Zašto bebe plaču u avionu i kako ih smiriti

Letenje avionom za mnoge predstavlja nelagodno iskustvo samo po sebi, a ukoliko se u avionu nađe i beba koja neprestano plače, putovanje može postati vrlo naporno.

Bilo da ste i sami roditelj, te vam je poznato da je bebe nekada skoro nemoguće utešiti, ili ste samo putnik koji je dobio sedište u neposrednoj blizini, plač bebe u avionu je za sve za prisutne neprijatna situacija.

Zbog čega bebe plaču u avionu?

Slabo prilagođavanje promeni atmosferskog pritiska čini da bebe osećaju neprijatne senzacije u ušima, jer njihove uši u tom dobu, nemaju dobru mogućnost izjednačavanja pritiska u srednjem uhu.

Pored toga, osećanje nelagodnosti, isrpljenost, glad, dosadu, bol, bebe ispoljavaju plakanjem.

Postoji velika anatomska razlika između dece i odraslih. Nerazvijena Eustahijeva tuba kod beba ne funkcioniše na isti način kao kod odraslih, objašnjava Dr. Simon Baer, consultant za ORL u Velikoj Britaniji.

„Eustahijeva cev je kanal koji povezuje srednje uho sa nazofarinksom (ždrelom i zadnjim delom nosne šupljine). U osnovi, ova cev kontroliše pritisak u srednjem uhu, čineći ga jednakim pritisku vazduha izvan tela. Eustahijeva cev ostaje većinom zatvorena i otvara se samo za aktivnosti poput zevanja, gutanja i žvakanja, što omogućava prolaz vazduha između srednjeg uha i nazofarinksa. Kada se atmosferski pritisak brzo menja, izazivajući nagli osećaj začepljenja u uhu (kao što je slučaj tokom putovanja avionom), većina odraslih namerno zeva kako bi došlo do otvaranja cevi i izjednačavanja pritisaka u srednjem uhu.“, izjavio je on je za Live Science.

Izjedanačavanje ušnog pritiska najteže je prilikom sletanja, jer avion prelazi sa niskog atmosferskog pritiska na relativno viši.

Iako se problem može pojaviti pri uzletanju, cev funkcioniše tako da se lakše prilagođava promeni sa višeg na niži, nego sa nižeg do višeg pritiska.

Neprijatnost prilikom promene pritska odrasli mogu ublažiti zevanjem, gutanjem ili žvakanjem. Još jedan od načina da se uravnoteži razlika u pritisku u srednjem uhu jeste takozvani manevar Valsalva – isforsirani izdisaj pri zatvorenim ustima i nosem.

Ali kako bebi objasniti šta treba da uradi?

Učinite sve ono što bi joj omogućilo da zeva i guta za vreme izjednačavanja vazdušnog pritiska.

  • Pobrinite se da vaša beba bude budna prilikom sletanja i poletanja
  • Sisanje cucle takođe pomaže u ovim situacijama
  • Izbegavajte da letite, ukoliko vaša beba ima respiratorne infekcije.

No, ono što će bez ikakve sumnje, umanjiti brigu roditelja jeste da je bol samo privremena, Stručnjaci navode da ne postoji opasnost od nastajanja  trajnih problema i da će se nelagodnost najverovatnije smiriti u roku od nekoliko minuta, kada se otvore Eustahijeve cevi i pritisak vazduha se izjednači na obe strane bubne opne.

 

Prevedeno sa www.livescience.com

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest