Prepoznajte simptome nicanja prvih zubića

Ako primetite da je dete razdražljivo, nemirno, plačljivo i lošije spava, ili čak ima i blago povišenu temperaturu, možda je reč o nicanju zubića.

Prvi zubići najčešće počinju da rastu između petog i sedmog meseca, ali se vreme nicanja prvog zuba može odgoditi i do godinu dana detetova života.

Iako su varijacije vrlo česte, obično kao prvi zubi izbijaju donje dve jedinice, odnosno prednji sekutići. Slede ih gornje jedinice, pa gornje dve dvojke, zatim donje dvojke. Mesto trojki obično još neko vrijeme ostaje prazno, a rastu četvorke – gornje pa donje. Nakon toga popunjavaju se rupe, odnosno izbijaju najpre gornje, a zatim i donje trojke.

Kao poslednji mlečni zubi, pojavljuju se petice, donje i na kraju gornje.

Dete slini i stalno nešto stavlja u usta

Nicanje mlečnih zubića često zna da prođe gotovo neopaženo, ali nažalost se češće taj proces odvija uz simptome koji su karakteristični za nicanje zuba. Roditelji obično primete da se s detetom nešto događa, razdražljivo je, lošije spava, nemirno je, plačljivo i ponekad se javlja i blago povišena telesna temperatura.

Dete u tom periodu, koji može trajati i do nekoliko nedelja, pojačano slini i ima potrebu stavljati i trljati po ustima vlastite ruke ili gumene predmete. Dok ne nikne zubić, na njegovom je mestu prisutan otok i crvenilo, a ta faza može trajati i do nekoliko nedelja.

Učinak gelova za zube je kratkotrajan

Malo je toga što može zaista pomoći u takvim situacijama. Danas na tržištu postoje preparati u obliku gela koji se premažu preko samog mesta na kojem će niknuti zubić, međutim pošto se u ustima luči pljuvačka , sve što se stavi će zapravo brzo da spadne, pa će i učinak takvih preparata biti kratkotrajan. Dobro je pokušati s gumenim igračkama koje služe kako bi ih deca grizla, uz prethodno hlađenje u frižideru.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest