Kažu da ne postoji idealno vreme da se postane roditelj, odnosno da je idealno vreme za bebu upravo ono kad se ona začne i dođe na svet. Ipak, današnji parovi suočeni su s mnogim poteškoćama modernog života – nezaposlenosti ili prezaposlenosti, nedostatkom finansija, podstanarstvom, problemima s neplodnošću i sl., zbog kojih moraju da planiraju roditeljstvo. Neodgovorno bi bilo baciti se glavom kroz zid, smatraju mnogi mladi, a potom ne moći pružiti detetu ni ono najosnovnije.

Ukoliko želite da imate dete, nema ništa loše u tome da parovi odaberu i odluče kada je najbolje vreme za to. Ili barem “dovoljno dobro” vreme ili “najmanje loše” vreme da se postane mama i tata. Dobro je sagledati realnost i preispitati sebe zasebno, ali preispitati se i zajedno kao par i budući odgovorni roditelji.

Da li ste spremni za bebu?

Svaki stručnjak savetovaće vam da s detetom ne “krpite” probleme u vezi, odnosno da se ne odlučujete za roditeljstvo ako veza ne štima i ako postoji mogućnost za prekid ili razvod. Dobro vreme za brigu o novom ljudskom biću nije kada ostanete bez posla ili vam preti gubitak posla. Trudnoća nikako nije opcija ako je neko od roditelja teško bolestan, odnosno ako uzima lekove koji mogu otežati ili ugroziti začeće, odnosno bebu u stomaku.

Naime, postoji sedam područja života koje treba imati na umu kod planiranja roditeljstva. Svih sedam itekako utiču na vašu mogućnost da podižete i odhranite dete. Oni su:

Plodnost

Razmislite koliko lagano i brzo ćete zatrudneti. Uzmite u obzir svoje godine, fizičko zdravlje, mentalno zdravlje, eventualne hormonalne probleme i sve što može uticati na vašu plodnost. Idealna dob za majčinstvo, kažu medicinski stručnjaci, je oko 25. godine. Smatrate li da ćete imati problema I da ćete morati duže vreme da se trudite? Koliko ćete vremena dati sebi pre nego što posetite ginekologa? Jeste li potpuno zdravi i spremni da podnesete trudnoću?

Karijera

Ako ubrzo začnete bebu, kako će to uticati na vašu karijeru? Očekuje li vas uskoro unapređenje ili bilo koji oblik napredovanja u karijeri? Da li vam je to važno ili barem važnije od roditeljstva u ovom trenutku? Kako će karijera izgledati nakon povratka s porodiljskog? Postoji li mogućnost da izgubite posao ako zatrudnite? Šta možete da preduzmete po tom pitanju? Može li suprug ili partner da ide na porodiljsko? Da li želite to? Postoji li mogućnost da radite od kuće nakon prestanka porodiljskog?

Finansije

Beba je najveće bogatstvo svakom roditelju, ali svaki roditelj itekako zna da deca koštaju. Oko povećanih finansijskih izdataka ne treba imati nikakvih iluzija. Naravno, moguće je odreći se nekih drugih stvari koje ste priuštili sebi dok ste bili bez dece, ali to je takođe pitanje koje treba preispitati – jesam li spreman/na odreći se toga i toga? Hoćemo li moći da izdržavamo dete, ne samo u prvim godinama, već dok se potpuno ne osamostali? Hoćemo li morati da se selimo u veći stan? Imamo li ušteđevine za nepredviđene situacije?

Emocionalna zrelost

Postoji li neka trauma iz prošlosti koju još niste “probrodili”? Patite li od teskobe, depresije, napada panike? Hoćete li emocionalno biti dovoljno stabilni da pregurate prvih nekoliko godina detetova života i biti mu podrška i oslonac, kao i jedan drugome? Odlučujete li se na roditeljstvo samo da zalečite i zaboravite neke druge nedostatke, rupe i rane?

Motivacija / Strast

Osećate li uzbuđenje na pomisao da će vam se s roditeljstvom život preokrenuti za tristašezdeset stepeni? Lupa li vam srce od sreće kad zamisliti bebu u svome naručju? Osećate li motivaciju i mentalni izazov da se suočite sa svim zahtevima roditeljstva?

Veza / Brak

Da li je vaš partner/ka dobar izbor za vas? Može li i hoće li biti vaš životni partner, saputnik i prijatelj? Možete li da verujete svom partneru ili partnerki? Jeste li srećni i zadovoljni u vezi? Jeste li dovoljno dugo zajedno da u svoj odnos primite i dete koje će vas sigurno na neki način promeniti? Iskazujete li ljubav i nežnost? Ima li u vašem odnosu 3P – poverenja, poštovanja i privlačnosti?

Zajednički dogovor

Želite li oboje dete? Slažete li se oboje oko vremena koje bi bilo najbolje za roditeljstvo? Slažete li se uopšteno oko osnovnih pitanja vezanih za roditeljstvo, kao što su – gde ćemo živeti, kako ćemo odgajati dete, ko će na porodiljsko, kako ćemo se organizovati nakon porodiljskog i slično?

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest