Kako da prepoznate i tretirate gasove kod bebe

Bebe mogu ispustiti poprilično gasova. Procenjuje se da je to između 13 i 21 svakog dana. Zašto toliko? Zbog toga što imaju puno prilika da progutaju vazduh, kao na primer : Kada se hrane iz flašice, prilikom plakanja, dok sisaju cuclu i sl.

Kako da znate da li su gasovi ili nešto drugo?

Ukoliko je Vaša beba generalno srećna i komešanje u trenutku gasova traje samo par sekundi, to je znak da je sve kako treba. Čak i ako pocrvene i prave buku, to ne mora da znači da im smeta. Ako su zadovoljni i srećni nakon nekoliko epizoda i ne osećaju se uznemireno nakon svega, znači da nema nikakvih problema.

Koji su znakovi da ima gasove?

Kada vazduh ostane zarobljen u stomačiću, možete primetiti da: podriguje, uznemirena je, naduvena je, ima grčeve, plače, ispušta učestalo gasove, tvrd joj je stomak.

Imajte na umu da kako bebin digestivni trakt raste, gasovi neće više predstavljati veliki problem.

Kako da pomognete bebi da se oseća bolje

Probajte ovih nekoliko koraka kako bi sve proteklo bez bolova:

Proveriti poziciju dojenja. Prilikom dojenja ili hranjenja iz flašice, trudite se da glava bebe bude viša u odnosu na stomak. Na taj način mleko teče na dno želudca, a vazduh ide na vrh i na taj način će ga se beba lakše osloboditi. Okrenite flašicu na gore tako da se ne prave mehurići vazduha i koristite jastuk za dojenje kao oslonac.

Dobro je da beba podrigne nakon dojenja. Jedan od načina da olakšate vašoj bebici, jeste podrig nakon dojenja. Ako ne podrigne odma, ostavite je da leži na leđima par minuta, a zatim pokušajte ponovo.

Masaža. Nežno masirajte bebu, okrenite je na leđa i pomerajte joj noge u krug kao da vozi bicikl. Topla kupka takođe može pomoći da se vaš beba oslobodi viška gasova.

Pogledajte pažljivije na hranu. Popričajte sa pedijatrom oko hrane koja možda pojačava nadimanje i gasove kod beba. Doktor će se postarati da ne izbaci hranu koja je bogata hranljivim materijama koje su bitne za Vašu bebu. Neki roditelji daju bebama voćne sokove, koji sadrže sorbitol ( šećerni alkohol ) koji bebe ne mogu da apsorbuju.

Vaša beba može imati problema prilikom razgrađivanja namirnica koje potiču iz majčinog mleka kao što su mlečni proizvodi i kofein. Popričajte sa doktorom oko promene ishrane, neki proizvodi tvrde da ne utiču loše po bebino zdravlje.

Gasovi kod beba i grčevi

Tokom prvih 4 meseci života, Vaša beba može imati problema sa grčevima. Period kada beba plače 3 sata bez prestanka, više od 3 dana nedeljno i tako u periodu od 3 nedelje. Gas ne izaziva grčeve, ali ako je vaša beba u periodu grčeva, može se dogoditi da proguta više vazduha, što će dovesti i do više gasova.

Kada treba da budete zabrinuti?

Kontaktirajte doktora u slučaju kada:

  1. Nema stolicu, ima krvavu stolicu ili povraća. Moguće je da ima ozbiljnih problema sa sistemom za varenje.
  2. Beba je jako uznemirena. Ako je vaša beba srećna, onda nema razloga za brigu. Ali ukoliko ne možete da je umirite, dobro bi bilo da je pogleda doktor.
  3. Ima temperaturu. Ukoliko beba ima rektalnu temperaturu 38 i više, obavezno se javite doktoru, naročito ako beba ima manje od 3 meseca.

U retkim slučajevima, gasovi mogu da izazovu ozbiljnije probleme sa sistemom za varenje.

Zapamtite: Gasovi su normalna pojava i lako se tretiraju.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

3 Comments

  1. Mojoj bebi od 2,5 meseci smrde gasovi i kaka ponekad. Sta je to?

  2. Ikica kaže:

    Imam bebu od 4 mjeseca, u pocetku je bilo problema s probavom tacnije znao je da nema stolicu po dvije sesmice pedijatrica mi je preporucila toplomjer, ja sam njemu pomogla dva puta na taj nacin medjutim beba posle toga mog pomaganja vise nezeli sama nikako da kaki, gasove ima, masiram ga ma sve moguce al jednostavno sam nece bez toplomjera. Sta da uradim da to prestane a da bude sto bezbolnije?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest