Brojni mladi koji još ne žele da iskuse roditeljske obaveze navode mnoge razloge za to: posvećivanje karijeri, hobijima ili putovanjima, ali čini se da je svi više onih koji žele već sredinom dvadesetih godina da postanu roditelji, otkriva nova studija.

U kojoj životnoj dobi zatrudneti? Evo pitanja na koje mnoge žene ne mogu odgovoriti s lakoćom. Bez obzira u kojoj životnoj dobi odlučite stvoriti porodicu, potrebno je informisati se o prednostima i manama koje sa sobom nosi pojedina životna dob kako biste već unapred bili upoznati s pitanjima koja će vam se kad tad nametnuti.

Dvadesete

Ukoliko se odlučite na stvaranje porodice u svojim dvadesetima možete biti sigurni da su vreme i zdravlje na vašoj strani. Mesečna mogućnost začeća kod žene u dvadesetima je 20 do 25 %. Uopšteno gledano, žene u ovoj životnoj dobi imaju zdrave jajnike koji proizvode zdrave jajne ćelije.

Izostanak ovulacije kao i mogućnost spontanog pobačaja u ovoj su dobi dosta retki. Istraživanja koje je sprovelo američko udruženje za reproduktivnu medicinu pokazuju da je mogućnost rađanja dece s Dawnovim sindromom u ovoj dobi svega 1,667 procenata, dok je mogućnost pobačaja samo 10 %.

Većina žena u ovoj dobi nema zdravstvenih problema kao što su endometrioza (stanje koje je karakteristično za rast tkiva unutrašnjeg sloja materice) i preeklampsija (povišeni krvni pritisak).
Važno je napomenuti da je kod žena u dvadesetima vrlo nizak procenat carskog reza.

Negativna strana stvaranja porodice u ovoj mladoj životnoj dobi je svakako nedostatak vremena koji je najčešće prouzrokovan studiranjem ili karijerom. Međutim veći od navedenih problema je onaj vezan za finansijsku stabilnost koju devojke, većinom studenti, još uvek u toj dobi nemaju. Osim toga postavlja se i pitanje pronalaska pravog čoveka s kojim želite da oformite porodicu.

Tridesete

Kada žena dođe u tridesete, moguće je da će se lakše odlučiti na osnivanje porodice, budući da će biti spremnija, kako finansijski tako i stručno.

Prema podacima Odeljenja reproduktivnog zdravlja u Centru za prevenciju i kontrolu bolesti ( CDC) puno je žena koje odlučuju imati decu u tridesetima ili četrdesetima. Tako je 30% žena u SAD-u koje imaju prvo dete nakon 35. godine.

Nažalost plodnost žena u tridesetim počinje da opada. Na primer, jajnici ne mogu proizvesti toliko zdravih jajašaca u tridesetima, kao što su proizveli u dvadesetim. Zbog toga je povećana mogućnost pobačaja.

Statistike navode kako je rizik pobačaja veći za 12-18% u tridesetima. Takođe se povećava rizik za rađanje dece sa određenim manama. Tako se četiri puta povećava verovatnoća za Dawnov sindrom u tridesetima nego u dvadesetim. Žene u ranim i srednjim tridesetima imaju između 15 – 20 % šanse da ostanu trudne prilikom svakog ciklusa.

Četrdesete

Danas se povećava broj žena koje rađaju u četrdesetim. Istraživanje koje je sproveo Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku (NCHS) pokazuje kako je između 1976. i 1996. taj broj narastao za 50 %.

Kada su žene u četrdesetim šansa za trudnoću je 5% prilikom svakog ciklusa. Neke žene se obrate klinikama za plodnost. Čak i sa lekovima za poboljšanje plodnosti šanse su između 34 – 53 %.

Kao i u tridesetima povećavaju se i šanse za urođene mane. U proseku jedna žena od njih 53 ima dete s Dawnovim sindromom. Žena koja ima više od 45, a uzima lekove za plodnost ima 10 puta veću mogućnost ostati trudna s dvojkama ili trojkama. U tom slučaju, bebe su u puno većoj opasnosti. Veća je mogućnost da će se deca roditi sa bolestima poput preeklampsije, gestacijski dijabetes. Puno je veća mogućnost i za prevremeni porod.

Ipak, puno je žena koje i u svojim četrdesetima rađaju zdravu decu. Statistike pokazuju kako se s godinama smanjuje reproduktivno zdravlje, a šanse za trudnoću su sve manje. Ako ste zabrinute, savetujte se sa svojim ginekologom o tome šta možete učiniti sada kako bi ostale zdrave i donele ispravnu odluku.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest