Povećajte plodnost uz ovih 10 saveta

Istraživanja su pokazala kako ishrana i promene u načinu života mogu povećati plodnost i do 69 posto.

Problemi s plodnošću u današnje vreme pogađaju sve više parova, a poznato je kako način života ima značajan uticaj na plodnost. Zapravo, istraživanja su pokazala kako ishrana i promene u načinu života mogu povećati plodnost i do 69 posto.

Prirodni načini kojima možete uticati na plodnost:

1. Jedite hranu bogatu antioksidantima

Antioksidanti smanjuju delovanje slobodnih radikala koji mogu oštetiti spermu i jajne ćelije. Namirnice kao što su voće, povrće, orašasti plodovi i žitarice obiluju antioksidantima poput vitamina C i E, folata, beta – karotena i luteina.

2. Jedite veće obroke za doručak

Jedan od najvažnijih prioriteta je da osoba svako jutro ima doručak. Doručak pruža telu i mozgu snagu i energiju za čitav dan. Neka istraživanja su pokazala kako veći unos kalorija ujutro, a manji za večeru, može uticati na povećanje plodnosti.

3. Izbegavajte trans-masti

Na unos trans-masnih kiselina posebno bi trebalo paziti za vreme trudnoće, dojenja i ranog detinjstva jer mogu imati negativan uticaj na rast i razvoj djeteta!

Istraživanja su pokazala kako povećani unos proizvoda bogatih trans-mastima, poput pržene i pohovane hrane, takođe smanjeni unos dobrih masti, poput maslinovog ulja, može povećati rizik od neplodnosti za 31 posto.

4. Izbegavajte rafinirane šećere

Rafinirani šećeri skrivaju se u zaslađenoj hrani i pićima kao I u industrijski obrađenim žitaricama poput belog hleba i belog pirinča, a unos takvih namirnica povećava nivo insulina u krvi što može dovesti do povećanja rizika od neplodnosti.

5. Zameni izvore proteina

Veći unos proteina biljnog porekla može poboljšati plodnost žena.

6. Birajte mlečne proizvode s većim udelom mlečne masti

Rezultati jednog istraživanja su pokazali da žene koje dnevno konzumiraju jedno ili više serviranja mlečnih proizvoda s većim udelom masti imaju 27 posto manje šanse od neplodnosti.

7. Budite telesno aktivni

Sedelački način života povezan je s neplodnošću, a umerena telesna aktivnost može poboljšati plodnost.

8. Odvojite vremena za opuštanje

Život u današnje vreme forsira užurban tempo, ali vrlo je važno ponekad usporiti i dati prednost blagostanju. Predah smanjuje fizičke i emotivne efekte stresa. Osećaćete se zdravije i u efikasnije. Usporavanje je vrednovanje sebe, ponovno otkrivanje onoga što volite u životu. Onoga ko zaista jeste, a ne onoga na šta vas okolina primorava da budete.

Veće izlaganje stresu i problemima mogu smanjiti šanse za začećem.

9. Povećajte unos gvožđa

Žene bi trebalo da unesu 15 miligrama gvožđa dnevno, a trudnice i mame koje doje čak 30, odnosno 20 miligrama. Unos namirnica bogatih gvožđem smanjuje rizik od neplodnosti kod žena.

10. Izbegavajte preterani unos alkohola

Preterani unos alkohola može smanjiti plodnost. Zato, kako bi povećali šanse za trudnoćom, ograničite ili izbegavajte unos alkohola.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest