakciji i socijalnom učenju. Bebe takođe pokazuju iznenađujuće intelektualne sposobnosti.

Saznajte više o komunikaciji sa bebom i njenim razvojem u sledećim člancima:

Stres kod beba

Mogu li bebe da osete kada smo pod stresom?

Odgovor je da. Kada smo uznemireni, naše bebe se uznemire. Kada je stres hroničan, to utiče na njihov razvoj.

Šta možemo učiniti po tom pitanju?

Bebe sa najzdravijim sistemima za odgovor na stres imaju roditelje koji su osetljivi i odgovaraju na njihove potrebe. I kako deca odrastaju, imaju koristi od pozitivnih roditeljskih taktika, poput podučavanja emocija.

Ali kako se nositi sa bebom pod stresom kada je vrlo mlada – premlada za razgovor?

Istraživanja potvrđuju da su neke bebe razdražljivije od drugih. Neke negativnije reaguju na kupanje ili premeštanje ili na promenu pelena. Ali ako se roditelji prilagode signalima svoje bebe, mogu ova iskustva učiniti manje stresnim i pomoći bebama da razviju bolju emocionalnu samoregulaciju.

Saznajte više o stresu u sledećim člancima:

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

1 Comment

  1. Gordana kaže:

    Citala sam u knjizi nedavno da bi bilo korisno sa decom uciti znakovni jezik cak i ukoliko deca nemaju nikakav problem, jer je prirodnije i komunikacija rukama svakako dolazi pre govora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest