Želeli biste da izbegnete nesnosne letnje vrućine u gradu, i priuštite sebi osveženje u nekom letovalištu pokraj mora. Medjutim, strahujete da li je sigurno bebu voditi na more. Dalek je put, sunce je jako, da li se beba može kupati u moru?

Sledeći odgovori vam mogu razrešiti dileme. 

 

Kada bebu možete da vodite na put?

Mada je beba spremna za put već nakon rođenja, u uzrastu 3-4 dana, letovanje sa tako malom bebom može da bude veliki problem jer je teško obezbediti uslove kao kod kuće. Let avionom se ne preporučuje do uzrasta 3 meseca jer imuni sistem bebe nije zreo za susretanje sa mikrobima iz okruženja (filtera ventilacionih sistema, ali i grupe ljudi u avionu).

Ukoliko obezbedite dobre uslove za labilan termoregulacioni sistem bebe, kako na putu, tako i na odredištu, i kada beba ipak uđe u neku svoju rutinu po pitanju hranjenja i spavanja, sa tri meseca se možete odvažiti na taj korak.

 

Da li je bezbedno voditi bebu autom na put?

Nema sumnje da je avion najbrži, ali i najsigurniji način da se stigne na mesto letovanja. Međutim, ukoliko je vaš izbor automobil, onda morate da vodite računa o nekim važnim stavkama kako bi bebi putovanje bilo prijatno.

Stolica za auto.

Svi veći proizvođači bebi opreme proizvode dobre stolice za bebe, a novi modeli automobila imaju već u ponudi kvalitetne bebi stolice koje se idealno uklapaju u fabrički predviđen prostor.

Stolice treba da budu anatomski oblikovane, sa obaveznim sigurnosnim kaiševima.

Klima.

Ako nemate klima uređaj u kolima, treba da zaštitite sebe i decu od pregrejavanja tokom letnjeg putovanja. Ako ste noćna ptica, pođite na put uveče, pa ste na odredištu pre sutrašnjih vrućina. Za decu je najbolje da putuju noću, ali većina vozača ne voli da vozi kada je mrak. Tada treba krenuti u ranim jutarnjim satima, pa bar prvi deo puta provesti u hladovini.

Prozori.

Treba ih držati „odškrinute“, kako bi se obezbedio dotok svežeg vazduha. Nije dobro praviti dugotrajnu promaju koja samo naizgled prija.

Štitnici za stakla.

Na bočna zadnja stakla treba staviti dobre štitnike za sunce koji značajno smanjuju prodor UV zraka. Postoje slične zavesice za zadnje staklo koje su dovoljno providne za vozača, a ipak prave solidnu hladovinu deci.

Tečnost.

Na put treba poneti dovoljno tečnosti (sokovi, obična voda) i lako svarljivu hranu. Voće je, takođe, poželjno (banane, jabuka) ali ne treba preterati, jer mnogo voća može „proterati“ stomačić.

Pauze.

Treba praviti pauze na svakih 150-200 kilometara, a i češće, ako deca traže. Uvek treba stati kada se dete požali na muku, jer ona neće, brzo i „sama po sebi“, proći. Hladovina, malo rashlađene vode i desetak minuta relaksacije zaista će prijati.

Mogući problemi.

Ako dete povrati u kolima, odmah treba stati, provetriti i dete i kola, i napraviti nešto dužu pauzu pre nastavka putovanja. Da bi dete lakše podnelo vožnju, idealno je sat pre polaska dati mu lagan obrok, a potpuno su neprimerena obilna i teška jela. Uvek pre početka puta stavite na zadnje sedište čistu prostirku (čaršav, frotir) od prirodnog materijala koja dobro upija znoj, ali se može skinuti i zameniti, ako je dete uprlja!

 

Kako pravilno zaštititi bebu od sunca?

Novorođenčad i decu do tri godine ne treba previše izlagati sunčevim zracima, slažu se i pedijatri i dermatolozi. Ali, postoje razmimoilaženja u stavovima stručnjaka oko korišćenja zaštitnih krema.

Jedni tvrde da bebe do šest meseci, pa i do godinu dana ne bi trebalo mazati zaštitnim kremama, pre svega zbog moguće osetljivosti kože na potencijalne alergene u kremama, koje u kombinaciji sa sunčevim zracima mogu da izazovu alergijske promene, pišu Novosti.

Međutim, s razvojem kozmetologije, na tržištu su se pojavili proizvođači koji nude kreme, koje su kako tvrde, potpuno bezbedne čak i za bebe tek otpuštene sa neonatologije!

Dermatolog i direktor Zavoda za kožne i polne bolesti u Beogradu, primarijus Aleksandar Adamović, kaže da je nepotrebno bebe mazati kremama za sunčanje.

Bebina koža je još nezrela i neotporna na spoljne uticaje, i ne bi nikako smela da se izlaže sunčevim zracima. Bebe se od sunca štite šeširićima, laganom odećom dužih rukava i nogavica i to je sve što je potrebno – objašnjava dokorka. U epidermu bebine kože, naime, ima manje pigmentnih ćelija (melanocita) i fotozaštita nije efikasna kao kod odraslih. Zaštitne imunološke ćelije, takođe, još ne funkcionišu i osetljivije su na UV zrake, pa štetni zraci lako mogu da prodru u kožu. Da bebe treba sklanjati od sunca smatra i primarijus dr Branka Sandić, pedijatar u Domu zdravlja „Voždovac“.

– Bebe imaju izuzetno osetljivu kožu kroz koju lako prodiru veoma štetni UVA i UVB zraci. Beba je u suštini od sunca zaštićena garderobom, pa su jedini otkriveni delovi lice i deo ruku i nogu. Roditelji koji žele dodatno da zaštite kremom ove delove tela mogu da koriste kreme koje postoje na tržištu, jer su prema standardima proverene i bezbedne – kaže dr Sandić.

To važi i za tek rođene bebe, ali samo ako su kreme predviđene za tako malu decu, ako ne sadrže parabene, i parfeme koji su poznati hipoalergeni.

– Najbolje je uzeti kreme od renomiranih proizvođača, iako su skuplje, jer one nude bezbednu zaštitu – kaže dr Sandić.

Odojčad stariju od šest meseci potrebno je mazati kremama sa zaštitnim faktorom SPF 15 ili više, a proizvod mora da ima UVA filter. Pri kupovini zaštitnih krema treba obratiti pažnju da ne sadrže sastojak PABA, jer su mnoga deca osetljiva na njega.

Pre mazanja nove kreme, trebalo bi najpre namazati malu površinu kože i pratiti da se ne pojave osip, crvenilo ili svrab u naredna 24 sata. Tek tada može da se koristi zaštitna krema koja je namenjena bebama.

Krema se nanosi 20 minuta pre izlaska u šetnju, i najbolje je birati vodootporne kreme jer duže mogu da štite kožu, s obzirom na to da se kod malih beba ne preporučuje često mazanje pošto njihova koža lako upija.

Saveti:

– izbegavajte izlaganje suncu od 10 do 15 sati. Ovo je razdoblje u kojem su sunčevi zraci najjači, pa nanose najviše štete nežnoj bebinoj koži

– obucite bebama tanke pamučne majice i stavite šeširić sa širim obodom

– čak i kada su deca u hladu potrebno je namazati zaštitnu kremu

 

Da li beba može da se kupa u moru?

Temperatura tela kod novorođenčeta se ne može regulisati prvih 6 do 12 meseci, tako da se sa svojom bebom ne možete kupati u bilo kojoj vodi. Ako ste na Havajima, gde je temperatura vode kao u kadici za kupanje bebe, vaše dete se slobodno može kupati nekoliko minuta. Ali, s druge strane, ako je voda vama prohladna, vašoj bebi će zasigurno biti hladna.

Ako beba počne da se trese i usne joj postanu plave, krajnje je vreme da svoju bebu izvadite iz vode. Još jedna stvar o kojoj treba voditi računa je da mesto gde vodite svoje dete na kupanje bude čisto, mirno i da u blizini postoje spasioci.
Kupanje deteta mlađeg od 2 meseca u moru, jezeru ili bazenu je naročito rizično, tako da je najpreporučljivije da tako male bebe sačekaju sa kupanjem dok ne postanu malo starije i otpornije na bolesti. Takođe treba paziti da dete ne guta vodu jer može doći do pojave infekcije izazvane bakterijom iz ljudskog i životinjskog izmeta.

Nekoliko saveta za bezbednost deteta tokom kupanja:

– Odrasla osoba uvek treba da bude na dohvat ruke detetu dok je u ili blizu vode.

– Uvek držite bebu dok je u vodi i sa njom ulazite samo do one dubine dokle čvrsto možete da stojite na nogama.

– Ako naiđe brža struja ili malo veći talas, detetu ne dozvoliti da bude u vodi. U ovakvim situacijama, nije dovoljno detetu samo biti „na dohvat ruke“ ako je u vodi ili blizu nje, jer ono lako može biti odvučeno strujom ili poklopljeno talasom

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest