Šta nam bebe poručuju pomeranjem u stomaku

Da je trudnoća jedan jako lep period, potvrđuje i činjenica da mnoge trudnice imaju osećaj da je im stomak ispunjen malenim leptirima.

Bebe u stomaku počinju da se kreću u sedmoj ili osmoj nedelji trudnoće, a prve bebine pokrete mame mogu osetiti u 18. ili 20. nedelji trudnoće.

Majke koje imaju već jedan porođaj iza sebe mogu pomeranje u drugoj trudnoći osetiti već u 16. nedelji.

To je uglavnom individualno, kao i odstupanja u načinu doživljaja fetalnih pokreta od strane buduće majke.

Pokreti se povećavaju tokom mirovanja

Što je beba veća to su pomeranja učestalija.

Nakon 25. nedelje trudnoće, većina majki može vrlo jasno da oseti svoju bebu i to uglavnom u periodu mirovanja. Sa druge strane, kada je trudnica u pokretu, dete se u stomaku kreće zajedno sa majkom te je malo teže uočiti pomeranje.

Ne treba zaboraviti da svaka beba, kao i svaka mama ima svoj temperament te da je aktivnost uglavnom njime i uslovoljenst, a aktivnosti u abdomenu se mogu razlikovati u zavisnosti od toga da li nosite jedno dete ili dvojke, trojke,..

Prvi kontakt

Bebini pokreti su često uzrokovani spoljašnim faktorima te mogu biti reakcija na razne uticaje. Ukoliko je majka, naprimer uplašena, dolazi do otpuštanja hormona kortizola, čija sekrecija ima direktan uticaj na bebu i njeno pomeranje.

Suprotno tome, poznato je da su deca u stomaku usled prijatne atmosfere poput slušanja opuštajuće muzike i sama opuštena.

Komunikaciju između bebe i mame je ključna, zbog toga pažnja uvek treba biti usmerena na signale koje dete šalje, ne samo da biste razaznali šta im godi a šta ne, već kako biste se svojim potomstvom povezali dok ste još u trudnoći.

Beba u utrobi neprestano pije plodovu vodicu, a ako mala količina uđe u pluća, dijafragma se se zgrči kako bi je izbacila.

Štucanje bebe u trbuhu može početi već u prvom i drugom tromesečju i uglavnom prođe neopaženo. U trećem tromesečju, primeti ćete lagane ritmičke pokrete, koji su slični bebinim otkucajima srca i mogu trajati sat vremena, pa čak i duže. Štucanje je najčešće na kraju trudnoće, kako se beba razvija i raste, što može biti umirujući znak da napreduje kako treba i da se priprema za život izvan materice.

Neke majke osećaju blag bol u predelu stomaka, koji nastaje ukoliko je bebina glava dugo prislonjena na fundus.

Šta ako ne osećate kretanje svoga deteta

Iako retki, zabeleženi su slučajevi u kojima žene nisu osetile ni jedan pokret svoje bebe.

Iako ne podrazumeva nikakve patološke razloge, preporučljivo je  razjasniti sve abnormalnosti, te ukoliko do 22. nedelje ne osetite nikakve aktivnosti, obratite se lekaru.

Ovo ne mora značiti ništa loše. Ponekad, žene najpre moraju naučiti da bolje osećaju sebe, kako bi mogle da osete svaki  pokret koje njihova beba deli sa njima.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest