Da li je sve u redu sa mojom trudnoćom?

Mama i tata pored kolevke sa bebom
Idealno vreme za bebu
19/07/2017
Svadjanje ispred deteta
Pazite, oni sve pamte
09/03/2018
Pokaži sve

Da li je sve u redu sa mojom trudnoćom?

Da li je sve u redu sa mojom trudnocom

Gorčina, zatvor, bolovi u leđima – samo su neki od simptoma trudnoće. Niko nikada nije rekao da je trudnoća lagan period, ali neki problematični simptomi zapravo mogu biti znak da je vaša trudnoća zdrava i dobro napreduje.

Evo nekoliko simptoma koji za vas i vaše dete znače da je sve u redu.

Slabo krvarenje

Kada se događa? Otprilike od 4. do 6. nedelje trudnoće.

Zašto je dobro? Tragovi krvi na donjem rublju mogu zabrinuti svaku buduću mamu, ali ako se to dogodi u ranoj trudnoći nema razloga za paniku. Uobičajeno se događa 6-12 dana nakon oplodnje, a posledica je usađivanja oplođene jajne ćelije u zid materice, usled čega dolazi do laganog krvarenja. Boja krvi može varirati od svetlo crvene do tamno smeđe, što zavisi od vremena koliko se krv zadržala u maternici. U oba slučaja je to normalan proces.

Jutarnje mučnine

Kada se događaju? Uobičajeno u prvom tromesečju.

Šta dobro donose? Iako nedelje borbe s jutarnjim mučninama (ne dajte se zavarati ovim terminom „jutarnje“ – znaju da se javljaju kroz ceo dan) zaista mogu oslabiti trudnicu, smatraju se neizostavnim delom zdrave trudnoće. Još se ne zna tačan razlog njihove pojave, ali stručnjaci smatraju da bi visok nivo hormona trudnoće ß-hCG u krvi tokom prvog tromesečja trudnoće, mogao biti jedan od razloga preterane stimulacije centra za mučninu i povraćanje. U svakom slučaju povećanje ovog hormona potrebno je za uspešan razvoj ploda.

Ovaj neugodni simptom može biti i koristan za vas i vaše dete. Nova istraživanja pokazuju da je kod trudnica koje iskuse jutarnje mučnine manja verovatnoća spontanog pobačaja ili prevremenog poroda.  A uz to, njihova deca imaju manje urođenih mana i kasnije postižu bolje rezultate na testovima inteligencije.

Takođe, mučnine i povraćanja drže trudnice podalje od ishrane koja bi mogla naškoditi fetusu u prvom tromesečju dok se odvija razvoj organa. Zbog simptoma koje osećaju, prisiljene su da jedu blagu hranu, najčešće voće i povrće, čime se sprečava potencijalna izloženost štetnim stvarima.

Pa ipak, ne morate se brinuti ni ako nemate jutarnje mučnine. Mnogo je žena koje je ovaj simptom zaobišao, pa su rodile savršeno zdrave bebe.

Bolne i povećane grudi

Kada se to događa? Obično rano u prvom tromesečju.

Zašto je to dobro? Za ovo možete okriviti porast nivoa estrogena i progesterona koji su potrebni u trudnoći. Naravno, možda ćete se osećati kao da sa sobom svuda nosite dve lubenice, ali to je dobar znak da plod napreduje.

Pojačan vaginalni sekret

Kada se događa? Tokom cele trudnoće.

Zašto je dobro? Ne morate se brinuti ako uočite sekret na svojim gaćicama. Bezopasan je i ima svoju ulogu – održava vašu vaginu čistom, a količina tokom trudnoće je povećana zbog pojačanog protoka krvi u tom području. Količina sekreta će se povećavati kako trudnoća bude odmicala, a kada postane lagano krvav i sluzav znači da se porod jako približio.

Ipak, ako primetite promene u izgledu sekreta, možda će biti potrebno lečenje. Posetite lekara ako vaš sekret postane:

  • Neugodnog mirisa
  • Sluzav, bele ili sive boje
  • Žut ili zelen
  • Grudvast

Promene sekreta mogu biti povezane s bakterijskom vaginozom ili parazitskom infekcijom od kojih se neke povezuju s povećanim rizikom od pobačaja ili preranog poroda. Iz tog razloga potrebno je posetiti lekara i posavetovati se.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest