Šta treba preduzeti ukoliko je dojenje bolno?

Lekovi u trudnoci
Lekovi u trudnoći
18/04/2016
Seckanje noktica kod bebe
Seckanje noktića nije nemoguća misija
29/04/2016
Pokaži sve

Šta treba preduzeti ukoliko je dojenje bolno?

Mama doji bebu

Čest mit o dojenju je da je normalno da ono boli u početku. Čak i mame često spominju da im je rečeno da „izdrže“ prvih šest nedelja, pa će biti bolje. Ali ako dojenje boli, nešto nije u redu.

Većina bolnih scenarija počinje zbog nepravilnog položaja. Ponekad je sve što treba samo malo bolje namestiti mamu ili bebu i uslediće ogromno olakšanje. Ako vam je dojenje izuzetno bolno, proverite hoće li pomoći neki od sledećih saveta:

Proverite svoj položaj

Pobrinite se da je beba celim svojim telom okrenuta prema vama, a ne samo glavom. Njena bi glavica trebala da bude u nivou vaših grudi, a njeno telo omotano oko vašeg. Kada pogledate u dete trebali biste videti da su mu uho, rame i kuk lepo poravnati i da ne treba okretati glavu kako bi primilo dojku.

Naučite kako da beba pravilno zahvati dojku

Kada je bebina glava u nivou dojke, stavite svoju bradavicu ispred bebinog nosa i čekajte da beba jako otvori usta i pomalo glavicu zabaci iza, potom joj dojku stavite u usta. Ako beba nije dobro zahvatila, odmaknite je od grudi i pokušajte ponovo. Bebina brada trebala bi da bude priljubljena uz dojku, a nosić da je samo lagano dodiruje (kako bi beba mogla da diše). Ako vam se čini da beba „propada“ ili se previše čvrsto drži jer nema potporu ispod dojke, poduprite je rukama ili peškirom koji ste zarolali ispod nje.

Ukoliko su vam bradavice izuzetno bolne nakon podoja, najverovatnije trebate da poradite na pravilnom zahvatu dojke.

Vodite brigu o bradavicama

Za neke mame je u prvim nedeljama dojenja blaga bol normalna pojava. Telo se jednostavno mora naviknuti na proces sisanja s kojim se pre nije susretalo (pogotovo ne svaka dva sata). Ako dojilji koža bradavica popuca ili se razviju blisteri, potrebno je određeno vreme da se to zaleči. Za prvu pomoć kod ovih problema dobri su lanolin, kokosovo i maslinovo ulje – koje treba mazati nakon podoja. Važno je reagovati na prve i najmanje naznake povreda, jer će se na taj način smanjiti i vreme oporavka od istih.

Boli li možda zbog bebe?

Ponekad deca imaju oralne anomalije koje mamama dojenje čine bolnim. Nekada su rešenje vreme i strpljivost, a nekad su ipak potrebne lekarske intervencije. Razgovor s detetovim pedijatrom i savetnicom za dojenje može vam pomoći da pronađete najbolje rešenje za vašu konkretnu situaciju.

Ono što možete učiniti ako od prvih dana imate problem s dojenjem jeste da pozovete savetnicu za dojenje da vas posmatra dok hranite dete, a ona će vam nakon toga reći gde grešite i kako to možete ispraviti.

 

Zapamtite, dojenje ne bi trebalo da boli – ako ipak boli, nemojte da trpite. Potražite pomoć kako biste dugo mogli uživati u tom predivnom, intimnom i povezujućem činu sa svojom bebom.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest