Obezbedite svojoj bebi zdrave temelje za ceo život

Zašto bebe nemaju suze
Zašto se bebe ne znoje i nemaju suze?
21/05/2020
Srecni roditelji sa bebom
Pravilan razvoj bebe
17/11/2020
Pokaži sve

Obezbedite svojoj bebi zdrave temelje za ceo život

Mama i beba ispod drveta

Sledeći roditeljski saveti pokazaće vam kako da se zbližite sa vašim novorođenčetom.

Privrženost je jedinstveni emotivni odnos između vaše bebe i vas, njihovog primarnog negovatelja. To je ključni faktor u načinu na koji se mozak vašeg deteta organizuje i u načinu na koji se razvija društveno, emocionalno, intelektualno i fizički. Kvalitet tog odnosa može da varira.

Šta je zapravo sigurna povezanost, odnosno privrženost?

Sigurna veza između mame i bebe proizilazi iz emocionalnog odnosa bez reči, koja vas spaja, osiguravajući da se dete oseća dovoljno spokojno kako bi dostiglo optimalni razvoj svog nervnog sistema. Povezanost pruža vašoj bebi temelj za dalji život: težnju za učenjem, zdravu samosvest, poverenje i empatiju.

Loša konekcija ne zadovoljava potrebe vašeg deteta za razumevanjem, pa može dovesti do zabune u vezi sa sopstvenim identitetom i poteškoćama u učenju i povezivanju sa drugima.

Mitovi i činjenice o privrženosti

Mit: Moja beba je vezana za mene jer sam je ja rodila.  Činjenica: Odojčad  imaju nezavisni nervni  sistem koji može biti drugačiji od vašeg. Nešto što vama odgovara možda ne odgovara vašoj bebi. Dakle, ako ne pratite emocionalne znakove vašeg deteta, nećete razumeti njegove individualne potrebe.

Mit: Privrženost i ljubav su ista stvar. Činjenica: Zbližavanje se dešava instinktivno između majke i beba, ali, nažalost, ljubav preme detetu ne dovodi automatski do sigurne povezanosti. Ona se razvija iz vaše sposobnosti da se nosite sa stresom, sposobnosti da se brinete o bebi itd.

Mit: Ne mogu uvek da shvatim šta moja beba želi tako da moja beba ne bi smela da bude čvrsto vezana za mene. Činjenica: Nemoguće je da u svakom trenutku razumete emocionalne potrebe deteta, niti je to neophodno da biste ostvarili čvrstu vezu. Sve dok prepoznajete problem i trudite se da ga rešite veza između vas će ostati jaka.

Mit: Neprestano udovoljavanje njihovim potrebama čini bebe razmaženim. Činjenica: Što ste više brinuli o potrebama deteta to će dete biti manje razmaženo dok odrasta. Povezanost rađa poverenje zahvaljući kome deca budu samostalnija u životu.

Mit: Bebe se mogu povezati sa više osoba. Činjenica: Bebe formiraju siguran odnos samo sa jednom osobom – osobom uz koju provode najviše vremena. Međutim, mogu se lepo povezati sa svim onim ljudima koji brinu o njima.

Mit: Privrženost je jednosmeran proces koji se fokusira samo na razumevanje znakova koje dobijam od bebe. Činjenica: Veza je dvosmerni, interaktivni proces u kojem vaša beba prepoznaje vaše signale sve dok vi znate da pročitate njihove.

Koji je postupak zbližavanja?

Proces povezivanja je interaktivan i dinamičan. I vi i vaša beba učestvujete u razmeni neverbalnih emocionalnih znakova koji čine da se vaša beba oseća sigurno. Već u prvim danima života beba se veže za emocionalne znakove – ton glasa, gestove i svoje emocije – i šalje vam signale plačući, oponašajući izraze lica, smejući se, pokazujući.. Vi pratite te zvukove i u skladu sa time, reagujete. Sigurna povezanost proizilazi iz uspeha ovog neverbalnog procesa komunikacije.

Zašto je povezanost toliko važna?

Stabilan odnos uči vašu bebu da vam veruje, da vam prenosi svoja osećanja i na kraju, da veruje i drugima. Dok se vi i beba povezujete jedno sa drugim, ona se uči empatičnom odnosu. Sigurna povezanost uzrokuje da delovi bebinog mozga, odgovorni za društveni i emocionalni razvoj, komunikaciju i odnose, rastu i razvijaju se na najbolji mogući način. Ta veza postaje temelj sposobnosti vašeg deteta da se na zdrav način poveže sa drugima. Kvaliteti poput empatije, razumevanja, ljubavi, uče se u prvim mesecima života.

Beba u maminom krilu u kuhinji

Kada odojčad razviju stabilnu vezu sa majkom, biće sposobniji da:

 • Održavaju emocionalni balans
 • Razviju odnose
 • Imaju samopouzdanje
 • Uživaju u društvu drugih osoba
 • Iskažu osećanja i zatraže podršku
 • Lakše se oporave se od razočarenja i gubitka

Radost koju doživljavate dok se povezujete sa detetom doprinosi smanjenju stresa, nesanice ili umora.  Tokom procesa povezivanja oslobađa se endorfin koji vas motiviše, daje vam energiju i čini vas srećnom. Period zbližavanje sa bebom može zahtevati malo truda, ali su nagrade velike za oboje.

Saveti za roditelje. Kako izgraditi stabilan odnos

Stabilan odnos ne nastaje preko noći. Na njemu je neophodno raditi, te će s vremenom biti ti sve lakše da se obostrano razumete.

Sigurna povezanost započinje brigom o sebi.

Bebe najefikasnije komuniciraju kada su u tihom i budnom stanju, isto tako i vi. Koliko god bilo teško, važno je da vodite računa o sebi kako biste se bolje povezali sa detetom.

Trudite se da dovoljno spavate.

Nedostak sna vas može  učiniti nervoznom i razdražljivom. Neki roditelji se organizuju tako da jedan od njih brine o bebi dok drugi spava i obrnuto.

Zatražite pomoć oko kuće.

Naročito u prvim mesecima bebinog života, tražite što više pomoći od supružnika, porodice ili prijatelja.

Izađite malo iz kuće.

Briga o odojčetu je zahtevna sama po sebi te vam malo odsustva može pomoći da budete efikasniji. Provedite barem sat vremena u kafiću, u šetnji, na časovima joge…

Pronađite način da se smirite u stresnim vremenima

Budući da bebe ne mogu verbalno da komunciraju, posebno su osetljive na anksioznost i stres. Bebama je potrebna vaša pomoć da bi se smirile, nervozni negovatelj može dodatno uznemiriti bebu.

Kada ste pod stresom, pokušajte da se relaksirate pre nego što stupite u interakciju sa njom.

Udahnite duboko.

Možda će vaša dete plakati koji minut duže, ali zastanite. Duboko udahnite, opustite se i umirite pre nego što pokušate da umirite novorođenče.

Ne morate baš sve sami

Zamolite za pomoć supružnika, prijatelje, članove porodice.

Prošetajte.

Svež vazduh i promena lokacije mogu povoljno uticati i na vas i na vašu bebu.

Savet broj 1: Naučite da prepoznate signale koje vam vaša beba šalje

Ne postoji jednostavna formula kojom možete da zadovoljite potrebe vašeg deteta. Od rođenja svaka beba ima jedinstvenu ličnost, sklonosti i nervni sistem.

Nekim bebama ne smeta buka, dok druge možda više vole mir i tišinu. Ključ je u tome da naučite da razumete vaše bebice i u skladu sa tim reagujete. Iako u početku svi zvukovi i povici mogu zvučati isto, beba komunicira s vama na različite načine, koristeći zvuk i pokret. Izduženo lice, oči čvrsto zatvorene, stisnute pesnice, hiperaktivno ili frenetično kretanje – svi ovi znakovi prenose nešto specifično o emocionalnom i fizičkom stanju vaše bebe. Vaš zadatak je da postanete „senzorni detektiv“ i otkrijete šta beba želi da vam poruči.

 • Posmatrajte izraze lica i pokrete svog deteta kako biste naučili da razlikujete i prepoznajete znakove koje vam šalje. Na primer, beba može da prilagodi položaj, da promeni izraz lica ili pomera ruke i noge kao odgovor na vaš glas, kako bi ukazala da joj je hladno ili da je treba nositi i grliti.
 • Upoznajte se sa različitim zvucima koje vaša beba ispušta: Na primer, zvuk „gladna sam“ može biti kratak, tihi plač, dok zvuk „umorna sam“ može biti veselo zavijanje.
 • Vodite računa načinu na koji mazite svoju bebu. Što je vaš dodir nežniji, to će beba svet posmatrati kao sigurnije mesto.
 • Nekada će se bebe mučiti bez obzira šta učinite. Kada počnu da im rastu zubići, kada su bolesni ili prolaze kroz velike razvojne promene. Kada se to dogodi, nastavite sa naporima da komunicirate i umirite bebu. Vaše strpljenje, ljubav i briga pomažu joj čak i ako je ona i dalje nervozna.
 • Dobronamerne savete drugih roditelja, ne uzimajte zdravo za gotovo. Ono što je bilo korisno za njihovu bebu možda neće biti i za vašu.
 • Kada shvatite šta je potrebno da uradite kako biste umirili svoje dete, inicirate poverenje.

Savet broj 2: Prehrana, spavanje i prilika za zbližavanje

Što učestalije hranite dete i što se ono više odmara, to će biti raspoloženije za komunikaciju nakon buđenja.

Bez odgovarajućeg odmora beba ne može da bude mirna i budna i spremna da stupi u kontakt sa vama. Bebe puno spavaju (često 16-18 sati dnevno u prvih nekoliko meseci), a njihovi signali za spavanje dolaze češće nego što to možda očekujete. Bebe koje su preterano umorne često mogu da deluju hiper-budno i da se kreću frenetično. Ovakvo ponašanje možete pogrešno protumačiti i pomisliti da beba u tom trenutku želi vašu pažnju, a zapravo može značiti da je uveliko vreme za dremku.

Kada su gladne, šalju vam signale

Raspored hranjenja zna da bude od pomoći, ali kako beba raste i razvija se, menjaju se  žnjene potrebe za hranom, zbog čega je jako važno da bolje obratite pažnju na signale koje vam šalje.

Savet broj 3: Pričajte, smejte se i igrajte se sa bebom.

Značaj zabave, igre i radosti koju delite sa bebom, smeh, dodir i interakcija su od velike važnosti za njen razvoj, baš kao hrana ili san. Vaš govor tela, ton glasa i dodir su značajan vid komunikacije. Kada vidite da odojče želi da se igra, pokušajte da se opustite, pa tek onda uživajte u veselom druženju sa bebom.

Igračke, knjige i muzika mogu biti korisni u početku, ali često je dovoljan samo blesav glas da biste pozvali bebu na interakciju.

Novorođenčad sa nerazvijenim nervnim sistemom se mogu vrlo brzo iscrpiti, zato pazite da ne preterate sa igranjem i interakcijom.

Ako se osećate nesigurno ili ne znate kako biste trebali da se igrate sa bebom, nastavite da pokušavate. Svaka nelagoda ili neprijatnost  nestaju kada osetite radost interakcije sa svojim detetom.

Mama i beba gledaju u nas

Savet broj 4: Sigurna povezanost ne zahteva da budete “savršen” roditelj

Ne morate biti savršeni da biste se zbližili sa detetom. Dajte sve od sebe i ne brinite ako ne znate uvek šta vaša beba želi, važan je kvalitet međusobnog odnosa.

Sve dok uviđate svoje greške i trudite se da shvatite šta beba od vas traži, ne brinite, na pravom ste putu.

Roditeljstvo se često prikazuje kao najteži posao koji ćete ikada raditi. Neverovatno je kako jedno sitno biće može zahtevati toliko truda. Ali niko nije u stanju da bude u potpunosti prisutan i da pazi na novorođenče 24 sata dnevno. Svakom roditelju je potrebna pomoć i podrška kako bi ostao opušten, miran i angažovan.

Savet broj 5: Ne nadgledajte svog partnera dok se zbližava sa bebicom

U porodicama u kojima samo majke rade, a očevi ostaju kod kuće, podjednako je važno da se otac, kao primarni negovatelj emocionalno poveže sa novorođenčetom.

Ta ponekada zahteva da se negovatelj brine o bebi, dok se stimulativno povezuje na emotivnom nivou. Ovo može biti malo teže za očeve, jer Informacije kod suprotnog pola, sporije putuju do dela mozga (Corpus Callosum) koji je odgovoran za nivo sposobnosti multitaskinga. Kod žena je ovaj process nešto brži.

 • Očevi, kao primarni negovatelji, bebe mogu hraniti flašicama. Tata može uspostaviti posebnu vezu sa svojim bebom tokom hranjenja, menjanja pelena gledajući je oči, smeškajući se i pričajući.
 • Pričajte, pevajte i čitajte bebi, jer iako ona ne razume šta govorite, vaš smiren, glas joj donosi sigurnost.
 • Nosite i mazite bebu što je više moguće.

Bilo bi idealno kada bi se negovatelj i beba povezali bez ikakvih poteškoća. Ali ukoliko vi ili vaša beba imate problem da se opustite i fokusirate jedno na drugo, može biti malo teže da dođe do uspostavljanja bliskog odnosa rivrženog odnosa.

Poteškoće koje mogu imati bebe a koje nepovoljno na proces zbližavanja

Većina beba se odmah po rođenju poveže sa majkom. Ipak ponekada to ne ide tako lako, a uglavnom se dešava kod:

 • Beba sa ugroženim nervnim sistemima
 • Beba koje su imale probleme u maternici ili pri porođaju
 • Beba sa zdravstvenim problemima pri rođenju ili u vrlo ranoj dobi
 • Prevremeno rođena dece koja su bila intenzivnoj nezi
 • Bebe koje su po rođenju bile odvojene od svojih negovatelja

Što pre se utvrde problemi, lakše ih je ispraviti. Za pomoć se možete obratiti pedijatru, specijalisti za mentalno zdravlje novorođenčadi ili nekom ko je za to obučen.

Naravno, postoje i prepreke koje dolaze od roditelja. Osobe koje nisu imale emocionalni odnos sa svojim negovateljima, možda će se teže zbližiti sa svojim detetom.

Postoje i drugi izazovi koji onemogućavaju roditelju da se poveže sa bebom

 • Depresija
 • Droga ili alkoloh
 • Visok nivo stresa
 • Teško detinjstvo
 • Život u nesigurnom okruženju
 • Negativne uspomene na sopstveno detinjstvo

 

Tekst preuzet i preveden sa www.helpguide.org

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

2 Comments

 1. Gordana kaže:

  Cesto mladi roditelji zanemare to koliko su ovi rani periodi kljucni u razvoju.. Strasno je to sto je savetovalista jako malo a medicinsko osoblje prezauzeto da edukuje

 2. Simona kaže:

  Jako je bitno brinuti o sebi. Deca se nece secati da li vam je kuca savrseno uredna i garderoba opeglana, ali to koliko vremena ulozite u emocije i njihovu zastitu deca pamte zauvek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest