Čestitamo dobili ste malu bebu! Vreme je da joj poželite dobrodošlicu i omogućite sve što joj je neophodno. Kao roditelj, verovatno ste sa pažnjom počeli da posmatrate sve što treba da nabavite, kako bi beba imala udoban i lep život – njenu odeću, hrana, njeno kupanje, igračke itd. Kako vaša beba raste, takođe morate uvesti i masažu, kako bi ojačali njene kosti i mišiće. To će poboljšati pravilan rast i imaće više energije.

Smatra se da masiranjem bebe možete ojačati svoju vezu sa njom. Postoje brojne prednosti masaže beba – bolji san, olakšava grčeve u stomaku, poboljšava motorne sposobnosti, poboljšava intelektualni razvoj i jača imuni sistem.

Saveti o tome kako masirati bebu

Pre masaže, uvek proverite da li je vaša beba dobro raspoložena. Smestite se na neku udobnu površinu, tako da bebi i vama bude udobno. Stavite peškir ili ćebence. Uklonite odeću i pelene sa bebe i postavite je na ćebe. Pričajte ili pevajte bebi nežnim glasom i gledajte je u oči dok je masirate. Počnite sa nežnim masiranjem od glave prema nogama i vidite da li beba uživa, zatim nastavite i sa ostalim delovima tela ili se zaustavite ako primetite da beba više ne uživa i pokušajte neki drugi dan ponovo.

Postoje različite tehnike masaža za bebe, ovde navodimo neke od najboljih

Masažu počnite sa bebinim nogama. Čvrstim, ali nežnim potezima polako pomičite svoje ruke niz bebine noge: od potkolenice prema natkolenici i završite na kuku primenjujući pritisak palčevima na unutrašnju, a ostalim prstima na spoljašnju stranu noge. Zatim uhvatite natkolenicu sa obe ruke i nežno stiskajte dok pomičete ruke od natkolenice prema stopalu. Masirajte malim kružnim pokretima tabane i nežno povucite svaki prstić.

Zatim, položite svoje dlanove na ramena bebe i povlačite ih prema sredini grudi. Ili, možete polako povlačiti svoje dlanove od ramena duž ruku sve do prstića. Malim kružnim pokretima masirajte bebine dlanove koristeći palčeve i onda nežno povucite svaki prstić.

Masažu stomaka treba izvoditi nežno, kružnim pokretima, u smeru kazaljke na satu (od vaše leve strane prema desnoj). Počnite tako da položite dlan jedne ruke na donju desnu stranu bebina trbuha. Zatim nežnim kružnim pokretom pređite preko trbuha (u smjeru kazaljke na satu). Završite na donjoj levoj strani bebina trbuha.

Kod masaže lica, možete prstima maziti bebino čelo i obraze.
– masirajte sa kažiprstom ili srednjim prstom
– počnite od sredine čela i pomičite prste prema spoljnoj strani lica
– počnite kod nosa i pomičite prste po obrazu prema strani

Ako ste oboje još relaksirani, okrenite bebu na stomak i masirajte joj leđa dugim, nežnim potezima od glave prema nožnim prstima. Počnite od glave i klizite dlanovima polako preko leđa, pa dalje niz noge sve do nožnih prstiju.

Kad završite s masažom, lagano i nežno obucite bebu kako bi se što duže održao osećaj ugodnosti i opuštenosti.

Kada izbegavati masažu

  • kada beba plače (osim kad plače zbog grčeva u stomaku).
  • neposredno pre spavanja, jer to može biti previše stimulativno za dete
  • dok dete štuca ili neposredno nakon što ste ga nahranili
  • ako bebi pupak još nije zarastao
  • ako beba ima iritiranu ili inficiranu kožu, povrede, krvarenja ili ako je akutno bolesna

I na kraju, bez obzira masirate li Vašu bebu ili ne, dodiri, zagrljaji i milovanja vrlo su važni za emocionalni razvoj Vašeg deteta, jer doprinose boljem upoznavanju i komunikaciji i pomažu detetu da se oseća sigurno i voljeno.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest