Možete komunicirati s bebom, a beba s vama. Komunikacija je moguća i pre trudnoće, kroz snove ili nesvesno.

Komunikacija s vašom bebom je, kao i sa svakom drugom osobom, dvosmeran proces – vi možete komunicirati s bebom, a beba može komunicirati s vama. Moguće da ta komunikacija započne čak i pre nego što se trudnoća dogodi, kroz snove ili nesvesno. Na primer, pre nego što sam začela svoje drugo dete, imala sam vrlo životopisan san, koji sam zabeležila u dnevnik. San je započeo snežnom olujom u kojoj sam bila sa svojom bliskom drugaricom. U snu, ona je otišla u sobu, a ja sam joj pomogla pri porodu njezine devojčice. Otišla sam zatim u odvojenu sobu i tamo rodila svoju bebu, takođe devojčicu. Nekoliko meseci nakon tog sna, moja drugarica je ostala trudna, a sledećeg meseca i ja. Baš kao i u snu, bila sam uz nju pri porodu, tokom snežne oluje. Rodila je devojčicu. Nekoliko nedelja kasnije i ja sam rodila devojčicu.

Moje je iskustvo, kao žene i majke, da bebe trebaju našu ljubav da bi bile zdrave, isto kao što trebaju hranu. One imaju genetsku i biološku potrebu da budu voljene i dodirivane, da im se govori i da ih se umiruje, i to još puno pre rođenja. Pružanje ljubavi bebi i pre nego da se rodi, ne samo da godi bebi, nego godi i nama. Za sve duhovne sile koje joj pomažu da raste, beba nam daje poklon ljubavi. To nas ispunjava blagoslovom i svetlom. Povezanost koju tako gradimo ne može nikad biti raskinuta. Za razliku od osetljive, fizičke veze, pupčane vrpce, koja se prekida nakon rođenja, duboka povezanost koju gradimo svesno i namerno sa svojom bebom, trajna je i neraskidiva. Mnoge majke to osećaju bez obzira što nisu gradile prenatalnu vezu sa svojom bebom, no ako otvorimo bebi naše srce od samog početka, empatija prema njoj biće još intenzivnija. Očevi takođe mogu razviti i imati koristi od ovakvog povezivanja s bebom pre rođenja.

Razgovor s bebom

Nije teško govoriti bebi. Obraćajte se tokom dana detetu koje nosite u sebi. Delite s njim sitne radosti, poput muzike koju volite, vašeg poimanja lepote sveta koji vas okružuje. Kad se osećate tužno ili ljutito, govorite svojoj bebi i o tome. Iako možda neće intelektualno shvatiti vaše brige, osećaće mirnoću i nežnost u vašem glasu, a to će je umiriti i uveriti da ste oboje dobro. Masirajte bebu tako da mazite i tapšate svoj trbuh tokom dana, svakoga jutra kad ustanete ili svako veče pre spavanja. Neka to bude vreme opuštanja. Nanesite malo ulja na dlanove i pritiskajte što dublje, zaista masirajući bebine delove tela koje možete napipati. To neće naškoditi bebi, a ona će pozitivno reagovati na takvo masiranje tokom trudnoće izvrsnim razvojem i rastom. Takođe, na masažu će pozitivo reagovati i nakon rođenja. Bebe koje su bile masirane pre rođenja jako vole masažu tokom celog detinjstva. Ovo je izvrsna tehnika za prevenciju bolesti, a deluje jednako učinkovito kao i medicinski preparati koji se uzimaju u tu svrhu. Govorite bebi dok je tako masirate ili joj pevajte neku vama posebnu, lepu pesmu. Verovatno je da će ta pesma umirujuće delovati na bebu i nakon rođenja i da će dete vrlo brzo naučiti da peva tu pesmu.

Neke majke vole da čitaju stihove ili dečije knjige svojoj bebi pre rođenja. Te knjige će verovatno postati detetove omiljene knjige, jer bebe definitivno imaju sposobnost preferiranja još pre rođenja.

Obraćanje bebi afirmativnim rečenicama poticajno će delovati na vaše samopouzdanje, pospešivati bebin rast, pozitivno uticati na njegovu ili njezinu celokupnu dobrobit. Dok masirate bebu, možete nekoliko puta ritmično ponoviti: „Dobrodošao si i puno te volimo“, „Ti si snažna i zdrava beba“ ili „Dobrodošao si mi, ko god bio“. Ove pozitivne izjave mogu biti korisne kad god osetite anksioznost koja se može uvući u vaš um, iz straha za detetovo zdravlje i njegov pravilni razvoj. Kad se približite porodu, možete govoriti sledeće: „Spremni smo da se rodiš. Čekamo te raširenih ruku.“ ili „Došlo je vreme kad je sigurno da se rodiš. Jedva čekamo da te grlimo i brinemo za tebe, draga naša bebo.“

Slušati bebu

Kako biste čuli vašu bebu potrebno je unutrašnje poverenje i tišina. Svaki dan posvetite vreme tome da u tišini masirate bebu. Pitajte tada bebu, u mislima ili na glas, što joj treba i kako najbolje možete zadovoljiti njezine potrebe. Osluškujte zatim u tišini i možda će vas iznenaditi ono što ćete čuti. Možda nećete čuti bebin „glas“, ali s vremenom ćete osetiti njezinu poruku koja prolazi kroz vas.
Mnoge žene tokom trudnoće osećaju intenzivnu potrebu da budu u blizini svojih partnera, imaju neobične zahteve po pitanju hrane, a neke čak imaju snažnu želju da budu na određenom mestu, recimo na plaži ili u šumi. Iako ne možemo tvrditi da sve naše emocije i želje dolaze od bebe, ono u što možemo biti sigurni jeste to da beba izražava svoje želje i potrebe kroz majku. Ako vas obuzmu određeni osećaji, misli ili želje, možda biste trebali razmotriti mogućnost da vam beba pokušava nešto reći.

Snovi su još jedan način na koji nerođena beba može komunicirati s vama. Mnoge žene sanjaju da su njihove bebe već rođene i vide ih kao dete od, recimo, tri godine. Kad sanjate bebu, pokušajte joj govoriti i slušajte je. Ne treba sve trudničke snove shvatati doslovno. Mnoge će žene imati uznemirujuće snove o deformisanoj bebi ili drugim problemima, ali ti snovi većinom nisu pravi predosećaji. Oni su uglavnom samo siguran način na koji žene izražavaju svoju anksioznost. Trudnice koje tu zabrinutost odagnaju pre poroda, obično imaju vrlo lagane porode i zdrave bebe. Ako povremeno imate uznemirujuće snove, razgovarajte o njima sa svojom majkom ili bliskom drugaricom.

Kreativne spoznaje

Vođenje dnevnika o spoznajama do kojih dolazite vezano za vašu bebu ili snove, može biti odličan način da sačuvate lepu uspomenu za vas oboje za godine koje su pred vama. Zabeležite reči pesme koju pevate i priče koje čitate svojoj bebi, mesta koja ste posetili tokom trudnoće, a po nečemu su vam posebna.

Jedan od mojih najdražih načina za primanje spoznaja o bebi je kroz likovno izražavanje. Nisam profesionalna umetnica, niti sam umetnički nadarena. Jednostavno uživam u doživljaju kreativnosti, pa tako sednem s praznim papirom i priborom za crtanje i puštam svoje telo da govori. Nalazim da krede u boji odražavaju suptilnu energiju trudnoće, jer se linije i boje mogu mešati, pa se tako stvara suptilan i mekan lik. Većinu pribora za likovno izražavanje možete nabaviti za malo novca, pa možete uživati u tome bez da potrošite bogatstvo. Najbolje je da izbegavate pribor koje sadrži toksične metale (većina uljanih boja), i one sa snažnim mirisom. Akrilne boje, većina vodenih boja, pastela, drvenih bojica i kreda sigurne su za upotrebu u trudnoći. Primetila sam kako crtam obrise anđeoskih krila koja okružuju bebu, majke koje drže dete, pupoljke koji se otvaraju, itd. Pustite svoje telo da vas vodi. Uđite duboko u sebe kako biste pronašli vlastite kreativnosti, smeštene u vašoj ženstvenosti i dopustite im da se izraze. Likovno izražavanje može osloboditi sputanu kreativnu energiju i biti izrazito terapeutsko, ali samo ako to radite isključivo radi zadovoljstva i ne procenjujete rezultat.

Radosno očekivanje dolaska deteta u vaš život šalje bebi poruku koja će joj pomoći u napretku i razvoju osećaja samopoštovanja mnogo pre samog rođenja. Niko od nas ne može biti srećan baš u svakom trenutku svakoga dana, ali možemo odabrati da budemo usko povezani s porukama koje šaljemo bebi. Način na koji se odnosimo prema detetu pre rođenja može odrediti način na koji će se ono kasnije odnositi prema samom sebi,  kakva će biti njegova očekivanja od drugih ljudi kasnije u životu.

Iako utisci pre rođenja nisu jedini koji utiču na psihu i osećaje, njihova je uloga itekako važna. Možemo pomoći celoj generaciji dece da se osećaju voljeno. To je način da se poseje seme međusobne ljubavi i stvaranja pravednog sveta na temeljima naše najrazvijenije svesti.

 

Napisala: Aviva Romm
Prevela: Lidija P.
Izvor: The natural pregnancy book

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest