U većoj ili manjoj meri deca oponašaju i proživljavaju sve što njihovi roditelji govore, rade i osećaju u šta ste se verovatno već mnogo puta uverili. Dakle, ne ignorišite detetovu prisutnost, već imajte na umu da vas dete proučava čak i kad se igra, gleda crtaće ili jede.

Razmišljate li o svojim postupcima i izgovorenim rečenicama pred detetom ili mislite da su premala da sve shvate?

Pazite šta izgovarate, oni sve pamte.

Iako se ponekad čini da vas klinci ne slušaju jer su zaokupljeni svojim poslom, budite sigurni da su nakon navršene četvrte godine života slučajnim slušanjem vaših razgovora upili puno više nego što mislite.

Da li vam se ikada dogodilo da vas je vaš mališan „odao“ u vrtiću, ili prepričao neku neugodnu situaciju za koju niste želeli da zna vaša okolina? Ako još nije, verovatno ćete to doživeti barem jednom.

Dečija iskrenost i sreća zaista su neprocenjivi, ali jako je važno i na pravilan način naučiti šta se kome priča, a kome ne, to više jer ako već u počecima dete počnete navikavati na tajne, ko zna što će s vremenom prećutati i vama.

Upravo je zato jako važno da roditelj nauči kada i šta može da priča pred detetom. Iako se ponekad čini da vas klinci ne slušaju, jer su zaokupljeni svojim poslom, budite sigurni da su nakon navršene četvrte godine života, slučajnim slušanjem vaših razgovora upili mnogo više nego što mislite.

Zato nikada ne pričajte pred njima ono što ne želite da oni prenesu dalje, jer rečenica poput “Joj, ona Matijina mama je nepristojna, ne zna ni da se pozdravi“ vrlo se lako može naći u komunikaciji u vrtiću već sledeće jutro kada vaš mali brbljavac vidi Matijinu mamu.

To ne znači da treba da skrivate nešto od dece, već redukcija informacija koje im prenosite svakako neka vam bude na pameti kada se raspričate sa drugaricom koja je sa svojim detetom došla na druženje.

S druge strane, nije dobro redukovati sve. Važne informacije poput dolaska nove bebe, selidbe, razvoda, bolesti ili smrti u porodici jako su važne, pa ih svakako treba iskreno i dečijoj dobi prilagođeno komunicirati sa njima.

Uskladite se i pred detetom nastupajte zajedno

Koliko god to bilo teško, roditelji moraju da usaglase pravila kojima će se koristiti za dete. Inače, pokušaj stvaranja autoriteta postaje besmislen. Dakle, ako vredi pravilo da dete u 20h mora na spavanje, neka tako bude i kad je kod kuće samo mama ili samo tata. Izuzetke od pravila dopuštene su ako se u tome usklade oba roditelja. Događaće se situacije za koje se niste dogovorili kako reagovati, ali od dogovorenih određenih pravila ne biste smeli odstupati samo zato da pridobijete veću detetovu sklonost ili samo zato što vas nije briga šta o tome misli drugi roditelj. U suprotnom će dete ubrzo shvatiti način kako da se domogne onoga što želi i sva dotadašnja pravila pašće u vodu, a kažnjavanje nakon toga gubi smisao.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest