Beba nema mogućnost samostalne termoregulacije, a kada je mami na prsima, njena prsa podižu vlastitu temperaturu ako je bebino telo hladnije, a snižavaju je ako je bebino telo previše zagrejano. Još je puno dobrih razloga za držanje i nošenje bebe u naručju, a mi vam otkrivamo neke od njih.

Većina beba kreće se tako što ih roditelji ili stariji rođaci nose svuda. I tako se bebe zapravo konstantno kreću.

Blizina odraslih daje im osećaj sigurnosti. Čuli ste za barem jednu priču o prerano rođenoj bebi, čije su šanse za preživljavanje bile ispod mogućih, i onda se dogodilo čudo jer je mama svoju bebu držala u kontaktu kožom o kožu, zagrljenu na svojim prsima. Prsa su mesto gde se nalazi srce, gde su pluća i gde najviše osećamo ljubav. Telesna bliskost zaista spašava živote, ne samo u fizičkom smislu, nego i u emotivnom. Svi mi od prvoga trenutka težimo za zagrljajem, i zagrljaj je prvi i najjači pokazatelj privrženosti, bliskosti i poverenja. Puno je razloga zbog kojih biste što ćešće trebali grliti i nositi svoju bebu, a ovo su neki od njih:

Termoregulacija na maminim prsima

Kada se rodi, beba nema mogućnost samostalne termoregulacije, odnosno grejanja ili hlađenja, u zavisnosti od spoljnih uslova, kako bi održavala optimalnu temperaturu. Mamina prsa, mesto gde je bebi najjudobnije, imaju posebnu moć održavanja optimalne temperature. Naime, kada je beba mami na prsima, njena prsa podižu vlastitu temperaturu, ako je bebino telo hladnije, a snižavaju je ako je bebino telo previše zagrejano.

Novorođenče vidi samo vaše lice

Sva novorođenčad je kratkovidna. Bebe vide svega do daljine od 25 -30 centimetara, a sve dalje od toga je mutno. Jeste li znali da su ti centimetri tačna razdaljina od grudi do vašeg lica? Beba vidi tačno toliko da iz vašeg naručja bez greške prepoznaje vaše lice.

Bebu umiruje kretanje

Mnogi roditelji svedoče kako se njihove bebe smire pri vožnji automobilom, ili tokom vožnje u kolicima po neravnim površinama. Bebu ne umiruje vožnja, bebu umiruje kretanje. Sve to može se postići i bez paljenja automobilskog motora i lutanja ulicama ne bi li vaša beba zaspala. Puno bolji efekt daće nosiljka, koja uz kretanje drži bebu blizu i na toplome. Pritom beba oseća i vaše otkucaje srca i disanje, što su poznati zvukovi iz bebinog života pre rođenja, i samim tim neverovatno umirujući. Nošenje nije nikako rezervisano samo za mame. Ovakav način zbližavanja sa bebom idealna je prilika i za svakog tatu.

Razvoj socijalnih veština

Iako se čine relativno pasivnim, izuzev situacija gladi i prljavih pelena, bebe su izričito društvena bića i za njihov emocionalni i socijalni razvoj preporučljivo je uključivati ih u skoro sve aktivnosti u kojima se nalaze i ostali članovi porodice ili društva. Beba će se, sudelovaći ovako pasivno, od prvog dana učiti socijalnim veštinama. Pri tom ne treba zanemariti ni vreme kada beba u nosiljci zaspe, što zna da bude vrlo čest scenario. Beba je svesna vaše blizine i apsolutne zaštićenosti i to je glavni razlog tog opuštenog i mirnog sna u nosiljci, bez obzira šta vi u tim trenucima radili i gde bili. Nošene bebe vrlo su često ona deca koja su u društvu aktivnija, samostalnija i motorički uspešnija.

Dakle, nije tačna tvrdnja da ćete nošenjem dete razmaziti; upravo je suprotno. Nošenje je prirodna potreba, kako bebe tako i roditelja, pogotovo majke. Imajući na umu sve ove evolucijske činjenice, nemojte zanemarivati potrebu da svojoj bebi budete baš onakva podrška kakvu treba – najbliža.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest