Nosite svoje dete, ali vodite računa o položaju

Nošene bebe ređe su uznemirene i provode više vremena u stanju tihe pozornosti, a to je stanje u kojem deca najviše uče o svojoj okolini. Nošenjem deteta takođe postajete osetljiviji kao roditelj. Time što vam je dete bliže, bolje ga možete upoznati. Dete uči da bude zadovoljno i ima poverenja u osobu koja se za njega brine. Osim toga, u rukama zaposlenog roditelja puno uči o svojoj okolini.

Pogrešan položaj nogu bebe u nosiljci može dovesti do razvojnih poremećaja kuka, što kasnije u odradlom dobu prouzrokuje puno problema.

Sa druge strane nošenje bebe doprinosi razvoju zdrave i sigurne povezanosti između roditelja i deteta.

Opasnosti lošeg položaja u nosiljci

Nošenjem se zadovoljava primarna emocionalna potreba deteta bliskosti sa roditeljem. Ono provodi puno više vremena u bliskom kontatu s roditeljem koji za to vreme može obavljati većinu dnevnih aktivnosti.

Ideja za nosenje bebe

Ideja za nosenje bebe

Postoji puno različitih nosiljki i marama. Važno je da njihovim korišćenjem ne postoji opasnost od gušenja – nos i usta niti u jedno trenutku ili položaju majke ne smeju biti prekrivena odećom ili majčinim telom. Zabeleženo je nekoliko slučajeva gušenja dojenčeta majčinom dojkom – u tzv. kosoj nosiljci, gde se događalo da se detetovo lice nađe ispod majčine dojke. Položaj deteta treba biti udoban tako da se ono može opustiti i zaspati. Načelno, za duže periode nošenja su pogodnije nosiljke i položaj u marami u kojem je dete okrenuto prema roditelju. Istraživački položaj, u kojem je dete leđima okrenuto prema roditelju je manje udoban i preporučuje se za kraće šetnje i aktivnosti u kojima dete treba biti u središtu pozornosti roditelja. U ovom položaju je teže osigurati ispravan položaj nogu koji će sprečiti razvojne poremećaje kuka.

Za čvrste nosiljke, kao problem se često navodi preveliko opterečenje karlice i opasnost za zdravi razvoj kukova, u slučaju da je površina za sedenje preuska, tako da bebi noge vise.

Zapamtite ova pravila

Nosiljka ili marama trebaju pružati široku potporu na guzu i nadkolenice; dete treba biti u ‘jašućem’ položaju – nadkolenice trebaju biti razmaknute od središnje linije tela pod uglom 45-50 stepeni i povijene u kuku za 90 – 110 stepeni. Dete se može nositi pozadi, napred ili na boku roditelja.

Saveti na šta još obratiti pažnju kod nošenja deteta u nosiljci

Osim već navedenog, treba osigurati pripijenost detetovog tela uz telo roditelja, razmak treba biti tek toliki da se bez većeg napora može zavući dlan. Zatim, u periodima velikih vrućina prednost treba dati maramama izrađenim od tankog i prozračnog materijala. Nosiljke trebaju da imaju deklaraciju za odgovarajući uzrast deteta (koju treba strogo poštovati) i CE oznaku kvaliteta koji smanjuje mogućnost greške pri izradi i toksičnosti materijala koji je korišćen.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest