Položaji koji olakšavaju trudove i rađanje

Početak poroda odnosno trudovi uvek se željno iščekuju, jer označavaju kraj trudnoće i poslednje sate koje beba provodi u stomaku pre dolaska na svet. Kada trudovi jednom započnu većina trudnica uprkos mentalnoj pripremi, ostane zatečena njihovim intenzitetom i svaka ih proživljava na drugačiji način. Većini, barem u početku kad bol još nije toliko velikog intenziteta, prija lagano kretanje.

Osim što kretanje u trudovima pospešuje brže otvaranje, ono i ubrzava porod. Stoga, koliko je to moguće – preporučeno je kretati se. Ako se za vreme truda više ne možete kretati – namestite se u vama najprihvatljiviji položaj kako bi lakše podneli bol.

Preporučuje se za vreme trudova:

– nasloniti se na ravnu površinu, na primer sto ili na naslon stolice

– rukama se osloniti oko partnerovog (ili drugog asistenta u porodu) struka ili vrata.

– osloniti se na rub kreveta (ako vam odgovara visina)

– kleknuti na pod preko velikog jastuka

– kleknuti na sve četiri

Zašto trudovi u ležećem položaju i nisu najbolje rešenje?

Ako ste u uspravnom položaju ili u jednom iznad spomenutih, pomaže vam gravitacija. Gravitacija pomaže na prirodan način kod pritiskivanja bebine glave prema materici i tako ga jednostavnije otvara. Nakon otvaranja vrata maternice, gravitacija takođe pomaže pri spuštanju bebe.

Ležanje u trudovima može:

– izazvati još bolnije trudove

– duži porod, nezavisno o jačini kontrakcija

– veću verovatnoću za carski rez usled komplikacija

– suženiji “prolaz” za bebu prilikom rađanja

Iako su sve strane ležanja u trudovima dobro poznate, ležeći se položaj i dalje najviše praktikuje u porodilištima. O kretanju tokom trudova i drugim – ugodnijim položajima za prolazak kroz trudove sve više se govori i nastoji da se uvede u praksu, ali i kao lična odluka trudnice o položaju koji želi da zauzme.

Koji položaji su najbolji za sam porođaj – rađanje?

Položaji najbolji za porođaj, istiskivanje bebe su opet – svi koji ne uključuju ležeći položaj. Kod istiskivanja bebe ponovo je važna gravitacija koja ima važan uticaj na otvaranje:

– na sve četiri (na rukama i kolenima) – najprirodniji i najlakši položaj za rađanje

– naginjanje torzom prema napred sa uporištem, klečeći ili sedeći

– čučeći položaj

– polusedeći položaj

– ležanje na boku

Za vreme rađanja na leđima, u ležećem položaju, velika je verovatnoća za potrebom intervencije u porodu, epiziotomijom i pucanjem vaginalnog tkiva. Osim toga, tako se porod produžuje što uglavnom ima efekta i na stres koji beba proživljava i njezin ritam srca.

Ako nema izbora i ležeći položaj je jedini dopušten, preporučuje se olakšati barem ležanjem na boku ili u polusedećem položaju.

Porod na stočiću?

Porod na stočiću omogućava ostanak u uspravnom – gravitacijski ispravnom položaju za rađanje. Rađanje na stočiću smatra se prihvatljivijim od onog u ležećem položaju na leđima i smanjuje procenat epiziotomija i pucanja tkiva. Porod na stočiću se ponekad povezuje s većim gubitkom krvi zbog samog položaja rađanja, ali opet, konkretnih dokaza za to nema, pa se smatra da je reč samo o lakšem “sakupljanju” krvi za vreme poroda.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest