Trudnoća – Gvožđem protiv anemije

Iza naziva anemija krije se oblik poremećaja u krvi. Reč je o nedostatku gvožđa, koje je zaslužno za formiranje crvenih krvnih zrnaca – eritrocita. Upravo crvene krvne stanice sadrže hemoglobin koji na sebe veže molekule kiseonika i prenosi ih po telu. Stoga ne čudi kako je jedan od znakova anemije i hroničan umor koji jednostavno ne prolazi.

Anemija je izrazito česta kod žena tokom trudnoće. Vreme kada su telu potrebne veće količine gvožđa kako bi normalno obavljalo sve funkcije. Iako se nedostatak gvožđa u krvi može javiti kao posledica nedostatka folne kiseline, gubitka krvi ili čak određenih bolesti, premali unos gvožđa ipak je glavni razlog nastanka anemije tokom trudnoće.

Važnost gvožđa u trudnoći

Gvožđe je i inače veoma važno, ali svi se doktori slažu kako je u trudnoći ono još i važnije. Količina krvi u telu tokom trudnoće poveća se za skoro 50 posto. Stoga je gvožđe preko potrebno kako bi proizvodilo dovoljnu količinu hemoglobina koji će potom prenositi kiseonik po telu. Posteljica u kojoj se nalazi beba takođe „traži“ veću količinu gvožđa, što je posebno izraženo krajem drugog i tokom trećeg tromesečja, kada dete ubrzano raste.

Mnoge žene već u samu trudnoću ulaze s blagim oblikom anemije, čega često nisu ni svesne. Zalihe gvožđa tada je potrebno veoma brzo obnoviti, kako ne bi došlo do nastanka anemije. Iako se anemija u trudnoći lako može držati pod kontrolom, doktori ističu kako su moguće posledice poput prevremenog poroda i manje težine deteta prilikom dolaska na svet. U ekstremnim slučajevima težih oblika anemije, koja nije bila pravilno tretirana, zabeleženi su i slučajevi smrti novorođenčeta prilikom poroda.

Unos gvožđa i simptomi anemije

Većina doktora će se složiti kako je tokom trudnoće potreban unos između 18 i 27 miligrama gvožđa dnevno.

Što se samog prepoznavanja nedostatka gvožđa tiče, ponekad će bilo kakvi fizički simptomi jednostavno – izostati. Stoga bi najbolje bilo na samom početku trudnoće napraviti kompletnu krvnu sliku koja će najbolje pokazati postoji li potreba za dodatnim unosom namirnica bogatim gvožđem u organizam.

Umor je jedan od prvih simptoma koji se može povezati s nedostatkom ovog važnog elementa. Tokom trudnoće on će, u slučaju anemije, biti posebno izražen. Može biti propraćen ostalim simptomima, poput vrtoglavice, bledom kožom, čestim glavoboljama, grčevima u nogama ili slabom koncentracijom.

Pravilan odabir namirnica

U slučaju značajnijeg nedostatka gvožđa u trudnoći, vaš doktor će ponekad morati da prepiše određene dodatke ishrani – najčešće u obliku tableta koje se uzimaju uz obrok. No, ponekad će biti dovoljno malo izmeniti ishranu, ubaciti neke namirnice koje obiluju gvožđem.

Gvožđe se može pronaći u dva osnovna oblika – ono životinjskog porekla i ono koje potiče iz voća i povrća. Crveno meso i riba su namirnice veoma bogate gvožđem. Upravo će gvožđe koje dobijamo iz životinjskih izvora telo najlakše apsorbovati, pa se preporučuje konzumirati barem jedan mesni (ili riblji) obrok dnevno.

S druge strane, tu su i namirnice koje spadaju u drugu kategoriju, a takođe su vredan izvor gvožđa. To je ponajpre povrće poput spanaća ili blitve, cvekla, brokoli i grašak. Od voća, u ishranu bi bilo dobro uvrstiti jagode, maline I kajsije. Izvrsno rešenje za doručak ili međuobrok je ovsena kaša koju možete pripremiti sa svežim voćem, ili čak posipati čokoladom u prahu ukoliko žudite za slatkim. Ona će takođe osigurati dosta gvožđa – jedna šoljica sadrži oko 3 miligrama.

Dečije kolike
Dečije kolike
Prva pomoć kod stomačnih grčeva beba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest