Kada sam ostala trudna, bila sam presrećna. Želela sam sve najbolje za to malo biće što raste u meni. Prilikom poseta ginekologu, pitala sam je da li ima neki savet za mene – na šta treba da pazim, šta ne bi trebala da radim, itd. Njen odgovor je bio: „Nemojte skakati sa zgrade! Niste bolesni, trudni ste!“. Iako trudnoća zaista nije bolest, verovatno bi vam, kao i meni, bilo lakše da znate koja su vam ograničenja. Da ne biste i vi morali u potragu za dragocenim savetima, preporučujem vam da nastavite sa čitanjem.

U trudnoći posebno obratite pažnju na sledeće stvari:

– Ne pušite i ne konzumirajte droge.
– Ne konzumirajte alkohol (uključujući i pivo i vino).
– Ne koristite lekove – samo na preporuku lekara. Lekovi za smirenje (sedativi) mogu da uzrokuju malformacije kod deteta; analgetici i Aspirin mogu produžiti trudnoću i porod, dovesti do krvarenja i kod majke i kod deteta; lekovi protiv želudčane kiseline, poput sode bikarbone, mogu uzrokovati probleme u mišićima deteta; određeni antibiotici mogu uzrokovati abnormalnosti kod deteta.
– Izbegavajte mirise boje, razređivača, lakova, lepkova, sprejeva, benzina.
– Izbegavajte teške metale: olovo, nikl, kadmium i mangan.
– Izbegavajte pesticide, herbicide i insekticide.
– Ne koristite električne pokrivače i magnete. Nekoliko stručnjaka upozorava da nevidljivo magnetsko polje može povećati šanse za pobačaj i razvojne probleme deteta.

Ako možda niste dobili željene savete, sigurno dobijate brdo neželjenih saveta. Jedan od najčešćih dobronamernih saveta jeste: „sada treba da jedeš za dvoje“, što naravno nije potrebno, ali sada se svakako morate duplo više potruditi da izbegnete potencijalno štetnu hranu za vas i vaše nerođeno dete.

Dva najčešća trovanja hranom izazvana su bakterijama salmonela i listerija.

Salmonela se može razviti u sirovoj preradi, jajima, mleku i ribi. Simptomi trovanja salmonelom javljaju se 24 sata nakon trovanja, a javlja se temperaturom, glavoboljom, dijarejom i bolovima u stomaku.

Kako je listerija slabo patogena bakterija, bolest se uglavnom javlja kod osoba sa oslabljenim imunitetom, kao i kod trudnica. Na početku bolesti javljaju se samo blagi simptomi, povišena temperatura, groznica i bol u mišićima tako da bolest liči na grip. Ponekad mučnina, povraćanje i proliv mogu biti jedini simptomi bolesti, ali češće su uvod u ozbiljnije komplikacije.

Da biste sprečili infekcije koje se prenose hranom, najbolje je da često perete ruke prilikom pripreme hrane, pazite na čuvanje i zagrevanje hrane, i da se pridržavate sledećeg:

 • Ne jedite sirova i nedovoljno kuvana jaja – to uključuje i sladolede koji sadrže sirova jaja a pravili ste ih kod kuće.
 • Ne konzumirajte nepasterizovano mleko i proizvode nepasterizovanog mleka (opasnost od listerioze).
 • Izbegavajte meke sireve od nepasterizovanog mleka – brie, camembert, roquefort, feta i gorgonzola.
 • Izbegavajte hladne salate (npr. tunjevina i jaja) – opasnost od listerioze.
 • Izbegavajte sirovo ili nedovoljno pečeno meso – postoji mogućnost zaraze Escherichiom coli ili toksoplazmozom.
 • Ograničite jedenje morskog psa, sabljarke i tune jer oni sadrže opasno visoke količine metilirane žive koja je nusproizvod industrijskog otpada. U velikoj količini, živa može oštetiti živčani sastav – posebno kod dece i nerođenih beba. Male količine žive takođe mogu uticati na živčani sistem, rezultirajući teškoćama u razvoju. Obzirom da se živa zadržava u telu, mudro je izbegavati ove vrste riba i ako planirate trudnoću ili dojite.
 • Ne konzumirajte hrskavicu morskog psa tokom trudnoće jer sprečava stvaranje novih krvnih žila.
 • Izbegavajte bilo koju sirovu hranu iz slatkih ili slanih voda.
 • Ograničite unos veštačkih šećera ( žvake, bezalkoholna pića, puding, slatkiši, itd.). Iako nema posebnih preporuka za ili protiv njihove upotrebe, preporučuje se ograničeno korišćenje dodatnog šećera tokom trudnoće.
 • Izbegavajte biljne čajeve – pošto se ne zna dovoljno o njihovom učinku na trudnoću (posebno izbegavajte biljku gavez – može uzrokovati teško oboljenje jetre).
 • Ograničite unos kofeina (kafa, crni čaj, čokolada).
 • Oprezno s viškom vitamina A, C i D (vitamini u hrani sigurniji su nego vitamini u tabletama).
 • Ne konzumirajte steroide i izbegavajte genetski modifikovanu hranu.

 

Autor: Anchie

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest