Neiskorišćeni potencijali ljudskog uma i snaga detinjstva, udruženi sa posvećenim i edukovanim roditeljima i vaspitačima – otvaraju vrata ka kreativnijem učenju, bržem saznavanju i lakšem otkrivanju i razvijanju sposobnosti.

Razgovarajte s vašim detetom

Govorite razgovetno i gledajte ga dok mu govorite o onome što ga zanima.

Npr. ako je dete razdraženo a vi morate da kuvate ručak: zavežite dete u maramu, da bude uz vas dok obavljate poslove ili stavite dete u ležaljku ispred sebe i pričajte mu o onome što radite, sve mu detaljno objašnjavajući. Koristite jednostavne rečenice i polako uvodite opisne reči. Pričajte pevušeći. Igrajte se rečima, zabavite sebe i dete.

Čitajte detetu od rođenja

Uzmite dete u ruke, udobno se smestite u omiljenu fotelju i izaberite knjigu. Pokazujte slike prstom i pri tome ih detaljno opisujte. Knjiga pre spavanja je ugodna rutina i dobar način kako smiriti mališana. Menjajte ton glasa i pravite pauze tako da dete može uživati u onome sto čuje i vidi. Čitanje ne mora biti ograničeno slikovnicama i knjigama. Dok šetate pokazujte detetu reklame, znakove, natpise… sve što vidite oko sebe – komentarišite.

Slušajte muziku

Postoji mnogo CD-ova sa dečijim pesmicama i brojalicama. Deca prilično vole i klasičnu muziku, pogotovo Mocarta. Izaberite pesmu i pevajte, plešite, zabavite se sa svojim detetom.

Ponudite mu krpene igračke, igračke koje sviraju, lutke

Samo zato što vaša beba ne sedi to ne znači da se s njom ne možete igrati. Pričajte joj, pridržavajte predmete ispred nje pokazujući ih uz različite zvukove i pustite da dodiruje različite materijale – decu to oduševljava. Lopte, kockice i ostale igračke su odlične za dodirivanje, bacanje, žvakanje.

Bilo bi dobro da detetu date na raspolaganje dve-tri igračke i kad vidite da se dete zasitilo tih igračaka, sklonite ih i dajte mu one koje ste pre toga spremili.

Pokažite mu neke mogućnosti igračke i pustite ga da dalje istražuje samo.

Zašto nikad nije prerano za učenje kroz igru?

 • Zabavno je. Kroz igru se puno nauči, zato ispunite slobodno vreme korisnim igrama.
 • Lagano je. Šetnja parkom, igra u pesku, crtanje i slikanje bojicama na papiru i svakodnevno srećno učenje.
 • Omogućuje stvaranje povezanosti. Koji je bolji način učvršćivanja međusobne povezanosti od zajedničkog neometanog čitanja omiljene slikovnice?
 • Deca uče brzo. Sigurno ste čuli za izraz «mozak kao sunđer» – dete ima urođene sposobnosti za spontano učenje; na nama je da mu ponudimo poticajnu sredinu.
 • Učenje donosi razumevanje i red u stvarima koje se čine haotičnim. Kroz učenje detetova slika sveta postaje jasnija.
 • Potaknite u detetu samouverenost:“Ja to mogu sam!“ Ispitivanjem, pokušajima i greškama dete uči kako svojim delovanjem može da menja okolinu – bacati stvari, proizvoditi zvukove, skinuti čarapicu.
 • Priprema za daljnje učenje. Dobro predznanje i priprema u ranim godinama dobar je temelj za uspešan početak u školi.
 • Rano učenje oslobađa od stresa i dete i roditelje.
 • Kroz igru učimo ali se i upoznajemo.
 • Važne godine. Sve je uočljivije da su prve tri godine vrlo važne u postavljanju temelja za budući uspeh u životu.
 • Nezavisnost se uči kroz igru i svakodnevne aktivnosti.
 • Dete koje se oseća sigurnim u sebe uspešnije je u mnogim aspektima života.
Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest