Bebe provode najviše vremena spavajući. Zato treba voditi računa da je beba sigurna u krevetiću, uzeti u obzir sve aspekte: kako spava (u kojem položaju), gde spava, kakvu posteljinu koristite, koja je temperatura u sobi, itd.

Neki roditelji se boje da ostave bebu da leži na leđima zbog straha od bljuckanja. Ali, upravo u tom položaju bi dojenče trebalo da spava bar prvih godinu dana. Donosimo vam preporuke kako da osigurate sigurno okruženje za spavanje.

Roditelji žele da osiguraju sigurno okruženje za svoju bebu. Najčešća stvar koja muči roditelje novorođenčadi i beba koje još ne mogu same da se okreću, je koji je najsigurniji položaj za spavanje? Koja vrsta kolevke je najbolja za bebu? Ima li potrebe stavljati posebne jastučiće u krevetiće kako bi blokirali bebe u određenom položaju za spavanje ili to predstavlja rizik?

Bebe bi trebale da spavaju na leđima

Preporuka je da zdrava beba spava na leđima u prvoj godini života. Deca koja spavaju na leđima u manjoj su opasnosti od SIDS-a, sindroma iznenadne dojenačke smrti. „Dete u prvoj godini života, a ako je moguće i duže, treba da spava na leđima. Zbog straha da će se dete ugušiti zbog bljuckanja, roditelji su počeli da okreću decu na stomak. Zapaženo je da se tada učestalost smrti u kolevci povećala za čak 70 posto“, navodi se u istraživanjima.

Prvih šest meseci je najvažnije

Rizik od smrti u kolevci najveći je tokom prvih šest meseci, pa je važno da bar u tom periodu stavljate dete da spava na leđima. Ispod dušeka možete da stavite neki jastučić koji će lagano podići deo gde je bebina glava. Vazduh u sobi treba da bude prohladan i čist, ne pušite u sobi gde beba boravi i spava.

Učestalost SIDS-a smanjuje korištenje dude varalice. Možete početi uvođenjem dude varalice pre dnevnog i večernjeg spavanja, nakon što se uhoda dojenje, otprilike nakon četiri do šest nedelja života.

Preporuke za sigurno spavanje

Sigurno okruženje za san jednako je važno kao i pozicija u kojoj beba spava. Donosimo vam kratak popis šta možete uraditi kako bi osigurali vašem detetu miran san:

  1. Uvek stavljajte bebu na leđa za vreme spavanja. Kad je budna, potičite je da pod vašim nadzorom, leži na stomaku
  2. Ako želi, dajte joj dudu varalicu za spavanje
  3. Neka spava na čvrstom dušeku, bez ikakvih blokada
  4. Pokrivajte je s čaršafom koji nije prevelik (nikako preko bebine glave!)
  5. Nemojte koristiti ćebenca za pokrivanje i ni u kojem slučaju nemojte pokrivati bebinu glavu. Najbolje bi bilo kad bi bebe spavale u vrećama za spavanje
  6. Preporuke su da bebe spavaju u istoj sobi kao i roditelji, ali u svojoj kolevci.
  7. Nemojte pušiti u blizini deteta
  8. Ne stavljajte ih da spavaju na fotelji ili kauču
  9. Ako vaša beba ne spava u kolevci sve vreme, možete koristiti prenosni krevetić i primenjivati iste mere sigurnosti
Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest