Dojenje majka i beba
Ishrana majke tokom dojenja
23/03/2015
Beba kupanje
Neka kupanje bebe bude zabavno
15/05/2015
Pokaži sve

Mali trikovi ako je vaša beba ranoranioc

Beba i mama pored kreveca

Mnoge bebe se ujutro vrlo rano bude. Razlog tome može biti i činjenica da je dete jutarnji tip, ali može biti povezano i sa navikama. Postoje mali „trikovi“ koje možete isprobati da bi dete spavalo duže, ali savetujemo da nikada ne forsirate dete.

Zašto se beba budi rano

Šestomesečna beba trebalo bi da prespava celu noć, tako bar piše u knjigama, ali u praksi je drugačije. Bebe ne spavaju iz raznih razloga – nekada ih muči stomačić ili zubići, a ponekad im se jednostavno ne spava.

Svako dete je individua za sebe, nekome je potrebno više, nekome manje sna, drugačije reaguju na svet i dešavanja oko sebe, ali postoje mali „trikovi“ koje možete isprobati da bi dete spavalo duže.

Pedijatri savetuju da pokušate, ali da nikada ne forsirate dete, jer će ih preveliki pritisak iscrpeti i izazvati nervozu.

Šta uraditi povodom toga

Ukoliko se beba budi jako rano (oko 5 ili 6 sati ujutro) zamračite sobu, spustite roletne, odnosno napravite „noćnu“ atmosferu. Neke bebe ustaju sa prvim zracima sunca ili svetlosti, jer im biološki sat „poručuje“ da je dan vreme za budno stanje. Potrudite se da beba spava u sobi u koju ne dopire previše spoljne buke, zatvorite prozor ili pustite neki monoton zvuk da biste prigušili uličnu buku, na primer, igračkice sa „bebi“ melodijama ili specijalne diskove sa različitim zvucima.

Nije dobro da beba uveče bude dugo budna. Može se lako dogoditi da se probudi još ranije, jer je dokazano da preumorna deca lošije i nemirnije spavaju. Ali, zato pokušajte da skratite spavanje tokom dana.

To znači da je ostavite da spava, na primer, jedan sat ukoliko je navikla da spava sat i po, ili joj skratite dnevni san za 15-ak minuta. Ako beba spava dva puta tokom dana, nemojte da joj uskraćujete jedno spavanje, jer će biti previše umorna i nervozna. Takođe, možete da pokušate i sa odlaganjem doručka, što stručnjaci savetuju kao vrlo uspešnu metodu. Naime, bebe vole rutinu i vrlo često se bude da bi jele, čak i kada nisu gladne. Ako nekoliko dana zaredom odložite doručak za pola sata ili sat, beba će shvatiti da nema potrebe prerano da se budi, jer neće dobiti hranu.

Nemojte žuriti do bebe svaki put kada se oglasi. Probajte da joj ne prilazite kada se rano probudi, jer se može dogoditi da se ponovo sama uspava.

Ipak, kod neke dece nijedan trik ne uspeva. Njima je jednostavno potrebno manje sna i ne postoji način da budu u krevetu duže od šest ili sedam sati tokom noći. Neke bebe menjaju ritam spavanja kako su starije, pa budite strpljivi. Kako ste sigurno umorni i neispavani, podelite poslove sa nekim od ukućana i koristite svaki trenutak kada beba spava da se i vi odmorite.

Ako dojite bebu, postoji velika šansa da će spavati bolje kako bude starija i jača, jer će moći da uzima sve veće količine mleka. „Po pravilu“, dojene bebe lošije spavaju od onih na adaptiranom mleku, jer ne možete znati ni koliko su popile, a majčino mleko nije tako jako kao ono prilagođeno bebama. Ipak, to nije razlog da ne dojite, jer je majčino mleko najbolja hrana koju beba može dobiti.

Potrudite se da joj stvorite „rituale“, navike koje će se ponavljati pred spavanje i sigurno će vrlo brzo doći trenutak kada ćete se vi probuditi pre vaše bebe. Takođe, boravak na svežem vazduhu povećava šanse da beba lešpe i duže spava.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest