Plaža, sunčanje i plivanje tokom trudnoće

Leto je i verovatno se radujete izlaganju svog predivnog, trudnog tela suncu. Pre nego što to učinite, svakako se informišite.

Sigurno ste čuli razne priče kako je bebama vruće u materici dok se njihove majke izležavaju na suncu, da se pregrevaju i sl. To nije istina! Vašoj bebi nije vruće u trbuhu, isto tako se ne smrzava kada je napolju hladno. Ali vrućina i izlaganje suncu može štetiti vama!

Postoje stvari na koje treba obavezno da obratite pažnju, a to su: predug boravak na suncu i pregrevanje, opekotine i oštećenja kože.

Možda ste primetili da vam je u trudnoći stalno vruće (dok je ostatak sveta zamotan u toplu odeću) i da se češće znojite. Sada kada je leto, verovatnije je da će vam biti još toplije.
Iako to neće štetiti vašoj bebi, jako je neugodno za vas, pa obratite pažnju da vam ne bude prevruće i da ne dehidrirate.

Ovo su neki saveti koji će vam pomoći da se osećate ugodno:

 • izbegavajte boravak na suncu između 10 i 16 časova
 • ako ste na plaži, nemojte ležati na suncu duže od sat vremena, najbolje je odmarati se u hladu
 • koristite zaštitu za kožu s visokim faktorom
 • osetite li vrtoglavicu, mučninu ili umor, otiđite u zatvoreni prostor ili hlad
 • nosite odevne predmete od čistog pamuka
 • obavezno nosite šešir širokog oboda dok ste napolju
 • pijte dovoljno tečnosti i uvek imajte bocu vode uz sebe
 • ako osećate da vam je prevruće da biste jeli, napravite ledeni frape, pojedite sveže voće ili salatu.
 • sisajte komadiće leda tokom dana
 • hodajte bosi kad god možete
 • kada sedite, stavite noge na uzvišenje ili u posudu hladne vode
 • imajte pri ruci bocu vode s raspršivačem i redovno špricajte telo vodom
 • ako nemate klimu u autu, probajte da izbegavate putovanje tokom dana
 • ako boravite u klimatizovanom prostoru, pre izlaska napolje napravite laganu pripremu na veću temperaturu koja vas očekuje.

Plivanje je itekako korisno u trudnoći. Ako imate urednu trudnoću i doktor vam je dopustio boravak u vodi, nema nikakvih prepreka da ovo leto ne zaplivate. Pazite samo da vam je voda ugodna (da nije prehladna ili npr. u bazenu pretopla), da lagano ulazite u vodu i privikavate se na njenu temperaturu. Na nogama je najbolje da imate obuću za vodu da se ne biste okliznuli i pali.

Plivajte lagano, stilom koji vam najviše odgovara, bez naglih pokreta i umaranja. Važno je da vam je plivanje ugodno i da vas osvežava. U vodi možete izvoditi i lagane vežbe rukama ili nogama.
Vrlo je važno da je voda čista. Posebno budite oprezni u bazenu, rekama i jezerima. Ako ste na bazenu, kupajte se kad je voda još čista i nema puno ljudi.

Nakon izlaska iz vode, najbolje je presvući se u suvi kupaći.

Vaša koža

Trudnoća može uzrokovati da vaša koža postane osetljivija pa se posebno posvetite zaštiti svoje kože.
Sunce zrači svetlo na zemlju i deo tog svetla sastoji se od nevidljivih ultraljubičastih (UV) zraka. Kada ti zraci dođu na kožu, uzrokuju tamnjenje, opekotine i ostala oštećenja kože.

Postoje tri tipa UV zraka: UVA, UVB i UVC. Trebate se zaštititi od UVA i UVB zraka jer oni mogu uzrokovati oštećenja kože.

UV zraci reaguju sa hormonom u koži koji se zove melanin. To je prva obrana kože od sunca i ona apsorbira opasne UV zrake pre nego što oni ozbiljno oštete kožu.

Melanin se nalazi u različitim koncentracijama i bojama kože: što je vaša koža tamnija, to ima više melanina za zaštitu. Kako se količina melanina povećava tokom izlaganja suncu, koža tamni. Ali čak i tamna boja koja izgleda zdravo, može biti znak oštećenja kože zbog delovanja sunca.

Ako je izlaganje UV zracima veće od onog kojeg se koža može sama zaštititi melaninom, dolazi do opekotina. Što je vaša koža svetlija, ima manje melanina za apsorbovanje UV zraka i zaštitu.

Bez obzira na boju, koža odgovara kontinuiranom izlaganju suncu time što se deblja, postaje tvrđa i uzrokuje rastezanje kože i bore (a to ne želite, zar ne).
Nezaštićeno izlaganje suncu je opasnije ako imate jako svetlu kožu i kosu ili ako u porodici imate istoriju raka kože uključujući i melanom.

Kreme za samopotamnjivanje u trudnoći

Postoje mnoge vrste losiona, krema i sprejeva za samopotamnjivanje. Mnogi su dokazano sigurni za upotrebu tokom trudnoće, ali uvek pre proverite sa svojim lekarom ako ste u nedoumici. Čak i ako ste već pre koristili preparate, isprobajte prvo na manjoj površini kože da ne bi došlo do iritacije.

Solarijum i trudnoća

Iako nema istraživanja koje uverljivo dokazuju da su solarijumi opasni za dete tokom trudnoće, mnogi ginekolozi ne preporučuju bilo kakve aktivnosti koje će povećavati telesnu temperaturu. Ovo uključuje i jacuzzi, tople kupke, saune i solarijum.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest