Plakanje je glavni izvor komunikacije novorođenčeta. Na neki način, plakanje je veoma zdrav znak da vaša beba može da vas obavesti da ste joj potrebni. Veza između roditelja i bebe može se produbiti ukoliko roditelji reaguju na bebin plač, gestikulaciju i ponašanje uopšte.

Veoma je važno da osluškujete svoju bebu – to znači da fokusirate svoju pažnju ali tako da se to ne pretvori odmah u brigu već u pažljivo posmatranje. Koliko god guglali i čitali tekstove o bebama, najbolji način da upoznate svoju bebu jeste da je pažljivo posmatrate i analizirate. To znači da treba da provodite vreme posmatrajući i slušajući svoju bebu, a ne samo da je hranite, presvlačite i stavljate na spavanje. I verujte sebi i svom osećaju u tumačenju bebinih signala. Sigurno ste bolji u tome nego što mislite.

Plač: rani oblik komunikacije sa roditeljima

Prvi signal koji ćete dobiti od bebe će verovatno biti plač. U prvim nedeljama razlog plača će biti glad, a kasnije će razlozi biti mokre pelene ili neka druga neprijatnost. Ako beba plače u prvim nedeljama posle rođenja, treba da odgovorite na njene potrebe i nahranite je kada god ona to zatraži bez straha da ćete je razmaziti. Moguće je da će biti gladna pre vremena koje ste vi predvideli za hranjenje, ali to je u redu. U prvih nekoliko nedelja beba treba često da jede i to ne prema nekom rasporedu, već kada god to zatraži. U tim prvim nedeljama se uspostavlja laktacija, reguliše se proizvodnja mleka kod majke tako da što češće beba bude sisala majka će imati više mleka. U tom periodu pogrešno je držati se rasporeda. Neka beba odredi koliko često ćete je nahraniti.

Ona takođe može plakati ako joj je neprijatno i treba da podrigne posle hranjenja. Stavite je preko ramena i blago je potapšite po leđima kako bi podrignula višak vazduha koji je progutala za vreme hranjenja.

Plač gladi i plač bola se razlikuju i u nekom trenutku ćete moći da ih razlikujete.

Neke bebe plaču više tokom dana, druge noću a kod drugih nema pravila. Obrasci plača često odražavaju bebin „temperament“, njenu emotivnu reakciju na novu situaciju, njen nivo aktivnosti i pažnju usmerenu na ljude i stvari oko nje. Mnoge njene emocionalne reakcije su određene urođenim načinima na koje njen mozak reaguje na različite situacije.

Bebin plač uzrokovan stomačnim grčevima

Kada beba plače redovno u kasnim popodnevnim satima ili uveče i plače u isto vreme svaki dan tu pojavu zovemo kolike ili grčevi kod beba. Većina beba koje imaju grčeve plaču više od tri sata u svakom periodu od dvadeset četiri sata. Beba izgleda kao da je u bolovima, stomak je naduven. Grčevi obično počinju od oko dve ili četiri nedelje nakon rođenja bebe i traju tokom prva tri meseca a zatim najčešće nestaju. Plakanje kod nekih količnih beba počinje nakon hranjenja kada se prejedu ili kada se ne najedu dovoljno.  Dugotrajano plakanje pre hranjenja dešava se kada je beba gladna. Beba koja ima grčeve dobija dovoljno na težini i potpuno je zdrava. Grčevi se javljaju i kod dojenih beba i kod beba koje piju adaptirano mleko.

Promena formule (ad mleka) retko pomaže. Ako majka konzumira kofein ili previše čokolade to može pogoršati kolike. Eliminisanje ovih namirnica može smanjuje plakanje. Kolike mogu biti uzrokovane i osetljivošću na proteine iz kravljeg mleka koje pije majka. U mnogim slučajevima, bebe smiruje cucla varalica. Nekim bebama pomaže ležanje na stomaku. Nekima prija da ih uzmete u ruke, da ih lagano ljuljate ili da ih uvijete u ćebence. Neke bebe plaču jer ima previše stimulacije u njihovom okruženju. Manje buke, umirujuća muzika i izbegavanje prekomerne stimulacije bebe mogu biti korisni. Umirujući zvuk fena za kosu ili usisivača takođe mogu da smire bebu.

ColiPrev® kapi će pomoći da beba kroz ovaj period prođe što uspešnije i sa što manje tegoba. To su kapi u čiji sastav ulaze isključivo prirodne komponente, biljne i mineralne.

Zapamtite, ne morate da se plašite da ćete razmaziti bebu ako je nosate u rukama u ovom periodu. Starije dete može postati zahtevno i koristiti plač kao način da manipuliše roditeljima da dobije ono što želi. Ali beba u prva tri meseca života ne plače iz razmaženosti. Ona plače jer joj treba nešto, a ne zato što želi da kontroliše svoje roditelje. (To dolazi kasnije). Plakanje male bebe shvatite kao istinski signal nelagodnosti ili bola i odgovarajte na te signale bez straha da ćete bebu razmaziti.

Periodično razdražljiva beba

Beba koja redovno plače u određeno doba dana (obično kasno popodne ili uveče), a nije naduvena (kao beba koja ima grčeve), jeste periodično razdražljiva beba. Obično plakanje nestaje nakon 3 meseca starosti. Beba ne izgleda kao da je u bolovima a njen plač je obično slabiji u odnosu na količnu bebu, ali se ipak javlja u određeno vreme.

Ove bebe se smire kada ih držite, šetate sa njima u rukama, vozite ih u kolicima ili ljuljate. Smiriće se i ako je ponovo nahranite. Duda varalica takođe može pomoći bebi da se smiri.

Nervozne bebe

Ima beba koje se unervoze u bilo koje doba dana i noći. Dakle ne plaču u određeno vreme i nemaju nikakve bolove, njihovi stomaci nisu naduveni. Ova beba se teško navikava na rutinu. Obično su plačljive i nervozne u prva tri meseca ali se posle toga ubrzo naviknu da spoljašnji svet i postaju smirenije. Izgleda da njihov nervni sistem prolazi kroz period adaptacije u prva tri meseca.

Plač gladi

Glad je najčešći uzrok plakanja u prvim mesecima bebinog života. Beba nema drugog načina da komunicira svoju potrebu da jede.  Beba može plakati i kad preraste svoju formulu ili majčino mleko i njen rast zahteva više hrane. Nekad će hteti da jede češće.

Možda hranite bebu svaka četiri sata ili na zahtev. U svakom slučaju, ne bi trebalo da pokušate da nahranite bebu svaki put kad zaplače. Sačekajte nekoliko minuta ili ponudite bebi varalicu. Ako je prošlo dva sata od prethodnog hranjenja ili je beba manje nego inače pojela tokom prethodnog hranjenja onda možete slobodno nahraniti bebu ranije.

Hipertonična beba

Hipertonična beba je veoma nervozna i nikad se ne opušta potpuno. Njoj smetaju nagli pokreti, glasni zvukovi, a ponekad joj je veoma neprijatno u kadici. Ona takođe može imati simptome kolike ili periodičnog razdražljivog plača. Ako sumnjate da je vaša beba hipertonična, pokušajte da je uvijete u ćebence, kupajte je sunđerom umesto u kadici. I ne pravite buku, izbegavajte da beba bude u prostoriji sa puno ljudi. Izbegavajte i nagle pokrete.

Plač povezan sa osipom i izbijanjem zubića

Neke bebe sa osetljivijom kožom će plakati kada su mokre, naročito ako imaju osip na guzi. Ako mislite da beba počinje da plače kada je mokra možete promeniti pelenu čim se pokvasi. Treba odmah promeniti i pelene za jednokratnu upotrebu iako bolje upijaju od platnenih kako bi se sprečila iritacija kože. Beba će se smiriti čim je presvučete.

Kada se plač i vrpoljenje bebe javljaju zajedno sa pojačanim lučenjem i curenjem pljuvačke i sa pojavom da beba stavlja ruke ili predmete u usta to može da znači da bebi izbijaju zubi. Ovakvo ponašanje povezano sa izbijanjem zubića može početi već od trećeg, četvrtog meseca (u nekim slučajevima i ranije!) i može trajati i do bebine druge i po godine.

Bebi će prijati da joj trljate desni. Neke bebe izgube apetit i plaču noću. Kratki podoj može smiriti i uspavati bebu.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest