Kakav predivan osećaj uspeha mora imati dete kad sa vlastitim ručicama i nožicama uspe da se pokrene i uzme svoju igračku koja mu je ispala iz ruku. Tehnika puzanja zavisi od toga koliko su im ručice snažne, mogu li lako da otvore dlanove i da se oslone na podlogu, da li su nožni mišići još povišenog ili smanjenog tonusa, da li su prvo naučili izdignuti guzu ili su slučajno otkrili da se i vožnjom po pelenama može vrlo uspešno kretati.

Puzanje je do normalnog razvoja deteta i svojevrsna prirodna vežba kojom će dete ojačati mišiće i kostur i tako se pripremiti na svoje prve korake.

Različiti stilovi puzanja

Faza puzanja počeće sa oko 6. ili 7. meseci, ponekad i pre, kad vaš mališan već zna samostalno da drži glavu i da je okreće kako bi sagledao šta se oko njega dešava. I mišići njegovih ruku, nogu i kičme takođe su već ojačali i mogu izdržati izdizanje i podupiranje težine tela. Sledećih nedelja vaš mališan će učiti kako da se iz poznatog sedećeg položaja postaviti na sve četiri. U tom položaju će otkriti da može da se ljulja napred-nazad kad je na kolenima i rukama. Oko 8. ili 9. meseci primetiće i da pomeranjem kolena prema napred donosi mobilnost. Metodom pokušaja i neuspeha dete će polako usvajati složenije pokrete i početi koordinirano da se kreće.

Mališani razvijaju svoje vlastite stilove puzanja. Neki bikvalno puze na prsima, drugi bočno vuku jednu nogu, treći se odguruju i poskakuju, a četvrti puze unatraške, valjanjem ili na leđima. Detetu koje puzi unatraške možete lako pomoći tako što ćete mu ruku staviti na stopala i tako sprečite kretanje unazad. Ipak, ako vaše dete ima neobičan stil puzanja, porazgovarajte sa pedijatrom. Takve varijacije puzanja mogu biti znak da detetov motorički razvoj ne teče prema očekivanom planu. Ako se ovi znakovi zanemare, dete bi moglo imati više problema s prohodavanjem, a posle u životu mogu se pojaviti poteškoće u savladavanju manualnih veština (pisanje) ili spretnosti tela (motorika). Ako dete preskače fazu puzanja, ili prvo prohoda a zatim odluči da puzi, najbolje je da se posavetujete sa pedijatrom.

Podsticanje deteta i zaštita od povreda

Najbolji put do savladavanja veštine puzanja jeste podsticanje deteta. Postavite zanimljiv predmet, igračku ili vi stanite u detetovu neposrednu blizinu i posmatrajte reakciju. Vaš mališan toliko je znatiželjan i željan uspeha u kretanju da će ga slatka igračka ili vaš zagrljaj povesti u avanturu puzanja. Detetova znatiželja ujedno je i vaš neprijatelj jer dete može doći do potencijalno opasnih predmeta. Ako u kući imate stepenice, obvezatno ih osigurajte ogradom jer su one vašem detetu naročito zanimljive. Sve dok ne nauči dobro da se penje i spušta stepenicama, uvek imajte dete na oku. Osigurajte utičnice, oštre predmete domaćinstva, posebno uglove stolova i polica, na vrata stavite zaštitnike koji neće dopustiti da se ona zatvore i priklješte prstiće. Najniže ormare privežite ili zalepite lepljivom trakom tako da dete ne može da ih otvori, sklonite stolnjake ili zavese koje se mogu povlačiti. Mislite i na šporet, kamin ili dostupnost hemikalija i detardženata.

Kašnjenje u razvoju

Razvoj svakog deteta je individualan. Neka se deca brže razviju dok druga imaju malo sporiji tempo. Ako vaše dete ni nakon proslavljenog prvog rođendana ne pokazuje zanimanje za kretanje (svejedno da li je reč o puzanju, kotrljanju sa stomaka na leđa i obrnuto ili skakanju) i nije naučilo da noge i ruke uključi u koordinisane pokrete, na to upozorite svog pedijatra. Uzmite u obzir i da ranije rođena deca nekoliko meseci kasne u usvajanju veština koje njihovi vršnjaci već uspevaju da urade.

Činjenice o puzanju

  • Dete koje dugo puzi neće imati problema sa hodanjem jer je njegovo telo izvežbano višemesečnim puzanjem. Takva deca, kad jednom počnu da se dizu, brže prohodavaju i manje padaju.
  • Samo 2% dece pokušava da puzi na potpuno neobičan način, i to na leđima, odgurujući se preko glave prema napred ili izvijajući se nalik zmiji.
  • Dok puzi, dete uči da se fokusira na predmete koje želi da dohvati. Na taj način vežba osećaj vida, motoriku i koordinaciju oka i ruke, što je važan preduslov za kognitivni napredak i razvoj govora.
  • Sve dok dete ne prohoda, ne morate misliti o kupovini cipelica. Vašem mališanu nisu potrebne, a dovoljno je da obujete tople čarapice i kombinezon kako bi kolena lakše klizila po podu.
  • Deca, prema mišljenju psihologa, moraju da budu pokretljiva i iza sebe da ostavljaju nered, jer je to znak neopterećena duha i blagostanja. Prevelika pasivnost kod deteta (na nesreću, majke su tada uverene da imaju idealno dete) znak je problema u psihofizičkom razvoju.
Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest