Lekari su vrlo oprezni kod propisivanja lekova trudnicama jer podaci o delovanju lekova u trudnoći nisu sigurni zbog nedovoljne istraženosti. Čak i kada su trudnici neophodni, bira se lek koji ima najmanji uticaj na razvoj ploda, jer u nekim slučajevima posledice nelečene bolesti mogu predstavljati veći rizik nego uzimanje lekova radi izlečenja.

U takvim slučajevima odluku o upotrebi leka mora doneti lekar, ne preporučuje se uzimanje leka na svoju ruku.

Prvih 12 nedelja trudnoće je vreme organogeneze i svaka trudnica bi se trebala suzdržati od izlaganja bilo kakvim rizičnim faktorima koji bi mogli izazvati oštećenja ploda.

Opasni lekovi tokom trudnoće su oni koji su sastavljeni od malih molekula koje mogu prodreti kroz posteljicu.

Stručnjaci upozoravaju da neki lekovi upotrebljeni pre trudnoće mogu povećati rizik hromozomskih nepravilnosti. I pre začeća tragovi leka nađeni su u spermi koja je ušla u ženski genitalni trakt, što može dovesti do urođenih anomalija.

Opasni lekovi

Lekovi protiv bola posebno su rizični. Aspirin i ibuprofen pripadaju grupi «nesteroidnih protivupalnih lekova» (NSAID). Prema istraživanjima oni nose 80% rizika pobačaja u prvom tromesečju.

Drugo istraživanje tvrdi da deca čije su majke uzimale aspirin u ranoj trudnoći imaju niži koeficijent inteligencije i smanjenu koncentraciju. Paracetamol pripada grupi nesteroidnih protivupalnih lekova i tokom trudnoće često se smatra sigurnijom opcijom pa se prepisuje kod zubobolje, glavobolje i sličnih bolova. Najnovija istraživanja pokazuju da primena nesteroidnih lekova tokom prvih 12 nedelja i nije tako bezopasna. Povezani su s mutacijom stanica i kod životinja i kod ljudi.

Lekovi protiv nesanice, tablete za spavanje mogu prouzrokovati vidljive malformacije i mentalne poremećaje kod dece koja su im bila izložena. Takođe utiču i na izlučivanje hormona koji pomažu održavanju trudnoće.

Uzimanje antibiotika tokom trudnoće

Neki antibiotici su bezopasni u trudnoći, neki predstavljaju rizik za razvoj ploda, a ostali se nalaze negde između te dve grupe. Što se tiče ove poslednje kategorije moramo napomenuti da je to zbog manjka informacija o mogućem riziku pri uzimanju tih lekova i moramo vrlo oprezno prevagnuti između štetnih posledica i dobrobiti tih lekova za određeno kliničko stanje.

Bezopasnost antibiotika, kao i svakog drugog leka, ne zavisi samo o njegovim mogućnostima nego i o količini leka koju uzimate, trajanju terapije i stepenu trudnoće.

Postoje brojni antibiotici, a izdvojili smo samo neke koji se smatraju sigurnima za uzimanje u trudnoći: penicilini (amoksicilin i ampicilin), cefalosporini (cephaleksin), eritromicin.

Tokom trudnoće trebali biste svakako izbegavati streptomicin (koristi se kod lečenja tuberkuloze), koji može uzrokovati oštećenje sluha bebe, i tetraciklin (uključujući minociklin, okisitetracilin i doksicikline) koji se koriste za tretiranje akni i infekcija disajnih puteva. Uzimanje tetraciklina u prvom tromesečju može uzrokovati deformaciju ploda, iako mnogi stručnjaci veruju da za to postoji vrlo mala mogućnost. Međutim, uzimanje tetraciklina u drugom ili trećem tromesečju može promeniti boju detetovih zuba koji se tek razvijaju.

Trimetoprim je sastojak mnogih lekova za urinarne infekcije i poznato je da blokira učinak folne kiseline. Folna kiselina je vrlo bitna u trudnoći i razdoblju pre trudnoće jer umanjuje rizik od deformacije neuralne cevi ploda. Ukoliko nemate izbora i morate uzimati neki od ovih lekova, svakako uz njih uzimajte i trudničke vitamine. Istraživanja su pokazala kako dnevna doza folne kiselina od najmanje 400 mg (trudnički vitamini obično sadrže dvaput više) može pobiti neželjeni učinak trimethoprima.

Lekovi koji su u trudnoći zabranjeni

  • Virusna vakcina, kao što su vakcina protiv mumpsa, morbila, rubeole i tuberkuloze, mogu inficirati vašu bebu i izazvati ozbiljna oštećenja.
  • Barbiturati: lekovi koji prolaze kroz posteljicu i kod vašeg deteta mogu izazvati sklonost ka krvarenjima.
  • Metotreksat (radi se o citostatiku koji može izazvati značajna embrionalna oštećenja)
  • MAO-inhibitori: ova sredstva protiv depresije ne bi trebalo uzimati u trudnoći obzirom da su službene informacije o fetalnim anomalijama, odnosno smetnjama u ponašanju deteta, kontradiktornog sadržaja.
  • Oralni antidijabetici: tablete protiv šećerne bolesti trebalo bi već tri meseca pre planirane trudnoće zameniti insulinom, obzirom na njihov potencijal razvitka fetalnih oštećenja.
  • Visoko dozirani preparati joda: sredstva za dezinfekciju rana, neka sredstva protiv kašlja ili kontrastna rendgenska sredstva koja sadrže jod mogu izazvati pojavu strume i hiperfunkcije štitnjače kod vaše bebe.
  • Tetraciklini: antibiotici koji mogu interferirati s razvitkom koštanog sastava i izazivati žućkastu obojenost zuba vaše bebe.

Lekovi koji su u trudnoći nepoželjni

U prvom tromesečju treba izbegavati antacide, metronidazol i acetilisalicilnu kiselinu, a tokom cele trudnoće sulfonamide, diuretike tipa tiazida i benzodiazepine.

Osim lečenja lekovima, postoje još neki alternativni načini ublažavanja tegoba i lečenja. Ipak, uvek se posavetujte sa lekarom ili stručnjakom za navedena područja.

Alternativna medicina u lečenju trudnica

Alternativna medicina se razlikuje od konvencionalne po tome što svaku osobu tretira kao celinu, više se bavi uzrokom nego blagim uticanjem na simptome.

Homeopatija

Dok uobičajena medicina ublažava simptome supstancama koje uzrokuju suprotnu reakciju, homeopatija stimuliše telesni odbrambeni sastav kapima koje uzrokuju slične reakcije.

Homeopatski preparati moraju se čuvati na tamnom, hladnom mestu. Tablete i granule trebaju se protresti u poklopcu bočice i staviti na jezik. Izbegavajte peperminte, kofein i jake arome, kao što su eukaliptus, mentol i kamfor jer mogu smetati pri delovanju homeopatskih preparata.

Bahovi cvetni preparati

Ovu terapiju uveo je znameniti britanski psiholog dr. Edward Bach (1886.-1936.), a zasnovana je na buđenju pozitivnih emocija i duhovnom isceljivanju, kao preduslov dobrom fizičkom zdravlju. Tokom dugogodišnje lekarske prakse Bach je osmislio 38 cvetnih preparata kako bi pomogao regulaciji tela i duše i uklonio energetske blokade. Preparati sadrže sastojke biljke i stimulišu telo na način da ono samo pokrene mehanizam izlečenja. Preparati se izrađuju tako da se cvetne glavice stavljaju na površinu vode u običnu staklenu činiju i izlažu se sunčevoj svetlosti tri sata pre nego što se prelije u bocu. Dr. Bach je svih 38 preparata podelio na sedam grupa koje pokrivaju sva poznata negativna duševna stanja (strah, nesigurnost, apatija, malodušnost, napetost, osamljenost, teskoba). Budući da se Bahovi lekovi ne propisuju za telesne tegobe, preporučuju se ljudima s emotivnim tegobama koje su možda u vezi sa telesnim simptomima.

Lek se priprema tako što se stave dve-tri kapi leka, ili svakog pojedinačnog leka ukoliko ih se uzima više, u posebnu bocu za korišćenje i napuni se destilovanom vodom. Lek se uzima po potrebi ukapavajući po dve do tri kapi u čašu vode ili prirodnog voćnog soka. Terapija se pokazala izuzetno blagotvornom i danas je veoma popularna u svetu.

Aromaterapija

Koncentrovana biljna ulja u aromaterapiji koja se primenjuju masažom ili inhaliranjem menjaju telo i poboljšavaju raspoloženje. Ulja se tokom trudnoće moraju koristiti s posebnim oprezom, najbolje je savetovati se s lekarom ili aromatarapeutom. Trebaju se koristiti umereno. Čuvajte ulja u originalnim pakovanjima, nemojte ih izlagati direktnom suncu i držite ih dalje od cvetnih esencija.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

1 Comment

  1. Tatjana kaže:

    Moja ćerka je ne znajući da je trudna u prvoj i drugoj nedelji trudnoće, zbog problema sa gnojnim upalama zuba, pila zodol protiv bolova i antibiotik klindamicin. Nakon konsultacija sa genetičarom rečeno je da zbog toga njena trudnoća spada u visokoritičnw i da plod iako je preživeo može imati deformiteta ili druga oboljenja . Predložene opcije su abortus ili amniocenteza u osamnaestoj nedelji…ona je sada u desetoj nedelji trudnoće, čeka prvi ekspertski ultrazvuk, za abortus je sve manje vremena ali ostaje strašna neizvesnost i strah da li je sa bebom ipak sve u redu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest