Omogućite bebi miran san tokom vrelih letnjih noći

Ovih dana se živa na termometru vrtoglavo penje što najviše utiče na trudnice, starije ljude i naravno na male bebice kojima je potrebna posebna briga da bi ih sačuvali od velikih vrućina.

Beba bi trebalo da spava u prostoriji u kojoj je temperatura između 16 – 20 C, ali kad je napolju jako vruće potrebno je da preduzmete posebne mere da bi spustili temperaturu u sobi i omogućili bebici miran san tokom noći.

Nije preporučljivo paliti klimu u prostorijama u kojima beba spava i provodi dosta vremena. Bebu nikako ne bi trebalo izlagati direktnom hladnom vazduhu iz klima uređaja. Tokom toplijih dana obavezno pripazite kako bebu oblačite kada je stavljate na spavanje, a mi vam donosimo nekoliko veoma korisnih i važnih saveta.

Šta obući bebi tokom velikih vrućina

Bebu oblačite u zavisnosti od toga koliko je vruće napolju. Beba ne bi trebalo da se znoji po vratu i glavici jer je to znak da joj je previše vruće.
Na prvom mestu iz bebinog krevaca izbacite svu nepotrebnu posteljinu. Ako beba na sebi ima pelenu i preko pamučnu benkicu biće dovoljno da spava na čaršafu bez prekrivača i to ako je temperatura oko 24 stepena. Ako i dalje mislite da je previše toplo slobodno ostavite bebicu da spava samo u peleni.

Veoma je važno da tačno znate kolika je temperatura u prostoriji u kojoj boravi i spava bebica, zato obavezno treba da nabavite sobni termometar, kako bi u svakom trenutku mogli da proverite koliko ima stepeni u prostoriji.

Iz kreveca takođe izvadite sve plišane igračke da bi vazduh cirkulisao i da ne bi bilo zagušljivo. U nekim prostorijama u stanu otvorite prozore tako da lagani povetarac dopire i do sobe u kojoj spava beba.
Brza osvežavajuća kupka u mlakoj vodi će vašu bebu rashladiti pre spavanja, opustiti je i umiriti. Nemojte predugo kupati bebu da joj ne bi bilo hladno, jer će se u suprotnom i razbuditi.

Kako sniziti temperaturu u bebinoj sobi

Pre spavanja bebinu sobu pokušajte rashladiti pomoću ventilatora i ne dozvolite da duva direktno prema bebi i uvek ga odmaknite što dalje od kreveca. Kada su noći jako vrele možete na nekoliko mesta staviti plastične flaše sa vodom koje su prethodno bile u zamrzivaču. Takođe smočite nekoliko peškira i poređajte ih preko stolica i prozora u sobi. Kako se budu sušili tako će lagano rashladiti vazduh, što će dodatno uneti svežinu u sobu.
Leti obavezno sklonite mušeme iz bebinog krevetića jer će bebi biti još toplije. Tokom dana spustite roletne i navucite zavese da sunčeva svetlost ne dopire. Ako beba zaspi u kolicima, često je proveravajte, jer se kolica jako brzo zagreju i bebi može postati vruće i zagušljivo. Leti nikako ne ostavljajte bebu da spava u automobilu u svojoj sedalici čak i ako je prozor otvoren.

Koristite prikladnu posteljinu. Tokom velikih vrućina u obzir dolazi samo i jedino pamučna posteljina, sve drugo zadržava toplotu i nije udobno bebama za ležanje.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

1 Comment

  1. Klima uređaji kaže:

    Veoma korisni saveti. Hvala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest