Iako bezazleni po zdravlje deteta, ekcemi mogu biti uporni i neprijatni, a njihova pojava na koži mališana, može predstavljati brigu za roditelje.

Kako bi vaša beba bila što bezbrižnija, a samim tim i vi, slede odgovori oko ove kožne napasti, koji odavno muče mame i tate.

Šta su to ekcemi?

Ekcemi su preterane imunološke reakcije kože na uobičajene alergene, a njihov nastanak još uvek nije sasvim razjašnjen.

Oko dvadeset procenata beba i male dece imaju neku vrstu ekcema koji se javljaju još u periodu dojenja.  Ekcem nije zarazan, ne prenosi se sa osobe na osobu i u većini slučajeva prolazi sam od sebe. Ovde do izražaja dolazi nasledan faktor, te ukoliko su roditelji imali ekcem, najverovatnije će se osip pojaviti i mališanima.

Osip se može pojaviti u vidu svraba, crvenila, suve kože ili malih crvenih tačkica. A kako navedeni simptomi mogu biti neprijatni i kako se vaše dete ne bi češalo i osip dodatno zakomplikovalo, postarajte se da ga obavezeno odvete lekaru.

Ekcemi se mogu javiti u više oblika, a to su najčešće:

Dihidrotični ekcem, Atopijski dermatitis, Seboreični dermatitis, Kontaktni dermatitis.

Izuzetno je važno da se ustanovi koji je tip ekcema zahvatio kožu vaše bebe, koji su njegovi simptomi ali i koji su to okidači koji ga izazivaju.

Kako deca rastu i razvijaju se, tako i promene na njihovoj koži mogu izgledati drugačije.

Simtopi ekcema kod dece do šest meseci

Najčešće se javljaju na obrazima, bradi, skalpu, torzou, ređe u području pelena zbog vlage koja štiti kožu bebe.

Simtopi ekcema kod dece od 6 do 12 meseci

U ovom uzrastu ekcem u većini slučajeva zahvata kolena i laktove, mesta koja su izložena spoljašnim faktorima i povredama prilikom igranja i puzanja.

Simtopi ekcema kod dece od 2 do 5 godina

Oko druge godine ekcem se javlja na laktovima, kolenima ili na zglobovima, člancima i rukama. Takođe, može se pojaviti oko usana i u predelu očnih kapaka. Koža može izgledati suvo i pokrivena zadebljanjima, nalik krastama.

Simtopi ekcema kod dece preko 5 godina

Ekcem se u ovom uzrastu razvija na naborima laktova i kolena, a ponekad je samo na detetovim rukama. Crvenilo koje izaziva svrab može se pojaviti iza ušiju, na stopalima, temenu i ti simptomi mogu ukazati da se radi o atopijskom dermatitisu kod dece. Međutim, ovi simptomi su karakteristični i za druga stanja, kao što je seboreični dermatitis, koji je povezan sa ekcemom.

Kako tretirati ekcem

Kupka, nega i kreme

Decu koja pate od bilo koje vrste ekcema treba kupati svakodnevno. Blagi sapuni u kombinaciji sa mlakom vodom blagotvoreno deluju i umiruju kožu bebe.

Kada završite sa kupanjem, umesto trljanja peškirom nežno utapkajte kapljice vode i dok je koža i dalje vlažna tretirajte je nekom od hidrantih krema. Preporučuje se da birate kreme koje u sebi sadrže veći procenat ulja nego vode.

Koži bebe mora biti omogućeno da diše

Još jedna veoma važna stvar krije se u načinu na koji odevate vašu bebu. Trudite se da ne preterujete sa oblačenjem deteta, a da odeća uvek bude lagana, od prirodnih vlakana poput pamuka.

Sprečite da se vaša bebe češe

Češanje ovih promena može dovesti do unošenja mikroorganizama, čije lečenja zahteva antibiotsku terapiju.

Kako biste sprečili da se situacija zakomplikuje, koristite što mekšu posteljinu. Pored toga, na bebine ručice možete navući pamučne čarapice koje će mu onemogućiti da raščeše osip.

Prepoznavanje uzroka I njihovo kontrolisanje ujedno je prevencija ali i najbolji lek.

Koji su najčešči uzročnici ekcema:

  • Nagle promene temperature mogu pogoršati stanje ekcema.
  • Usled znojenja može doći do pogoršanja svraba.
  • Ne izlažite decu sredini koja je zagađena duvanskim dimom.
  • Prepoznajte šta je to što kod vaše bebe izaziva stres zbog koga nastaje ekcem, kako biste uspeli da te iste okidače svedete na minimum.
Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest