Svaka mama ima svoj recept za uspeh i zadovoljstvo, ali uspešne mame često imaju mnogo toga zajedničkog. Izdvojili smo 10 navika uspešnih i srećnih mama.

Uspevaju da pronađu vreme za sebe, koliko god se to ponekad činilo nemoguće. Mame koje uspevaju da odvoje barem par minuta u danu za sebe, uglavnom kažu da su nakon toga bolje majke i supruge, a to automatski utiče na čitavu porodicu. Dakle, ako ne zbog sebe, učinite to zbog njih.

Život je lepši ako se smejete. Lako je zaboraviti na smeh kada se borite s nesanicom, prljavim pelenama, dojenjem, bebinim plakanjem, vlastitom iscrpljenošću. Ali ako se ponekad naterate da vidite komičnu stranu činjenice da bebi menjate treću pelenu u 10 minuta, ili čistite kakicu sa svojih omiljenih pantalona, svet možda postane malo lepše mesto.

Napravite raspored koji vam najbolje odgovara i držite ga se – koliko je moguće. Postavite sebi prioritete: dete, partner i vi sami naravno morate biti pri vrhu, a zatim odredite šta vam je sledeće najvažnije. Neke mame ne podnose neurednu kuhinju, druge mrze neispeglanu odeću, treće živcira prašina. Ako imate nešto što osećate da je bitno, odradite to odmah ujutro, prvom prilikom. Ako ništa drugo ne stignete ostatak dana, bar ćete imati nešto što ste uspešno odradili.

Usredsredite se na porodicu. To znači na svoju decu i na svog supruga – ne prekidajte razgovore zbog mobilnog, nemojte da bežite na internet ili pred tv kada vam se neplanirano dogodi slobodno vreme. Posvetite sebi, ili njima – spoljašnji svet uvek može da pričeka. Ima li zaista išta važnije od vaše porodice?

Zabavite se s prijateljima. Svakoj ženi treba izlazak u dobrom društvu, ne mora nužno biti isključivo ženskom. Neka jednom nedeljno, dvaput mesečno ili koliko već puta stignete, neka suprug pričuva decu, a vi izađite na čašicu trača, smeha ili plesa. Malo zdrave zabave neće škoditi.

Stvorite ugodan, zabavan dom. Koliko ste puta upravo oprali pod kada je gomila mrvica, mleka, boje završila na njemu? Ne zamarajte se time, tako vaša deca stvaraju uspomene. Pridružite im se, kasnije ćete se zajedno sećati svega. Potrudite se da sećanja budu lepa.

Ne budite ljubomorni na “savršenu” drugaricu, komšinicu, porodicu… Niko nije savršen, a to što savršeno izgleda na Facebooku je samo dobar foto filter. Kada vam se neka porodica učini savršenom, samo se setite da se i oni ujutro svađaju oko redosleda na toalet, kućnih obaveza i ostalih sitnica koje čine svakodnevnicu.

Zovite pomoć kada zatreba. Niste zbog toga podbacili niti ste lošiji od drugih. Samo snažne osobe mogu bez problema priznati da im treba pomoć. Budite uvek spremni da pružite i primite pomoć, život će vam biti mnogo lepši i lakši.

Naučite reći “ne”. Ako vas često mole za različite usluge ili uključuju u svakakve organizacije i prečesto pozivaju u pomoć, učinite koliko možete. Ali kada primetite da posustajete i zbog toga pati vaša porodica, tada je vreme da jasno i odlučno kažete ne, bez griže savesti. Prioriteti moraju biti jasni!

Učinite šta možete, na najbolji način na koji možete. Možda neće svaki put ispasti savršeno, ali vi ćete znati da ste dali sve od sebe. Svako od nas ima skrivene talente, baš kao i mane – ako svaki put date svoj maksimum, stvari će ispasti najbolje moguće.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest