Pitanje na koje se zapita dosta mama kada su u pitanju noktići je: Trebam li uopšte da ih seckam? Odgovor je – Da! Noktići kod beba možda jesu mekši i savitljiviji od naših, ali su i oštri. Obzirom da novorođenčad zapravo ne kontroliše usmereno pokrete svojih ručica vrlo često se događa da izgrebani budu i oni sami, ali i roditelji.

Noktići na rukama beba zapravo rastu vrlo brzo i primetićete da postoji potreba da ih skraćujete i nekoliko puta nedeljno, dok nokti na nogama zahtevaju nešto ređe seckanje.

Kako da bebi isečem noktiće, a da je ne povredim?

Najbolje vreme za ovo je kada beba spava. Takođe, dobar je i period posle kupanja, kada su nežni noktići dodatno omekšali zbog vode. Pobrinite se da imate dovoljno svetla kako biste videli šta radite.

Koristite dečije makazice ili grickalice koje su posebno prilagođene sitnim dečijim prstićima. Kada pribor stavite između detetovog nokta i prsta, pritisnite ga prema dole i pogurajte prst od nokta kako biste izbegli zarezivanje kože. Isto tako, morate čvrsto da držite detetovu ručicu kako ga ne biste povredili dok se (refleksno) izmiče. Ako detetu sečete nokte dok je budno, zamolite nekoga da vam pomogne tako što će držati bebu ili je zabavljati dok vi odradite šta treba bez previše migoljenja.

Postoji razlika između tehnike seckanja noktića na rukama i nogama. Oni na rukama se seku uz liniju prsta, dakle zaobljeno, dok se oni na nogama seku ravno.

Pre se noktići bebama nisu sekli, nego su ih majke svojim zubima grickale. Čak se i danas može čuti taj savet mladim mamama, ali nije najbolja ideja poslušati ga jer na taj način bakterije iz usta mogu ući i u najmanju posekotinu bebinih prstića. Takođe, ne biste videli šta radite, a i ubrzo biste shvatili da su vaši zubi preveliki u odnosu na sitne bebine prstiće.

Ako slučajno posečem bebin prstić, kako mogu zaustaviti krvarenje?

Ukoliko vam se dogodi da malo zasečete bebin prstić, nemojte biti prestrogi prema sebi – to se dogodi mnogim roditeljima. Posekotinu isperite pod mlazom hladne vode, a zatim stavite vaticu i blago pritisnite. Krvarenje obično prestaje za nekoliko minuta.

Oduprite se iskušenju da stavite zavoj na bebin prst. Bebe stalno stavljaju prstiće u usta pa bi on mogao olabaviti, a tada preti opasnost od gušenja.

Ako primetite da krvarenje ni nakon nekog vremena ne prestaje, bilo bi dobro da posetite pedijatra.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest