Kada u kuću stigne beba, organizacija oko brige o bebi i kućni poslovi svakoj majci predstavljaju izazov. Posebno prvih mesec dana. Postati majkom jedan je od najzahtevnijih poslova kojima ćete se ikada baviti; postati majkom blizanaca ili trojki – to je sasvim nov nivo zahtevnosti.

Prvo čega majke koje očekuju blizance treba da budu svesne je da je hranjenje blizanaca jednako vremenski zahtevno i ukoliko su bebe hranjene bočicom i ukoliko su bebe dojene. S tom razlikom što dojenjem ulažu u zdravlje svoje djece i daju im najbolju moguću, prirodnu hranu, savršeno usklađenu sa njihovim potrebama.

Može li jedna majka proizvesti dovoljnu količinu mleka da doji više od jednog deteta? Kako izdržati fizički i psihički zahtevne prve nedelje? Pitanja je mnogo, evo nekih od odgovora:

1. Da, jedna žena može proizvesti dovoljnu količinu mleka za dojenje blizanaca, pa čak i trojki. Razlog tome je sistem ponude i potražnje prema kojem majčino mleko nastaje. Ipak, majka će u tom slučaju ipak morati unositi više hranjivih sastojaka i tečnosti u organizam, a pravilna zdrava ishrana u prvim nedeljama je važnija nego ikad.

2. Dojenje oba deteta istovremeno uštedeće vam mnogo vremena i energije. Isprobajte različite poze i pronađite onu koja vama i bebama najviše odgovara.

U kriznim situacijama, kada jednu bebu dojite a druga plače biće vam sigurno jako drago da znate dojiti oboje istovremeno, čak ako i inače više volite dojiti jedno po jedno. Ako uspete, osećaćete se fantastično što ste u stanju zadovoljiti ih oboje istovremeno. Ako jedna beba sisa efektivnije (veća je, zdravija ili samo gladnija) onda je dobro početi podoj s tim detetom. Tako se dete koje sisa manje efektivno ne mora puno mučiti da bi došlo do mleka. Ako vam se čini da dojenje u duetu funkcioniše jedino noću, kada su deca umornija, onda je savršeno tada koristiti ovu metodu. Za većinu duet dojenje profunkcioniše kada su deca stara oko 2-3 meseca i kada je dojenje postalo navika. Neki prestanu dojiti u duetu jako brzo. Vi učinite onako kako vam se čini da je najbolje.

3. Izmenjujte bebe na dojkama, kako biste izbegli prepunjenost u jednoj ili manju količinu mleka u drugoj dojki. Bebe su različite i vrlo je verovatno da će jedno od njih tražiti nešto više mleka, stoga je dobro svaki podoj bebama ponuditi drugu dojku.

4. Ako imate trojke, četvorke ili ste jednostavno iscrpljeni, imajte pri ruci adaptirano mleko za krizne situacije. Nastojte da rotirate bebe tako da svaka dobije dojku maksimalan broj puta u danu, a bočica neka bude u rezervi kada vam zaista bude trebao predah.

5. Angažujte pomoć! Uoči poroda sigurno će se naći velik broj članova porodice i prijatelja koji će ponuditi pomoć – prihvatite ponudu i iskoristite svaku pomoć koju možete dobiti. Prijatelje i porodicu angažujte na kuvanju, kućnim poslovima, kupovini namirnica i svim ostalim aktivnostima. Ako možete, pokušajte tokom dana izdvojiti zalihu mleka za noć, kako biste koji podoj mogli prepustiti tati ili drugoj „ispomoći“.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest