Vid je najvažniji čovekov osećaj, jer prikuplja oko 80% svih informacija. Sposobnost vida znači opažati svet oko nas u punoj raznolikosti, tj. opažati ne samo oblik, veličinu, udaljenost predmeta i detalje, već videti pokrete, prepoznati prostor, boje, kontrast i sve što okolina nudi.

Novorođenče razlikuje svetlo i mrak, jednostavne oblike i kontrast. Nema sposobnost zaoštravanja, pokreti očiju su nekoordinisani, za vid se koristi samo periferni deo mrežnjače. U 4. mesecu starosti se uključuje centralni deo mrežnjače, dete počinje da “fiksira” predmete, tj. može da zaustavi pogled na jednom predmetu. Nakon 4. meseca razvija se sposobnost akomodacije (fokusiranja), a u 6. mesecu su stvoreni uslovi za pravilno formiranje binokularnog vida (vid u kojem se koriste oba oka zajedno). Pokreti očiju postaju koordinisani.

Centralna oštrina vida doseže vrednosti odraslih oko 4. godine života, a do 6. godine se stabilizira binokularni vid (ponekad to traje i duže). Ovaj period je tzv. kritični period za razvoj nepravilnosti kod vida, kao što su kratkovidnost i dalekovidnost.

Kontrola funkcija vida

Praćenje funkcije vida kod novorođenčadi je vrlo teško. Neke vidne funkcije su urođene, prisutne od rođenja, a sve ostale kompleksnije funkcije koje osiguravaju saradnju oba oka se moraju naučiti. Kod zdravog deteta je između 6. i 7. godine života razvijen normalan vid.

Testiranje vida igrom

S vremena na vreme je dobro testirati dečije oči kroz igru.

U 1. mesecu možemo uperiti snop svetla lampicom pored glave deteta. Dete je zdravo ukoliko okreće oči prema svetlu.
U 4. mesecu zainteresovanost deteta možemo testirati šarenim predmetom. Mašite dečijom igračkom, a dete bi trebalo da je pratiti pogledom.
U 7. mesecu možemo da se igramo sa detetom igru skrivanja. Sakrijemo se iza novina, jastuka ili zavesa od pogleda deteta. U jednom trenu vas ne vidi, a zatim pogledom otkriva gde ste.
U 8. mesecu se usmerite na predmete koje dete rado stavlja u usta ili grize. Obratite pažnju da li svaki put ciljano doseže za tim predmetom.
U 12. mesecu možemo da se igramo sa loptom. Sedite sa detetom na pod i udaljite se oko 2 metra. Zakotrljajte loptu prema detetu i pratite da li je pravilno hvata.

Obratite pažnju na alarmantne znakove!

Odmah posetite lekara, ako kod deteta primetite sledeće simptome:

* škiljenje
* oči se tresu
* nepravilan položaj glave
* izrazito velike oči
* velika osetljivost na svetlo ili ne reagovanje na svetlo
* zamagljena rožnjača
* neprestano “grebanje” očiju prstima i grimase
* velika nepokretna zenica koja ne reaguje na svetlo

Preventivni pregled očiju je dobro obaviti između 18. i 24. meseca života deteta i to bez obzira da li roditelji imaju nekakvih problema sa vidom ili ne. Sledeći pregled je dobro napraviti nakon 6. godine života, tada se već može pokazati školska kratkovidnost.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest