Čestitamo, postaćete mama! Počinje jedna predivna faza, iščekivanje rađanja novog života. Ali, ova predivna faza takođe može da bude veoma teška. Kada znate da još jedan život zavisi samo od vas, može dovesti do stresa. Uobičajeno je da se tokom trudnoće pojavi i stres. Imate pravo da osećate paniku, frustraciju i s vremena na vreme depresiju. Ali previše bilo čega od navedenog može biti loše za trudnicu i sam period trudnoće.

Da li ste zabrinuti da Vaš stresan život može povrediti bebicu u stomaku? Niste same! Mnoge mame će preći koji kilometar više kako bi sačuvali svoju bebu od negativnih uticaja. Ovde možete pronaći odgovore kako se izboriti sa stresom tokom trudnoće, uticaji na bebu i kako se nositi sa svim tim problemima.

Kako stres utiče na nerođenu bebu?

Može li stres u trudnoći da naškodi bebi? Dakle, kada naiđete na strasne situacije, vaše telo prelazi u borbu protiv takvog režima. Takav način dovodi do skoka kortizol hormona, koji se naziva i hormon stresa. U normalnim okolnostima ovi hormoni ne uzrokuju nikakvu štetu i nestaju kada se stres smanji. Ali ako se stres nastavi, ovi hormoni mogu napraviti haos u vašem organizmu i loše uticati na bebu. Evo i kako:

Prevremeno rođenje – stres tokom trudnoće može dovesti do prevremenenog rođenja u većini slučajeva.

Mala telesna težina pri rođenju – drugi efekat stresa tokom trudnoće je niska telesna težina.

Poremećaji spavanja – studije pokazuju da žene koje pate od hroničnog stresa tokom trudnoće, češće rađaju bebe sa poremećajem spavanja.

Problematično ponašanje – bebe rođene od mame koje doživljavaju prekomerni stres tokom trudnoće, mogu da imaju problema sa ponašanjem.

Razvoj mozga – Stres tokom trudnoće može takođe da menja hemiju mozga nerođenom detetu i dovesti do komplikacija kasnije u životu.

Kako da izađete na kraj sa stresom tokom trudnoće?

Kada ste trudni, dnevni životni stres neće čudesno nestati. Stresan posao, odlazak s posla u saobraćajnom špicu, bračni problemi – postoji bezbroj razloga da budete pod stresom. Ako na to dodate i višak hormona tokom trudnoće, približavate se opasnoj granici da eksplodirate.

Na vašu sreću, možete se nositi sa stresom tokom trudnoće i svesti ga na minimum.

Nekoliko lakih koraka koji će vam pomoći:

1. Jedite dobro i na vreme

Stres može uzeti danak u zavisnosti kako jedete.  Loše navike  u ishrani, kupovina brze hrane I neredovna ishrana mogu samo da otežaju stres. Zato pokušajte da se pridržavate rasporeda I redovnih obroka. Hranite se zdravo i izbalansirano.

2. Vežbajte redovno

Vežbanje je od velike važnosti kada je u pitanju oslobađanje od stresa.  Dakle vežbajte redovno ukoliko želite da imate zdravu trudnoću. Vežbe koje možete raditi tokom trudnoće su plivanje, šetnja ili odlazak na jogu.

3. Meditacija

Meditacija je odličan način da uklonite stres tokom trudnoće. Postoje brojne tehnike meditacije koje vam mogu pomoći.

4. Nađite hobi

Možda je pravi trenutak da pronađete hobi za vas! Hobi je odličan put da ostanete pozitivni I pobedite stres.

5. Razgovarajte

Ukoliko imate problem, pričajte o tome! Razgovor o vašim problemima sa prijateljima ili porodicom, pomoći će vam kada dodje trenutak da izađete na kraj sa stresom.

6. Činite ono što volite

Ćaskanje sa prijateljima, čitanje, gledanje dobrih filmova, slušanje muzike – činite sve što će vam omogućiti da ostanete pozitivni.

7. Pričajte sa stručnjakom

Ukoliko mislite da ne možete da izađete na kraj sa stresom, pričajte sa doktorom. Razgovor sa stručnom osobom može biti jedna od najboljih stvari koju ćete učiniti za svoju nerodjenu bebu.

Život je pun borbi. Nikome nije lako. Ne zaboravite, svako može da bude jak kada je život srećan I lagan. Ljudi koji nauče da se izbore u teškim situacijama su pravi heroji. Dakle, budite heroj svojoj bebi I osmeh na lice tokom trudnoće. Srećno!

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest