Život sa malom decom je sve samo ne dosadan. Redovni raspored može uneti red u svakodnevnom životu Vas i bebe.

Zašto rutina?

Moja ćerka Marija je dobro dete, tako da sam očekivala da će naše prvo putovanje od kuće biti lako. Nekoliko dana i nekoliko propuštenih dremki, dovelo je do toga da se naš mali anđelčić transformiše u nepodnošljivog mališana. Kada je muž preuzeo malo da je prošeta, prišla mi je njegova mama/baka, stavila ruku oko mojih ramena i rekla: „Ona će biti u redu, sve što joj nedostaje je svakodnevna rutina“.

Baka je bila u pravu. Ako postoji jedna stvar koju sam naučila nakon cele avanture, bilo je to da: bebe vole predvidiv svet i to sa dobrim razlogom. Za malu decu, svaki dan je prepun učenja i uzbuđenja, a rutina će olakšati Vama i vašoj bebi da sve lakše prebrodite.

Rutine takođe pomažu da izolujete svoje dete od velikih, neočekivanih promena. Držeći se poznatog obrasca svakog dana, smirujete decu u stresnim situacijama, bilo da je novi brat ili sestra, odlazak jednog od roditelja na duže putovanje. Ali to je samo početak. Pročitajte dalje u tekstu da biste saznali kako osnovni rituali mogu pomoći Vašem detetu.

Biološki sat

Za novorođenče, koje još uvek ne može razlikovati jutro od večeri, rutine su posebno korisne u uspostavljanju biološkog sata koji pomaže da razlikuje noć od dana. U prvim mesecima, deca su suviše mala i fizički nezrela da prate takve obrasce. Hrane se na zahtev i spavaju kad hoće, ali možete početi da im namećete male svakodnevne navike, kao što je izlaganje svetlosti sunca kada je budan tako da mogu početi razlikovati dan od noći.

Negde oko 4 do 6 nedelja počnite sa uvođenjem u noćnu rutinu koja uključuje, kupanje, slabije osvetljenje i malo mleka. Ne brinite ako će se vaša beba verovatno probuditi tri sata kasnije. Ideja je da se postavi temelj, tako da tokom vremena, vaša beba počne da povezuje ove signale sa spavanjem.

Nakon trećeg meseca jednostavni rituali mogu biti uključeni u bebin dan, kao što je igranje sa omiljenom igračkom. U ovom uzrastu ste još uvek prepušteni na milost i nemilost nekontrolisanog biološkog sata bebe. Zapišite opšte navike spavanja i vreme bebinog obroka, kao i njeno raspoloženje u zavisnosti od doba dana. Na taj način ćete znati kada je beba raspoložena za šetnju u park ili je bolje da se igrate kod kuće.

Oko 7 meseci briga o vašoj bebi postaje manje igra pogađanja. Većina beba je spremna za redovnu ishranu i zna kada je vreme za spavanje. Duge neprospavane noći i hranjenja duboko iza ponoći su uglavnom iza Vas.

Razvijanje rutine

Nema sumnje da će rutina dovesti u red haos koji može da se zadesi u detinjstvu. Ispostavilo se da rutina takođe služi da poboljša razvoj vašeg deteta. „Rutina je neophodan deo socijalizacije“. Kada dete zna da je vreme za spavanje, prestaje sa igrom i odlazi u krevet. Počinju da shvataju da moraju da se poštuju pravila.

Istrajnost

Obrasci i rituali igraju možda najvažniju ulogu kako vaše dete postaje više radoznalo. Sa oko sedam ili osam meseci, počinje da razume koncept istrajnosti. Ako dete prepozna da živi u sigurnom, predvidivom svetu , kažu stručnjaci, novi izazovi i iskustva neće biti tako strašni u daljem razvoju deteta.

Redosled

Rutine će pomoći vašem detetu da shvati koncept redosleda. Nakon prve godine, Vaša beba će početi da shvata da vreme za kupanje dolazi posle večere, da se prvo oblače čarapice pa onda patike. Znajući šta će se desiti sledeće, biće samopouzdaniji i ubrzo će postati samostalni u obavljanju svakodnevnih stvari.

 

Pisala Jacqueline Burt Wang

Originalno objavljeno u American Baby magazine-u, juna 2005.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest